Americké drony lietajú ďalej od Krymu, nechcú 'príliš provokovať' Rusov

Americké prieskumné bezpilotné lietadlá začali po nedávnom incidente so zapojením ruskej stíhačky a amerického dronu MQ-9 Reaper lietať ďalej od ukrajinského polostrova Krym, ktorý v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko.

29.03.2023 08:00
debata (35)

Rozhodnutie lietať južnejšie nad Čiernym morom pritom obmedzuje schopnosť Američanov zhromažďovať spravodajské informácie o ruskej invázii na Ukrajinu, napísala dnes stanica CNN s odvolaním sa na nemenovaný vysokopostavený zdroj z americkej armády.

VIDEO: Stret amerického drona s ruskou stíhačkou.

Video

Lietanie dronov vo väčšej vzdialenosti od pobrežia podľa činiteľa znižuje kvalitu spravodajských informácií. Špionážne satelity to môžu do istej miery kompenzovať, ale družice nad pozorovanými oblasťami strávia kratší čas, čo ich v porovnaní s prieskumnými bezpilotnými lietadlami robí menej efektívnymi, píše CNN. Americké prieskumné bezpilotné lietadlá podľa spravodajskej stanice začali lietať nielen južnejšie od Rusy anektovaného polostrova, ale tiež vyššie.

Iný nemenovaný americký činiteľ už skôr stanici povedal, že nové trasy pre bezpilotné lietadlá sú súčasťou snahy Washingtonu vyhnúť sa „prílišnej provokácii“, keďže administratíva prezidenta Joea Bidena chce zabrániť prípadnej eskalácii do priameho konfliktu medzi USA a Ruskom.

Dôvodom je incident z polovice marca, keď sa jedna zo dvojice ruských stíhačiek Su-27 zrazila nad Čiernym morom s americkým prieskumným bezpilotným lietadlom MQ-9 Reaper.

VIDEO: Americký dron, aký mala trafiť ruská stíhačka.

Video

Podľa Washingtonu ruský stroj vypustil na americký dron palivo a potom do neho úmyselne alebo omylom narazil, kvôli čomu dron skončil v mori. Pentagon tiež zverejnil video, ktoré zachytáva, ako sa ruské lietadlo priblížilo k americkému dronu. Na konci videa je vidieť poškodená vrtuľa dronu. Moskva tvrdí, že medzi dronom a jej lietadlom nedošlo k žiadnemu fyzickému kontaktu, píše ruskojazyčná stanica BBC.

Americký minister obrany Lloyd Austin po incidente uviedol, že USA budú „lietať tam, kde im to medzinárodné právo dovolí“. Podľa medzinárodného práva hranice teritoriálnych či výsostných vôd siahajú 12 námorných míľ (asi 22,2 kilometra) od brehu. Nové trasy umiestňujú lety amerických prieskumných dronov do vzdialenosti viac ako 40 námorných míľ od ukrajinského pobrežia, napísala teraz CNN.

Ako ďaleko od ukrajinského pobrežia lietali americké drony do incidentu, stanica neuvádza. Podľa americkej armády sa ruská stíhačka stretla s bezpilotným lietadlom MQ-9 Reaper vo vzdialenosti približne 40 až 50 námorných míľ od Krymu, k stretu došlo o zhruba desať míľ ďalej a dron sa zrútil do mora zhruba 75 až 85 námorných míľ od brehu, napísala už skôr agentúra Reuters.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #dron #vojna na Ukrajine