Potopili pýchu ruského námorníctva. Teraz predmety z krížnika Moskva vylovili a ukážu ich svetu

Na prvé výročie potopenia ruského krížnika Moskva, ktoré pripadá na 14. apríla, plánuje ukrajinské Národné vojensko-historické múzeum novú samostatnú výstavu predmetov, ktoré pochádzajú z tejto niekdajšej vlajkovej lode ruskej Čiernomorskej flotily. Informoval o tom server Ukrajinska pravda a agentúra Ukrinform s odvolaním sa na predstaviteľov múzea.

31.03.2023 10:06
Krížnik Moskva Foto:
debata (55)

„V zbierke múzea máme záchranný kruh, signálnu boju z potopenej vlajkovej lode ruskej flotily a mnoho ďalších zaujímavých artefaktov,“ uviedol riaditeľ múzea Andrij Illjenko, podľa ktorého môžu pracovníci múzea zhromažďovať vojnové artefakty vďaka prístupu na bojisko.

VIDEO: Neptúnom na Rusov. S čím zničili Ukrajinci krížnik Moskva
Video
,,Zoznámte sa s ukrajinskou protilodnou strelou Neptún, zabijakom plavidiel triedy Moskva,“ napísalo ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Twitter a pridalo video tohto systému.

Ruský krížnik Moskva sa potopil vlani 14. apríla následkom explózie. Kyjev tvrdí, že plavidlo zasiahli protilodné ukrajinské strely Neptún. Podľa Ruska sa Moskva potopila na rozbúrenom mori po tom, ako ju poškodil výbuch munície a požiar.

Krížnik Moskva Čítajte viac Pomohlo im počasie. Ako Ukrajinci strelami Neptún potopili krížnik Moskva

Server Ukrajinska pravda v decembri s odvolaním sa na rozhovory s ukrajinskými vojenskými činiteľmi napísal, že Ukrajincom pomohlo pri potopení krížnika Moskva opakovane počasie. Ich strely Neptún, ktoré pri útoku na vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily použili, si neúspešne odskúšali už na začiatku invázie. Denník tiež odmietol tvrdenia niektorých západných médií, že sa krížnik podarilo potopiť s pomocou spojencov Kyjeva.

Hadí ostrov Čítajte viac Ruská vojnová loď, choď do... Hadí ostrov sa dočkal úteku okupantov
Ukrajinskí vojaci stoja v nedeľu 18. decembra...
Ukrajinskí vojaci stoja v nedeľu 18. decembra...
+15Poškodený ruský raketový systém Pantsir na...

„V máji sme v Kyjeve usporiadali výstavu zničenej vojenskej techniky okupantov pod šírym nebom. Súčasne bola v múzeu otvorená výstava vojnových artefaktov,“ povedal teraz Illjenko s odvolaním sa na výstavu ruských rakiet, zničených tankov a vojenských vozidiel, ktoré Ukrajinci vystavili vlani v centre metropoly. Niektoré zničené stroje ruskej inváznej armády tiež vyslali na výstavy do európskych miest, a to vrátane Prahy.

Muž kráča pomocou barlí okolo zničených ruských...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+8Ukrajinskí vojak nad telami ruských vojakov a...
55 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #krížnik Moskva