Putinovi ľudia sa boja. Chystá sa šéf Kremľa na nekonečnú vojnu?

Vojna bude trvať... Ako dlho? Rusko začalo inváziu na Ukrajinu pred viac ako rokom. Šéf Kremľa Vladimir Putin sa údajne pripravuje na nekonečnú vojnu. A ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zase vie, že potrebuje nielen zbrane, ale aj víťazstvá, lebo bez nich by mohol stratiť podporu Západu aj vlastného obyvateľstva.

30.03.2023 05:35
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (248)

Britský denník Guardian uviedol, že putinovské elity znepokojuje vývoj situácie. Koncom decembra sa údajne v Moskve stretli viacerí ľudia blízki Kremľu a diskutovali, čo bude ďalej.

VIDEO: Naď: Otázkou je, či si Rusi môžu dovoliť existenciu Putina

Video

Varovanie z Kremľa

"Predpokladám, že očakávate, že niečo poviem. Veci sa zhoršia. Bude to trvať veľmi, veľmi dlho,“ povedal na tejto schôdzke Dmitrij Peskov, dlhoročný Putinov hovorca. Guardian napísal, že mu to potvrdili dvaja účastníci stretnutia.

"Bolo nepríjemné ho počúvať. Bolo jasné, že varuje, že vojna bude pokračovať a mali by sme sa pripraviť na beh na dlhú trať,“ povedal pre noviny jeden z nich.

Pred rokom mal Putin plán, že ovládne susedný štát za pár týždňov. Očividne Kremeľ nerátal s takým ukrajinským odporom, ale ani s vojenskými schopnosťami obrancov. A, samozrejme, ani s tým, že Kyjev veľmi rýchlo zbraňami a peniazmi podporí Západ.

VIDEO: Na Putina je zatykač. Zadržali by ho na Slovensku?

Video

Podľa experta na ruskú politiku Maxima Trudoľubova predstavitelia režimu čoraz častejšie hovoria o tom, čo sa dá nazvať večná vojna so Západom. Odborník pritom poukazuje, ako sa k situácii vyjadruje šéf Kremľa.

"Putin prakticky prestal hovoriť o akýchkoľvek konkrétnych cieľoch vojny. Nenavrhuje žiadnu víziu, ako by mohlo vyzerať budúce víťazstvo. Vojna nemá jasný začiatok ani predvídateľný koniec,“ povedal pre Guardian Trudoľubov.

Faktom však je, že preniknúť do myslenia Putina a ľudí okolo neho vôbec nie je jednoduché. Pre Pravdu to pripomenul Anton Barbašin, analytik a editor webstránky Riddle (Hádanka), ktorá sa venuje dianiu v Rusku.

Anne Applebaumová Čítajte viac Applebaumová: Netvrdím, že máme okupovať Moskvu, ale Rusi musia pochopiť, že vojna je pre nich katastrofou

"Na jednej strane sme svedkami toho, že niektoré inštitúcie v krajine sa usilujú prispôsobiť situácii a vnímajú to tak, že súčasný stav bude v podstate nekonečný. Vyzerá to tak, že nemajú vôbec žiadnu predstavu o tom, či sa to niekedy zmení. No isté signály, ktorých sme boli svedkami aj počas nedávnej návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve, zase svedčia o opaku,“ reagoval pre Pravdu Barbašin.

Ruský odborník si myslí, že Putin by bol šťastný, keby mohol vojnu ukončiť. "Alebo, lepšie povedané, keby ju mohol na istý čas zastaviť. Samozrejme, s tým, že Rusko si udrží pozície, na ktorých je. V tomto zmysle sa dá povedať, že šéf Kremľa nechce nekonečnú vojnu. Nejde o to, že Moskva chce stále bojovať a posielať na Ukrajinu ďalších a ďalších vojakov. Ruskí lídri však teraz veria, že Západ nie je ochotný robiť žiadne kompromisy a že bude naďalej podporovať Kyjev vojensky a finančne. Moskva takto chápe nekonečnú vojnu, lebo sa obáva, že konečným cieľom je dostať Putina z Kremľa a zničiť vojenské schopnosti Ruska,“ vysvetlil Barbašin.

