Odvrátená strana OSN: Korupcia, strach a sexuálne obťažovanie

Navonok pôsobí ako inštitúcia, ktorá bojuje za vznešené ciele. V skutočnosti je však plná korupcie, zastrašovania, porušovania ľudských práv či sexuálneho obťažovania. Šokujúcu pravdu o tom, čo sa deje v zákulisí Organizácie Spojených národov (OSN), pomohol odhaliť nový dokumentárny film The Whistleblowers: Inside the UN (2022), ktorý nedávno získal cenu BBC za najlepší pôvodný program.

31.03.2023 07:00
The Whistleblowers: Inside the UN Foto:
Svedectvá o nekalej činnosti v zákulisí OSN priniesol dokumentárny film The Whistleblowers: Inside the UN, ktorý nakrútili v britsko-nemeckej koprodukcii.
debata (12)

OSN je najväčšou medzinárodnou organizáciou na svete. Vznikla, aby chránila mier, slobodu a ľudské práva, podporovala spoluprácu medzi národmi a riešila globálne problémy.

Združuje 193 členských štátov a pracuje pre ňu vyše 35-tisíc zamestnancov. Jej fondy, agentúry a programy ako UNICEF, UNESCO či WHO pomáhajú v rôznych oblastiach života.

Má i špeciálny právny status. Jej vedúci pracovníci požívajú diplomatickú imunitu, takže sa mnohí cítia nedotknuteľní. Ak sa nájdu čestní zamestnanci, ktorí na nekalé praktiky v OSN upozornia, nadriadení sa ich snažia umlčať a odhalené kauzy ututlať.

Sám proti OSN

Tvorcovia britsko-nemeckého dokumentárneho filmu zozbierali svedectvá tzv. whistleblowerov, teda informátorov. Jedným z nich je John O'Brien z Nového Zélandu, ktorý pre OSN pracoval v rokoch 2009 až 2022.

Ako poradca pre klimatické zmeny pôsobil v Rozvojovom programe Spojených národov (UNDP), kde posudzoval projekty a ich financovanie. UNDP má ročný rozpočet vyše päť miliárd dolárov a zamestnáva až 10-tisíc ľudí v 170 krajinách. Novozélanďan si všimol, že príspevky, ktoré dávali na rozvojové programy v Rusku, často končili v rukách podvodníkov.

„Vedenia projektu vo výške 5,4 milióna dolárov sa napríklad ujal 23-ročný študent. Keď som protestoval, povedali mi, aby som bol ticho. Pri inom projekte išlo o zmluvy medzi rodinnými príslušníkmi – matkou, dcérou a synom. Jeden z vedúcich pracovníkov mi oznámil: Vieme, že v Rusku vládne korupcia. Našou úlohou je nemiešať sa do toho. Takže, John, drž hubu!“ zdôveril sa filmárom.

Ukážka z dokumentárneho filmu The Whistleblowers: Inside the UN - svedectvo Johna O'Briena.

O'Brien však neposlúchol, a tak ho varovali, aby nerobil problémy. V roku 2018 napokon dosiahol, že OSN jeden prípad prešetrila. Uzavrela ho s tým, že nič podozrivé nezistila.

Aby ho umlčali, rozhodli sa ho pošpiniť falošným obvinením, že sa stretáva s prostitútkami a prezerá si pornografické webstránky. Zhabali mu počítač, roky ho preverovali. Hrubým spôsobom vypočúvali aj jeho chorú priateľku umierajúcu v nemocnici.

„Len si pomyslite – jediný človek proti organizácii, ktorá disponuje miliardami dolárov a právnikmi. Je ľahšie informátora zdiskreditovať, než aby pravda vyšla najavo,“ posťažoval sa O'Brien.

Päť dní po tom, čo sa v OSN dozvedeli o jeho účinkovaní vo filme, dostal výpoveď. „Naozaj nikoho nezaujíma, že sa tak veľa peňazí rozkradne alebo premrhá?“ citoval ho vlani novozélandský portál BusinessDesk.

Porušovanie zákona v OSN potvrdil aj Peter Gallo, ktorý tam štyri roky pracoval ako vyšetrovateľ v Úrade služieb vnútorného dohľadu (OIOS). „Vďaka tejto skúsenosti som zistil, že celá organizácia je prehnitá korupciou odhora až nadol,“ zhodnotil.

Láskavosť pre Čínu

Trpkú skúsenosť z 10-ročného pôsobenia v OSN si odniesla i Emma Reillyová zo Severného Írska. V Úrade vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) bola svedkom, ako namiesto ochrany príslušníkov utlačovaného národa prispeli k ich prenasledovaniu.

V roku 2013, keď sa malo konať zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva, dostala e-mail od čínskej delegácie so zoznamom trinástich mien a žiadosťou o „láskavosť“.

Číňania chceli vedieť, či sa niekto z uvedených Ujgurov zúčastní na plánovanom rokovaní. Reillyová vedela, že ich v Číne mučia, väznia v internačných táboroch a ženy nútia k sterilizácii, preto informácie odmietla poskytnúť.

