Bolsonaro sa vrátil do Brazílie: Parlament vyvoláva hrdosť

Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro sa vo štvrtok - po návrate do vlasti z USA - prihovoril členom svojej Liberálnej strany (PL), informuje agentúra DPA a stanica CNN.

30.03.2023 07:03 , aktualizované: 31.03.2023 06:34
Bolsonaro Foto: ,
Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro hovorí na konferencii konzervatívcov CPAC 2023, v sobotu 4. marca 2023 v National Harbor v Oxon Hill v americkom Marylande.
debata (1)

V hlavnom meste Brazília posilnili počas jeho návratu pre obavy z násilných demonštrácií bezpečnostné opatrenia s cieľom zabrániť tak priamemu stretnutiu Bolsonara s jeho podporovateľmi. Exprezident letisko opustil bočným východom.

„Parlament u nás svojimi opatreniami a správaním vyvoláva hrdosť,“ povedal Bolsonaro po návrate. Videozáznam z jeho príhovoru zverejnila Liberálna strana.

Parlament podľa Bolsonara ukazuje ľudom, ktorí sú pri moci, že s osudom krajiny nedokážu urobiť to, čo by chceli. PL má v dolnej komore parlamentu najpočetnejšie zastúpenie a môže súčasnému prezidentovi Lulovi da Silvovi sťažiť vládnutie.

Ako dodala agentúra AFP, Bolsonaro odcestoval z Brazílie dva dni inauguráciou svojho nástupcu Luiza Inácia Lulu da Silvu, ktorá sa uskutočnila 1. januára.

V príletovej zóne letiska v hlavnom meste Brazília na Bolsonara vo štvrtok čakali desiatky jeho priaznivcov. Exprezident však diskrétne odišiel iným východom a nastúpil do auta, ktoré sa zaradilo do kolóny automobilov smerujúcich k sídlu Liberálnej strany.

brazília demonštranti Čítajte viac V dome Bolsonarovho ministra sa našiel dekrét, ktorý mal zvrátiť výsledok volieb

Bolsonaro v Brazílii čelí problémom so zákonom na rôznych „frontoch“ – najmä pre svoju údajnú úlohu pri podnecovaní svojich stúpencov, ktorí 8. januára vtrhli do sídiel najvyšších mocenských orgánov v snahe dosiahnuť zosadenie víťaza prezidentských volieb Lulu da Silvu.

Silvia Ruppeldtová aktual Čítajte viac Nová forma pravicových prevratov pre 21. storočie

Na budúci týždeň by mal 68-ročný Bolsonaro nastúpiť do nového zamestnania ako čestný predseda PL, kde bude mesačne zarábať 41 600 realov (približne 7 303 eur).

Bývať bude v dome prenajatom v uzavretom kondomíniu v hlavnom meste. V pláne má navštevovať regióny a „robiť politiku“. Odmietol však návrhy, aby viedol opozíciu, keď vyhlásil, že opozíciu voči súčasnej brazílskej vláde ani netreba budovať, pretože si ju svojimi rozhodnutiami a konaním vytvára sama.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #USA #Luiz Inácio Lula da Silva #Jair Bolsonaro