Ďalšie celoštátne protesty vo Francúzsku budú 6. apríla

Francúzske odborové organizácie oznámili, že ďalšie celoštátne protesty proti dôchodkovej reforme francúzskej vlády budú 6. apríla, píše agentúra AFP.

29.03.2023 06:42
paríž Foto: ,
Muž beží okolo nevyzbieraných vriec na odpadky v utorok 28. marca 2023 v Paríži.
debata (10)

Obyvatelia krajiny vyšli do ulíc aj v utorok. Bol to desiaty deň celoštátnych protestov, ktoré sa začali v januári. Ľudia vyjadrujú nespokojnosť s reformou, ktorá okrem iného zahŕňa zvýšenie veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

V Paríži v utorok vypukli násilné strety medzi demonštrantmi a políciou, ktorá použila proti demonštrantom slzotvorný plyn. Niektorí protestujúci v čiernom oblečení so zahalenými tvárami prepadli obchod s potravinami a založili požiar pri námestí Place de la Nation na východe Paríža.

V meste Nantes hádzali demonštranti rôzne predmety proti bezpečnostným zložkám, ktoré na rozohnanie davu použili slzotvorný plyn. V plameňoch sa ocitla pobočka banky aj odpadkové koše v okolí budovy súdu.

Polícia v Lyone na juhovýchode Francúzska zasahovala proti demonštrácii vodným delom. Násilnosti hlásili aj z mesta Lille na severe krajiny; polícia tam tiež zasahovala slzotvorným plynom.

Francúzsko Paríž zamestnanci reformy dôchodky protest Čítajte viac Francúzsko zasiahla desiata vlna protestov. Nasadili rekordný počet policajtov

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v pondelok stretol s premiérkou Élisabeth Bornovou, ďalšími ministrami kabinetu a vysokopostavenými zákonodarcami na krízových rokovaniach v Elyzejskom paláci, uviedla prezidentská kancelária.

Premiérka lídrov odborov pozvala na rokovania, ktoré sa majú konať na budúci týždeň, píše AFP.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protesty #dôchodková reforma