Sin-ťiang, čína Čítajte viac OSN v správe neželanej Pekingom: Čína na Ujguroch pácha zločiny proti ľudskosti

„Môj šéf to, žiaľ, videl inak. Rozhodol, aby som tie mená odovzdala,“ priblížila. Výsledkom boli čínske perzekúcie – napríklad aj voči aktivistovi Dolkunovi Isovi. Jeho rodičia zahynuli v tábore, mladší brat je nezvestný a staršieho odsúdili na 17 rokov väzenia. Zodpovednosť za to nesie OSN.

Keď to Reillyová kritizovala, hnev nadriadených sa obrátil proti nej. V máji 2021 chcela na problém upozorniť počas on-line konferencie o situácii Ujgurov v Číne. Len čo sa však podujatie začalo, prišli do jej švajčiarskeho bytu policajti.

Vraj ich poslala OSN, aby ju odviedli na psychiatrickú kliniku. Dostali totiž hlásenie, že Reillyová sa chystá spáchať samovraždu. Zdržovali ju tak dlho, až bolo po konferencii.

Lov na mladé praktikantky

Informátori hovoria, že v OSN vládne „kultúra strachu“. A zatiaľ čo generálny tajomník OSN António Guterres reční o nulovej tolerancii voči sexuálnemu obťažovaniu, bývalé zamestnankyne tvrdia, že je taký prístup k ženám v tejto organizácii celkom bežný. A siaha až do najvyšších miest.

Antonio guterres Čítajte viac Globálny model riešenia násilia na ženách

Purna Senová, ktorá sa v OSN zaoberala sexuálnym obťažovaním, spomína pravidelné piatkové stretnutia v ich newyorskom sídle, kam pracovníci chodievajú, aby nadväzovali kontakty a hľadali pomoc pri projektoch. „To miesto volajú mäsiarsky trh. Robia sa tam poľovačky na mladé praktikantky,“ opísala.

Sexuálneho násilia sa dopúšťali aj mierové jednotky OSN na Haiti či v Stredoafrickej republike. Američan Anthony Banbury, ktorý pracoval pre generálneho tajomníka OSN, dokonca rezignoval na protest proti tomu, ako inštitúcia ignorovala znásilnenie afrického dievčaťa.

Luiz Loures, bývalý námestník generálneho... Foto: Profimedia
Luiz Loures Luiz Loures, bývalý námestník generálneho tajomníka OSN, na snímke z júna 2017. Napriek obvineniam zo sexuálneho obťažovania proti nemu nijako nezakročili.

„Sexuálne zneužívanie, vykorisťovanie a obťažovanie, to sa v centre OSN deje všade od pondelka do piatka, počas pracovného času,“ prezradila Martina Brostromová. Pre OSN pracovala 14 rokov, štyri roky ako vedúca poradkyňa organizácie UNAIDS, bojujúcej proti HIV. Zo sexuálneho obťažovania obvinila Luiza Louresa, zástupcu generálneho tajomníka OSN, ktorý ju mal napadnúť.

Obvinenie voči nemu vzniesla i Kanaďanka Malayah Harperová, bývalá vedúca oddelenia pre zrovnoprávnenie pohlaví a diverzitu. Mal jej posielať nemravné esemesky a e-maily, v roku 2014 sa na ňu údajne vrhol vo výťahu. Ženy v OSN Loures podľa Harperovej často bozkával, objímal alebo sa ich nevhodne dotýkal.

Miesto beztrestnosti

Obe ženy podali sťažnosť. Loures obvinenia poprel, OSN ich preskúmala, ale dospela k záveru, že sa nedajú potvrdiť. Keď Loures pred piatimi rokmi odišiel do dôchodku, inštitúcia mu poďakovala za 22 rokov vernej služby.

„Vieme o tretine zamestnancov OSN, ktorých v práci sexuálne obťažovali. To je zarážajúce číslo. Väčšinu prípadov však nikto neoznámil,“ zdôraznila Senová s tým, že ženy majú strach.

Svoje o tom vie i Brostromová. Odkedy sa sťažovala, úrady Spojených národov jej všemožne strpčovali život. Bolo to ponižujúce a takmer ju to psychicky zlomilo.

Generálny tajomník OSN António Guterres Foto: SITA/AP
António Guterres / OSN / Generálny tajomník OSN António Guterres

V roku 2019 ju z OSN pre údajne vymyslené obvinenia prepustili. Vo filme pritom odznie vyjadrenie Bena Swansona, riaditeľa OIOS, z ktorého vyplýva, že o Louresových sexuálnych škandáloch informoval i Guterresa. Ten však svojho námestníka kryl a nič nepodnikol.

„Veľa ľudí má pocit, že OSN je miesto beztrestnosti… Vedia, že ich organizácia bude chrániť,“ zdôvodnila Senová. Vedenie OSN všetky obvinenia odmieta. Nikoho z podozrivých ani neprepustili – len informátorov, ktorí sa o neprávostiach nebáli prehovoriť.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #OSN #sexuálne obťažovanie #organizácia spojených národov #António Guterres #whistleblower