Heger so Zelenským navštívili Buču. Hrôzy nesmú ostať nepotrestané. Sláva Ukrajine!

Ruská armáda sa pred rokom v meste Buča pri Kyjeve dopustila hrôz, ktoré nesmú ostať nepotrestané. Vyhlásil to dočasne poverený premiér SR Eduard Heger v príhovore na pietnom podujatí pri príležitosti prvého výročia udalostí v Buči, kde vlani na prelome marca a apríla po stiahnutí sa ruských vojsk našli stovky zabitých civilistov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský sa Slovensku poďakoval za doterajšiu pomoc.

31.03.2023 07:05 , aktualizované: 15:10
Ukrajina SR Zelenskyj Heger Buča uarus Foto: ,
Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas pietnej ceremónie v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti v piatok 31. marca 2023. Na spomienkovom podujatí sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, predseda chorvátskej vlády Andrej Plenkovič, šéf slovinského kabinetu Robert Golob a moldavská prezidentka Maia Sanduová.
debata (614)

Heger pripomenul, že Buču navštívil už vlani spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. „Nikdy nezabudneme na cenu, ktorú Ukrajinci zaplatili,“ vyhlásil Heger.

Ocenil Zelenského, ukrajinskú vládu i bežných Ukrajincov za to, že sa statočne postavili ruskej vojenskej agresii. Podľa neho na Ukrajine ide o boj za hodnoty, slobodu, ľudské práva a demokraciu.

Na snímke zničené domy po ostreľovaní v...
Na snímke ukrajinský vojak počas vyvesenia...
+13Na snímke ukrajinská vlajka veje na obnovenom...

„Slobodu nesmieme nikdy brať ako samozrejmosť,“ upozornil Heger, podľa ktorého si Ukrajina zaslúži byť demokratická a slobodná, k čomu potrebuje podporu svojich spojencov. Zároveň je presvedčený, že Ukrajina sa má stať súčasťou Európskej únie. „Ukrajina patrí do Európy,“ zdôraznil.

Svoj príhovor v angličtine zakončil Heger pozdravom v ukrajinčine: „Sláva Ukrajine!“

Heger pricestoval na Ukrajinu aj s povereným ministrom Jaroslavom Naďom v deň, keď si krajina pripomína oslobodenie mestečka Buča, z ktorého pred rokom ustúpili ruskí vojaci. Miestne úrady po odchode okupantov potvrdili 458 mŕtvych. Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva zdokumentoval minimálne 73 nezákonných zabití.

Slovenský premiér Eduard Heger a minister... Foto: Pravda, Andrej Matišák
Heger, Naď, Ukrajina Slovenský premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav Naď na ceste na Ukrajinu.

Na spomienkovej ceremónii sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, moldavská prezidentka Maia Sanduová a predsedovia vlád Chorvátska a Slovinska Andrej Plenkovič a Robert Golob. Z Buče informuje osobitný spravodajca TASR.

Heger bol v Buči vlani v apríli. "Videl som aj masové hroby a vôbec nebudem preháňať, ak poviem, že tento pohľad mnou hlboko otriasol,“ uviedol vtedy premiér.

VIDEO: S akou ponukou prišiel Heger za Zelenským na Ukrajinu?
Video

Zelenskyj sa poďakoval Slovensku za pomoc

Heger v Kyjeve hovoril so Zelenským o vývoze ukrajinskej pšenice aj o možnej účasti slovenských firiem na obnove Ukrajiny. Zelenskyj sa Slovensku poďakoval za doterajšiu pomoc Ukrajine, pričom si podľa vlastných slov uvedomuje, že to pre slovenskú vládu nie je jednoduché.

Heger otvoril tému vývozu pšenice z Ukrajiny s tým, že treba nájsť spoločné riešenie, ako ju dostať do Afriky, a nie aby končila na európskom trhu a diskriminovala miestnych farmárov. Ukrajinský prezident na to reagoval, že sa bude rozprávať s obchodníkmi, aby nezneužívali situáciu.

Zľava poradkyňa predsedu vlády pre európske...
Na snímke zľava slovenský poremiír Eduard...
+9Premiér Eduard Heger počas cesty vlakom do...

Zelenskyj zároveň požiadal Slovensko o pomoc pri obnove niektorého zo zničených miest na Ukrajine. Mohlo by ísť o obnovu škôl či nemocníc. V tejto súvislosti uviedol, že Ukrajina privíta angažovanie sa slovenských firiem.

Témou rozhovoru boli aj dezinformácie a pôsobenie propagandy Ruska na Slovensku.

zelenskyj, ukrajina, heger, sanduová, plenkovič, golob Čítajte viac Zelenskyj na summite v Kyjeve: Buča sa musí stať "symbolom spravodlivosti"

Naď: Systém protivzdušnej obrany Kub je už na Ukrajine

Minister Naď na ceste do Kyjeva potvrdil, že okrem štyroch migov, ktoré minulý týždeň odleteli na Ukrajinu, ďalšie postupne prichádzajú po zemi. "Už je tam aj časť systému Kub s raketami. Rokujeme o ďalších formách pomoci. Možnosti Slovenska sú už limitované, ale môžeme zohrať kľúčovú úlohu pri produkcii 155 milimetrovej munície v našich závodoch,“ uviedol šéf rezortu obrany. Slovensko by mohlo byť schopné ročne vyrábať až 150-tisíc kusov spomenutej munície.

VIDEO: Naď o migoch a raketovom systéme pre Ukrajinu
Video

Podľa Hegera vnímajú ukrajinskí partneri Slovensko ako kľúčovú krajinu. "Uvedomujú si, že sme pod silným útokom proruskej propagandy a chcú nám pomôcť tak, aby sa táto atmosféra zmenila,“ objasnil premiér.

"Ukrajinci nám mnoho ráz dávajú aj informácie o prepojení extrémistických skupín alebo politických strán na Rusko,“ pripomenul Naď.

VIDEO: Do boja s Ruskom. Slovenské migy odleteli na Ukrajinu
Video

„Chceme hovoriť s Ukrajinou, aby sme jej pomohli s integráciou do Európskej únie. Vieme ju podporiť, aby to dokázala rýchlejšie,“ povedal Heger pre novinárov na ceste do Kyjeva.

"Je pre nás dôležité, aby bola Ukrajina čo najrýchlejšie stabilnou krajinou. Je to zásadné nielen z hľadiska cezhraničnej spolupráce, ale týka sa to aj obnovy krajiny. Tú musí manažovať Európa. Slovensko v tom chce hrať dôležitú úlohu. Už vlani na jar a v lete sme dávali dohromady podnikateľov, ktorí by sa mohli podieľať na obnove Ukrajiny. Myslím si, že tú už vyčíslili na 400 miliárd eur. Peniaze pôjdu na Ukrajinu z celého sveta. Je to príležitosť pre našich podnikateľov a pozdvihne to aj východ Slovenska,“ vysvetlil Heger.

Veľkú inváziu, ktorá si vyžiadala už desaťtisíce životov, šéf Kremľa Vladimir Putin spustil 24. februára 2022.

Vraždenie v meste Buča na Ukrajine

Zábery sú vhodné len pre silné povahy. Spravodajské fotografie z mesta Buča ukazujú neľudskosť vojny na Ukrajine.

Fotogaléria
Ukrajinský vojak kontroluje v sobotu 2. apríla...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+20Ukrajinský vojak sa dotýka káblom mŕtveho tela...

© Autorské práva vyhradené

614 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Jaroslav Naď #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Eduard Heger #Volodymyr Zelenskyj #Putinova vojna #Buča