Michal Horský Čítajte viac Nekonečná vojna v Putinovej hlave

Dve vojny

Zdá sa, že režim minimálne do istej miery uveril vlastnej propagande. "Putin to vníma tak, že vedie dve vojny. Jednu proti Ukrajine, ktorú nazýva špeciálnou vojenskou operáciou. A potom je tu vojna, ktorú vraj začal Západ proti nemu. Tá bude pokračovať, kým bude pri moci. No tú si chce Putin udržať navždy, takže táto vojna sa v ponímaní šéfa Kremľa nikdy neskončí,“ povedal Barbašin.

Na druhej strane je Ukrajina, ktorá by si, samozrejme, želala mier, ale k nemu podľa prezidenta Zelenského vedie v prvom rade cesta cez vojenské víťazstvá. Do krajiny v posledných dňoch prichádzajú sľúbené západné tanky, ako sú nemecké Leopardy 2 či britské Challengery 2.

Očakáva sa, že Kyjev sa pripravuje na ofenzívu, hoci ani teraz sa v žiadnom prípade nedá povedať, že bojisko by bolo pokojné. Pri donbaskom Bachmute stále zúri krvavá bitka a podobne to momentálne vyzerá pri meste Avdijivka.

Hoci Rusi zaznamenali čiastkové úspechy, ani na jednom mieste frontu sa im v posledných týždňoch nepodaril žiadny zásadnejší prelom. Agentúra Reuters citovala štatistiku ukrajinského generálneho štábu, podľa ktorej priemerný počet ruských útokov počas marca postupne klesal. V prvom týždni mesiaca ich bolo priemerne denne 124, v posledných siedmich dňoch už iba 69.

Tieto čísla sa nedajú overiť z nezávislých zdrojov, ale Reuters má v teréne reportérov, ktorí pôsobia v blízkosti frontovej línie pri Bachmute a aj ďalej smerom na sever. Podľa nich sa intenzita ruských útokov za posledný týždeň viditeľne znížila.

Zelenského víťazstvá

Je to len ticho pred búrkou? Zelenskyj v rozhovore pre agentúru AP povedal, že Ukrajina si nemôže dovoliť stratiť ani Bachmut, hoci ten sa z vojenského hľadiska nejaví ako mimoriadne dôležitý. V interview hlava štátu prirovnala boj s ruskými okupantmi k sérii krokov. A Zelenskyj tvrdí, že je potrebné postupovať vpred.

vojna na Ukrajine, vojaci Čítajte viac Vyrobí Slovensko pre Ukrajinu delostreleckú muníciu? Odpovedá minister Naď

"Vojna je koláč. Pozostáva z kúskov víťazstiev. Malé výhry, malé kroky,“ povedal pre AP ukrajinský prezident.

Podľa agentúry Zelenskyj v tejto reakcii priznal, že prehra v sedemmesačnej bitke o Bachmut, ktorá je najdlhšia od začiatku invázie, by bola viac problematická z politického hľadiska ako z vojenskotak­tického.

Hlava štátu pripustila, že by rýchlo od medzinárodného spoločenstva a vlastných obyvateľov pocítila tlak z prípadnej porážky. "Naša spoločnosť sa bude cítiť unavená. Bude ma tlačiť do kompromisu,“ načrtol Zelenskyj, ako by sa vyvíjala situácia, keby Bachmut padol do ruských rúk.

Kým demokraticky zvolený ukrajinský prezident musí aj v čase vojny myslieť na nálady verejnosti, autoritatívny šéf Kremľa takéto problémy nemá. Hoci sú stále v Rusku ľudia, ktorí sa proti vojne hrdinsky stavajú, putinovský režim pomerne jasne spoločnosť ovláda.

Putin Čítajte viac Americký expert: Sovietskych generálov som sa bál, ale tí ruskí...

„Mnohí v krajine úplne akceptovali, že vojna sa neskončí a veria, že sa musia naučiť žiť v tejto realite,“ povedal pre Guardian expert na ruskú politiku Andrej Kolesnikov z Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier, ktorý od začiatku vojny sleduje postoje verejnosti k invázii.

© Autorské práva vyhradené

248 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Putinova vojna