Lavrov: Západ sa stal existenčnou hrozbou pre Rusko

Nová koncepcia ruskej zahraničnej politiky označuje Západ za existenčnú hrozbu pre Rusko. Oznámil to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje agentúra AFP.

31.03.2023 17:00
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
debata (265)

V koncepcii je „uznaná existenčná podstata hrozby pre bezpečnosť a rozvoj Ruska, ktorú poháňa konanie nepriateľských krajín,“ uviedol Lavrov počas stretnutia ruskej Bezpečnostnej rady. Dodal, že ako hlavného iniciátora protiruských nálad koncepcia priamo menuje Spojené štáty.

„Západná politika, ktorá sa snaží oslabiť Rusko v každom možnom smere, je charakterizovaná ako hybridná vojna nového typu,“ uviedol šéf ruskej diplomacie.

K aktualizácii koncepcie ruskej zahraničnej politiky prišlo v čase, keď sa vzťahy Moskvy a západných krajín výrazne zhoršili po vlaňajšej invázii Ruska na Ukrajinu.

Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina bolo nevyhnutné koncepciu pozmeniť v dôsledku radikálnych zmien vo svete. Zároveň oznámil, že nový 42-stranový dokument už formálne prijal.

VIDEO: Rusi naďalej testujú nadzvukové zbrane. Toto je Moskit.

Video

Dokument, ktorý je de facto príručkou pre ruských diplomatov, podľa agentúry Reuters opisuje zmeny v ruskom pohľade na svet a najmä čoraz viac konfrontačné vzťahy so Západom. Zároveň sa v ňom uvádza, že Moskva sa usiluje o „mierové spolužitie“ a „rovnováhu záujmov“ s Washingtonom. Vyzýva tiež na udržanie „strategickej stability“ s USA, čo je odkaz na jadrový potenciál oboch krajín.

Moskva vo februári pozastavila účasť na poslednej zvyšnej dohode o kontrole jadrových zbraní – zmluve Nový ŠTART. Šéf Kremľa krok zdôvodnil tým, že Rusko nemôže dovoliť USA inšpekcie na svojich jadrových zariadeniach v čase, keď Washington a jeho spojenci v NATO otvorene deklarujú ako svoj cieľ ruskú porážku na Ukrajine. Moskva dodala, že od zmluvy neodstupuje úplne a bude sa aj naďalej riadiť stanoveným obmedzením počtu jadrových zbraní.

Rusko vlani 24. februára vojensky napadlo susednú Ukrajinu, na čo Washington a jeho spojenci reagovali uvalením viacerých hospodárskych sankcií voči agresorskej krajine a napadnutú Ukrajinu podporujú okrem iného dodávkami zbraní. Moskva – čoraz viac izolovaná na Západe – sa usiluje o prehĺbenie vzťahov najmä s Čínou a Indiou.

V aktualizovanej doktríne sa podľa Bloombergu tiež hovorí o vojenskej pomoci štátom Latinskej Ameriky, ktoré vraj čelia „americkému tlaku“. V čase narastajúceho súperenia medzi Ruskom, USA a Čínou o vplyv v Afrike sa potom Kremeľ tiež zaviazal zintenzívniť potravinovú a energetickú spoluprácu a vojenské partnerstvo s africkými štátmi, podotkla agentúra.

265 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine