Putin nakázal likvidovať ruské zásoby vakcín proti Covidu-19? Je to HOAX

Začiatkom marca 2023 sa začal šíriť nepravdivý príspevok o tom, že ruský prezident Vladimir Putin nariadil likvidáciu všetkých vakcín proti ochoreniu COVID-19 v krajine. Príspevok bol prekladom nepravdivého článku uverejneného na americkej webovej stránke známej šírením dezinformácií.

30.03.2023 12:19
Rusko HOAXAFP Covid-19 vakcína likvidácia AIDS... Foto: ,
TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
debata

Podľa ruskej vládnej webovej stránky a tlačovej agentúry TASS ministerstvo zdravotníctva naďalej propaguje ruskú vakcínu Sputnik V, pričom neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by sa ruskí predstavitelia snažili zničiť ruské zásoby vakcín.

Nepravdivý príspevok šíril informáciu, že ruský prezident Putin prikázal zničiť všetky vakcíny proti covidu, pričom sa vraj odvolával na súvislosť medzi vakcínou a náhlym nárastom počtu nakazených vírusom HIV u očkovaných osôb. Text príspevku je prekladom článku, ktorý 4. marca 2023 uverejnila americká webová stránka Real Raw News. Tá pravidelne šíri nepravdivé informácie a sama o sebe tvrdí, že jej texty obsahujú humor, paródiu a satiru.

www, world wide web, internet Čítajte aj Umelá inteligencia pomôže odhaliť nepravdivé informácie na weboch

Na oficiálnych stránkach ruského prezidenta či ruskej vlády sa k 21. marcu 2023 podľa AFP neobjavilo žiadne vyhlásenie o likvidácii vakcín proti koronavírusu. Ani prehľadávanie stránky štátnej tlačovej agentúry TASS neprinieslo dôkaz o tvrdeniach z nepravdivého príspevku. Naopak, v Rusku sa naďalej odporúča očkovanie proti ochoreniu COVID-19, ako sa uvádza aj na oficiálnej ruskej webovej stránke o vakcínach proti covidu s názvom „Stop koronavírus“.

Ukrajina Buča masaker video spochybňujúce HOAXAFP Čítajte aj Tisíce Slovákov naleteli hoaxu, že masaker v Buči bol zinscenovaný

Agentúra AFP tiež nezávisle overila, že objednať sa na termín očkovania je stále možné aj prostredníctvom webového portálu Gosuslugi.ru. V Rusku sa podľa AFP na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 používajú štyri hlavné vakcíny: Sputnik V, EpiVacCorona, CoviVac a Sputnik Light.

zakladny vojensky vycvik Čítajte aj Mobilizácia do vojny proti Rusku? Panika, ktorú toto klamstvo vyvolalo, je prácou ziskuchtivých podvodníkov

Nie je pravda ani to, že medzi vakcínami proti covidu a ochorením AIDS existuje súvislosť. Napríklad Malik Peiris, vedúci katedry virológie na Hongkonskej univerzite, pre AFP uviedol, že neexistujú absolútne žiadne vedecké dôkazy o tom, že vakcíny proti ochoreniu COVID-19 spôsobujú AIDS.

V nepravdivom texte sa spomína aj to, že prezident Putin nariadil popraviť 130 vedcov zodpovedných za vytvorenie vakcín Sputnik. Agentúre AFP sa nepodarilo nájsť žiadnu relevantnú správu o údajnej poprave 130 vedcov v Rusku. Riaditeľ Gamalejovho národného výskumného centra epidemiológie a mikrobiológie Alexander Gintsburg, ktorý je zodpovedný za výskum a vývoj vakcíny Sputnik V, sa podľa AFP stále pravidelne objavuje v ruských médiách.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Sputnik V #vakcína proti covidu #Hoaxy a podvody