Mexické úrady vyšetrujú osem ľudí kvôli požiaru, ktorý zabil 39 mužov

Po tragickom požiari v zariadení pre migrantov na severe Mexika, ktorý si vyžiadal 39 obetí, začali úrady vyšetrovanie ôsmich ľudí kvôli možnému pochybeniu. V najbližšej dobe sa chystajú požiadať o vydanie zatykača na troch strážcov a jedného migranta, ktorý čelí podozreniu, že zapálil matrac, a ničivý požiar tak vyvolal, uviedla dnes agentúra AP.

30.03.2023 08:15
mexiko Foto: ,
Aktivisti a migranti sa pripájajú k vigílii za obete požiaru v migračnom záchytnom stredisku v Ciudad Juarez v Mexiku v stredu 29. marca 2023, deň po tom, čo v dôsledku požiaru zomreli desiatky migrantov.
debata

Podľa AP sa zdá, že mexické úrady pripisujú vinu za tragédiu predovšetkým najatým bezpečnostným pracovníkom v detenčnom centre v Ciudad Juaréz, ktoré sa nachádza na druhej strane hranice s texaským El Pasom. Na videozázname bolo vidieť, ako strážcovia utekajú preč od plameňov bez toho, aby sa snažili oslobodiť zadržaných migrantov.

Úrady uviedli, že počas dneška požiadajú o vydanie najmenej štyroch zatykačov, a to aj na jedného migranta, ktorý bol súčasťou skupiny, ktorá požiar na protest proti svojmu zadržaniu založil. Vyšetrovaní sú aj migrační úradníci či federálni agenti. Vyšetrovatelia sa sústredia na skutočnosť, že bezpečnostní pracovníci zrejme nevyvinuli žiadne úsilie, aby zadržaným mužom – prevažne z Guatemaly, Hondurasu, Venezuely a Salvadoru – otvorili dvere cely, než miestnosť počas niekoľkých sekúnd zaplnil dym.

Pri požiari utrpelo zranenie najmenej 29 ľudí. Mexická vláda je tiež pod tlakom, aby zistila, prečo boli zo zariadenia úspešne evakuované iba ženy. Všetky obete požiaru sú mužského pohlavia.

Požiar vypukol v čase, keď sa hranicu medzi Mexikom a USA snažia prekročiť rekordný počet ľudí z Nikaraguy, Venezuely, Kuby a ďalších stredoamerických a juhoamerických krajín. Podľa údajov amerických úradov pohraničná stráž navrátila v minulom administratívnom roku, ktorý končí v septembri, do Mexika 2,76 milióna ľudí. Niektorí sa ale mohli pokúsiť prekročiť hranicu opakovane.

Migrant / Migranti / Nulová tolerancia / Čítajte viac Z prívesu sa prebili k životu. 94 migrantov si v Mexiku zachránilo život
debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #požiar #migrácia