Lukašenko: V Bielorusku môžu byť umiestnené ruské strategické jadrové zbrane

Bielorusko je v prípade potreby pripravené na svoje územie rozmiestniť okrem ruských taktických jadrových zbraní aj zbrane strategické, pod ktoré spadajú napríklad medzikontinentálne balistické rakety. Podľa agentúry Reuters to bieloruský autoritársky vodca Alexander Lukašenko povedal v každoročnom prejave o stave krajiny. Predtým vyzval na okamžité prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou a začatie mierových rozhovorov. Kyjev zároveň Lukašenka, ktorý Rusku poskytol bieloruské územie na začatie invázie na Ukrajinu, varoval, že ak začne protiofenzívu, o možnosť rokovaní príde.

31.03.2023 14:09 , aktualizované: 18:35
Russia Belarus Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho bieloruský náprotivok Alexander Lukašenko po rokovaní v Moskve. 17. februára 2023
debata (17)

Budúce rozmiestnenie ruských taktických jadrových zbraní – teda tých, ktoré majú relatívne krátky dolet a v porovnaní s tými strategickými menší rozsah – oznámil minulý týždeň ruský prezident Vladimir Putin. Lukašenko v piatok tiež podľa agentúry AFP vyjadril obavy z jadrovej vojny – podľa neho – spôsobenej Západom a zopakoval pozíciu Minska, že rozmiestnením ruských taktických jadrových zbraní na bieloruskom území nechce provokovať, ale iba tým sleduje ochranu svojej krajiny. V prípade potreby by však vraj mohol spolu s Putinom rozhodnúť o umiestnení strategických jadrových zbraní.

„Nesnažím sa nikoho zastrašovať alebo vydierať. Chcem ochrániť Bielorusko a zabezpečiť bieloruskému ľudu mier,“ povedal Lukašenko v niekoľkohodinovom prejave. Podľa agentúry Reuters tiež naznačil, že by mohol ruské taktické zbrane so súhlasom Kremľa použiť, ak by Bielorusku hrozilo zničenie, hoci Putin predtým vyhlásil, že tieto zbrane zostanú pod kontrolou Moskvy.

Iskander, Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte viac Expertka: Putin jadrovo vydiera. Na atómový útok by nepotreboval Bielorusko

Lukašenko polovicu zo svojho príhovoru venoval Ukrajine, poznamenal denník Ukrajinska pravda. Výzvami na prímerie medzi Moskvou a Kyjevom bieloruský vodca svoje posolstvo začal. „Musíme prestať teraz, kým sa (konflikt) začne stupňovať. Beriem na seba riziko a navrhujem pokoj zbraní,“ povedal Lukašenko. „Je možné – a nevyhnutné – bez predchádzajúcich podmienok zasadnúť k rokovaciemu stolu a urovnať všetky záležitosti ohľadom územia, obnovy, bezpečnosti a tak ďalej,“ uviedol samozvaný líder, ktorý stojí na čele Bieloruska od roku 1994.

Bielorusko je najbližším spojencom Ruska, ktoré už viac ako rok vedie vojnu proti Ukrajine. Svojich vojakov do bojov síce Minsk nevyslal, ale jednotky z Moskvy z jeho územia viedli útok na sever Ukrajiny vrátane ofenzívy na Kyjev. Po vyše roku od začiatku invázie sú v Bielorusku stále rozmiestnené ruské jednotky, vojenské lietadlá, rakety a ďalšie zbrane. Podľa Kyjeva pritom Rusko stále využíva bieloruský vzdušný priestor na údery na ukrajinské územie.

„Spojené štáty a ich satelity rozpútali (na Ukrajine) totálnu vojnu,“ tvrdil dnes Lukašenko a dodal, že na obzore kvôli tomu čaká jadrový konflikt. Západ obvinil, že buduje svoje sily v Poľsku na hraniciach Bieloruska a plánuje jeho „napadnutie a zničenie“. Traja z piatich susedov Bieloruska – Poľsko, Lotyšsko a Litva – sú členmi NATO. Lukašenko pritom neposkytol o akýchkoľvek hrozbách zo Západu žiadne dôkazy, poznamenal Reuters.

„Chápete a viete, že je tu len jedno riešenie: vyjednávanie! Vyjednávanie bez predchádzajúcich podmienok,“ povedal Lukašenko. Konfliktu, ktorý na Ukrajine pred vyše rokom rozpútalo Rusko, podľa neho hrozí vyhrotenie. Kým v Rusku „ide zbrojársky priemysel na plné obrátky“, Ukrajinu „zaplavili zbrane zo Západu“, uviedol bieloruský vodca.

VIDEO: Svet sa rozpráva o atómovkách. Čo je jadrová triáda USA?

Video
Od ruskej vojny proti Ukrajine, Moskva pravidelne vyťahuje jadrovú kartu. Odborníci tvrdia, že cieľom Kremľa je zastrašiť Západ, aby vojensky nepomáhal Kyjevu. "Máme všetky scenáre, ktoré by mohol ruský prezident Vladimir Putin použiť,“ povedal nedávno pre televíziu CBNN vysokopostavený predstaviteľ americkej armády, ktorý chcel zostať v anonymite. USA sa pri stratégii atómového odstrašenia opierajú o takzvanú jadrovú triádu. Tvoria ju strategické bombardéry, jadrové ponorky a medzikontinentálne balistické rakety. Pozrite si jadrovú triádu na videu US Department of Defense.

Rusko a Ukrajina začali rokovania o mieri vlani na jar, krátko po začiatku ruskej invázie. Hovory, čiastočne vedené práve na bieloruskom území, však po niekoľkých kolách uviazli na mŕtvom bode a odvtedy neboli obnovené. Obe strany si kladú množstvo podmienok na ich opätovné začatie a dali najavo, že za súčasnej situácie rokovania nie sú možné. Kým Moskva požaduje, aby Kyjev ustúpil jej požiadavkám vrátane postúpenia časti ukrajinského územia Rusku, Ukrajina chce plné stiahnutie ruských síl. To platí aj pre Krymský polostrov, ktorý Moskva protiprávne anektovala v roku 2014.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov: Západ sa stal existenčnou hrozbou pre Rusko

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak dnes stanovisko Kyjeva zopakoval. „Ešte raz po bodoch. Akékoľvek prímerie bude znamenať právo Ruskej federácie zostať na okupovaných územiach. To je úplne neprípustné,“ napísal na twitteri. "Ukrajina má právo presúvať vojakov a zariadenia na svojom území, ako uzná za potrebné. Divní ‚mierotvorcovia‘ vyzerajú smiešne, "dodal.

Kremeľ dnes uviedol, že Lukašenkovu výzvu na prímerie zaznamenal a bude s ním o tom rokovať, konkrétne na úrovni Putin-Lukašenko budúci týždeň vo štvrtok. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ale podľa agentúry Reuters zároveň uviedol, že vyjednávaním teraz nemožno dosiahnuť ciele „špeciálnej vojenskej operácie“. Tak Moskva oficiálne označuje svoju inváziu na Ukrajinu.

Ukrajina SR Zelenskyj Heger Buča uarus Čítajte viac Heger so Zelenským navštívili Buču. Hrôzy nesmú ostať nepotrestané. Sláva Ukrajine!
17 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Vladimir Putin #jadrové zbrane #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine