Británia je najväčším európskym znečisťovateľom prostredia súkromnými letmi

Británia je najväčším európskym znečisťovateľom životného prostredia spôsobeného lietaním súkromnými lietadlami. Vyplýva to z analýzy holandskej spoločnosti CE Delft, podľa ktorej v Británii každých šesť minút vzlietne jedno súkromné lietadlo.

30.03.2023 11:07
lietadlo, let Foto:
V kontexte klimatickej krízy zároveň žiada organizácia Greenpeace celosvetový zákaz letov súkromných lietadiel.
debata (1)

Mnohé z týchto letov organizácia Greenpeace označila za „znečisťujúce a zbytočné“, pretože sú tak krátke, že ich pasažieri by namiesto lietania mohli dané trasy bez problémov precestovať vlakom. V jednom prípade bol let dokonca taký krátky, že pasažieri by to cieľovej destinácie mohli prísť za 30 minút na bicykli.

CE Delft uvádza, že počet súkromných letov v Británii sa medzi rokmi 2021 a 2022 zvýšil o 75 percent na viac ako 90.000 letov, ktoré dohromady vyprodukovali 500.000 ton oxidu uhličitého – viac, ako ktorákoľvek iná európska krajina.

Najpopulárnejšou letovou trasou súkromných lietadiel bolo spojenie medzi Londýnom a Parížom. Londýn ako odletový či príletový bod sa v prvej desiatke najčastejších súkromných leteckých ciest ocitol až šesťkrát.

OSN / Organizácia spojených národov / Čítajte aj Valné zhromaždenie OSN schválilo historickú klimatickú rezolúciu

Analýza uvádza, že súkromné lety znečisťujú životné prostredie päť- až 14-krát viac než bežné dopravné lietadlá a 50-krát viac než vlaky. Okrem toho až 50 percent všetkých leteckých emisií spôsobilo len jedno percento svetovej populácie.

„Milióny ľudí na celom svete čelia klimatickému chaosu a prichádzajú o živobytie, zatiaľ čo malá skupinka ľudí spaľuje letecké palivo len tak halabala. Ak myslí (britská) vláda prechod na nízkoemisné druhy dopravy naozaj vážne, mala by lietanie súkromnými lietadlami zakázať,“ vyhlásil riaditeľ Greenpeace v Británii Doug Parr.

Na prvom mieste trás s najväčšou uhlíkovou záťažou sa umiestnil let medzi Blackbushom a Farnborough v grófstve Hampshire, ktorý je len 7,4 kilometra dlhý.

Davos / Svetové ekonomické fórum / Čítajte aj Sú pokryteckí? Mocní prišli do Davosu bojovať proti otepľovaniu v súkromných lietadlách

„Súkromné tryskáče sú doménou superbohatých. Nie je teda prekvapením, že vláda – riadená milionármi pre milionárov – umožňuje súkromným privilegovaným letcom, aby prosperovali na úkor ľudí a planéty,“ povedala zákonodarkyňa Zelených Caroline Lucasová.

Súkromné lety zo SR vyprodukovali vlani 10.000 ton oxidu uhličitého

Súkromné lety zo Slovenska za minulý rok vyprodukovali 10.000 ton oxidu uhličitého. To sa rovná priemerným ročným emisiám 6666 áut. Vyplýva to z nového výskumu, ktorý ma k dispozícii organizácia Greenpeace. V kontexte klimatickej krízy zároveň žiada celosvetový zákaz letov súkromných lietadiel.

Za rok 2022 vzrástli emisie vyprodukované súkromnými lietadlami v Európe o 64 percent. Environmentalisti tvrdia, že počet súkromných letov odchádzajúcich zo Slovenska bol pred dvoma rokmi 1114, vlani ich bolo 2528, čo je nárast o 127 percent. Najčastejšou trasou súkromných letov za rok 2022 bola Bratislava – Praha.

Klíma / Emisie / Dym / Továreň / Fabrika / Znečistenie / Čítajte aj Europoslanci schválili klimatický balík, Slovensko bude musieť zrubnúť emisie o 22,7 %

Vládne či vojenské lety podľa Európskej asociácie obchodného letectva tvorili za minulý rok približne 1,1 percenta zo všetkých letov. Najvyťaženejším letiskom na lety súkromných lietadiel na Slovensku bola Bratislava, nasledovali Košice a letisko Poprad-Tatry, Najkratšia trasa s desať a viac letmi za rok bola medzi Bratislavou a Viedňou, poukázala organizácia.

„Alarmujúci nárast počtu letov súkromnými lietadlami je v úplnom rozpore so smerom znižovania emisií, ktorým sa musíme uberať. Musíme znížiť emisie z dopravy a začať treba práve súkromnými letmi, ktoré pre drvivú väčšinu ľudí nepredstavujú nič pozitívne,“ skonštatovala riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

Súkromné lety sú podľa nej príkladom klimatickej nespravodlivosti. „Zatiaľ čo sa my ostatní snažíme recyklovať, žiť ekologickejšie, znižovať spotrebu energie a vyrovnávame sa s rastúcimi životnými nákladmi, superbohatí ľudia sa preháňajú v súkromných lietadlách, nadmerne spaľujú energiu, a spôsobujú škandalózne množstvo oxidu uhličitého,“ poznamenala Juríková.

Výskum robila pre Greenpeace holandská environmentálna poradenská spoločnosť CE Delft. Vyplynulo tiež z neho, že krajiny s najväčším počtom súkromných letov spomedzi Európskej únie, Veľkej Británie, Švajčiarska a Nórska boli v roku 2022 Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko. Tri najobľúbenejšie destinácie v Európe boli Nice, Paríž a Ženeva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #životné prostredie #Greenpeace #súkromné lietadlo