Putin podpísal dekrét o jarných odvodoch do armády. Nastúpiť má 147-tisíc Rusov

Ruský prezident Vladimír Putin podpísal výnos o jarných odvodoch do armády. K vojenskej službe má byť od 1. apríla do 15. júla povolaných 147 000 Rusov vo veku od 18 do 27 rokov. Na svojom ruskojazyčnom webe o tom informovala stanica BBC a spravodajský server RBK.

30.03.2023 22:45
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (24)

Vlani na jar prezident stanovil cieľ povolať na vojenskú službu 134 500 ľudí, na jeseň to bolo 120 000 ľudí, píše web RBK, podľa ktorého sa jesenný termín posunul kvôli čiastočnej mobilizácii o mesiac a začal v novembri. V Rusku sa branci k povinnej vojenskej službe trvajúcej 12 mesiacov povolávajú dvakrát ročne – v jarnom a jesennom termíne.

Štátna duma, čo je dolná komora ruského parlamentu, sa tento mesiac začala zaoberať návrhom zákona, ktorý má od budúcich rokov posunúť odvodový vek brancov z 18 až 27 rokov na 21 až 30 rokov. Príslušný dokument predložil podľa denníka Kommersant šéf parlamentného výboru pre obranu Andrej Kartapolov.

Putin Čítajte viac Putinovi ľudia sa boja. Chystá sa šéf Kremľa na nekonečnú vojnu?

Ten podľa médií tiež uisťoval, že armáda brancov nepošle na Ukrajinu, ktorú Rusko vlani vo februári vojensky napadlo, ani na Ruskom okupované ukrajinské územia. Branci nemôžu byť podľa ruských zákonov nasadení mimo Rusko. Agentúra Reuters ale už skôr uviedla, že Moskva od vlaňajšieho septembra považuje štyri ukrajinské oblasti – Luhanskú, Doneckú, Chersonskú a Záporožskú – za svoje. Už skôr sa ich pokúsila anektovať.

Ruské úrady popierajú plány na novú mobilizáciu kvôli invázii na Ukrajine, zatiaľ čo naberá na obrátkach kampaň na nábor dobrovoľníkov a zmluvných vojakov, píše BBC. Britské ministerstvo obrany dnes na twitteri na základe správ z ruských médií uviedlo, že ruské úrady sa zrejme pripravujú na veľkú náborovú kampaň, ktorej cieľom je naverbovať ďalších 400-tisíc vojakov.

VIDEO: Ukrajinci pália, Rusi utekajú.
Video
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojaci #Vladimir Putin #mobilizácia #vojna na Ukrajine