401. deň: Rusko šéfuje BR OSN. Zelenskyj: Inštitúcia v úplnom rozklade, potrebuje reformu

Fakt, že Rusko od soboty predsedá Bezpečnostnej rade OSN, označil ukrajinský prezident za "zjavne absurdný a deštruktívny". USA predaju Poľsku 24 stíhačiek F-22 Raptor za symbolický dolár. Pôjde o kompenzáciu za stíhačky MiG-29 postupne dodávané Ukrajine. Ruské úsilie o získanie silnejšej vojenskej kontroly nad Donbasom zlyhalo, uvádza britské ministerstvo obrany. Vytlačiť ruské vojská v tomto roku z ukrajinského územia? Nehovorím, že sa to nedá, ale je to veľmi náročná úloha, povedal šéf armády USA generál Mark Milley.

01.04.2023 06:00 , aktualizované: 22:15
buča Foto: ,
Ľudia zapaľujú sviečky v tvare mapy Ukrajiny počas spomienkového podujatia k výročiu oslobodenia území od ruských vojsk v Buči, na okraji Kyjeva na Ukrajine, v piatok 31. marca 2023.
debata (861)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 401. deň
  • Ukrajina si od Varšavy objednala 100 bojových vozidiel Rosomak
  • Briti: Ruská zimná ofenzíva na Ukrajine zlyhala
  • Rusi sa ujali predsedníctva BR OSN
  • Zelenskyj: OSN je inštitúciou v úplnom rozklade
  • Poľsko za MiGy pre Ukrajinu dostane od USA Raptory
  • Putin podpísal novú stratégiu o zahraničnej politike
  • Nemecko už ďalšie zbrane Ukrajine dodať nemôže

VIDEO: Rusi naďalej testujú nadzvukové zbrane. Toto je Moskit.

Video
Zľava poradkyňa predsedu vlády pre európske...
Na snímke zľava slovenský poremiír Eduard...
+9Premiér Eduard Heger počas cesty vlakom do...
Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Čítajte viac 400. deň: Kremeľ vylúčil možnosť prímeria, Kyjev naznačil štart protiofenzívy

22:14 Okresný súd v Kyjeve uložil vikárovi Kyjevsko-pečerskej lavry a metropolitovi ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) Pavlovi dva mesiace domáceho väzenia. S odvolaním sa na ukrajinské médiá o tom informovala britská stanica BBC. Súd tak vyhovel žiadosti prokuratúry.

Súd takto rozhodol po tom, ako nariadil, že metropolita sa musí dostaviť do pojednávacej miestnosti z nemocnice, kam ho popoludní odviezli z toho istého súdu pre zhoršenie zdravotného stavu.

Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) dodala, že metropolita bude v domácom väzení v mieste, kde má hlásený trvalý pobyt, nie v kláštornom komplexe.

BBC pripomenula, že agenti Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) v sobotu prehľadali metropolitovu rezidenciu. Stalo sa tak v rámci preverovania podozrenia, že metropolita sa dopustil trestného činu podnecovania medzináboženskej nenávisti a ospravedlňova­nia vojny.

SBU vo svojom vyhlásení dodala, že metropolita Pavlo (občianskym menom Lebeď) vo svojich verejných vystúpeniach opakovane urážal náboženské cítenie Ukrajincov, znevažoval názory veriacich iných konfesií a snažil sa voči nim iniciovať nepriateľské postoje. Opakovane vystúpil s vyhláseniami ospravedlňujúcimi alebo popierajúcimi nelegitímne konanie Ruska voči Ukrajine.

Podľa vyhlásenia SBU k týmto záverom sa dospelo aj kriminalistickou a jazykovou expertízou, ktorú iniciovali vyšetrovatelia SBU.

21:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na reformu Bezpečnostnej rady OSN (BR). Fakt, že BR od 1. apríla predsedá Rusko, označil Zelenskyj za „zjavne absurdný a deštruktívny“.

Vo svojom videopríhovore zverejnenom na sociálnych sieťach Zelenskyj pokračoval, že ruská armáda v piatok „zabila ďalšie ukrajinské dieťa – päťmesačného chlapčeka, volal sa Daniil…, a Rusko (pritom) predsedá Bezpečnostnej rade OSN“.

Podľa Zelenského je ťažké predstaviť si niečo, čo ešte názornejšie dokazuje úplný rozklad takýchto inštitúcií.

„Neexistuje žiadna forma teroru, ktorú by Rusko ešte nevykonalo. A nebude existovať dôvod, ktorý by zastavil reformu globálnych inštitúcií, najmä Bezpečnostnej rady OSN,“ zdôraznil ukrajinský prezident.

Dodal, že reforma zjavne mešká, ale musí zaručiť, aby „teroristický štát a akýkoľvek iný štát, ktorý chce byť teroristom, nemohol zničiť svet“.

„Teroristi musia prehrať, musia byť zodpovední za teror, a nie niekde predsedať,“ prízvukoval Zelenskyj.

21:02 Sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una obvinila Ukrajinu z údajnej snahy zaobstarať si alebo vyvinúť jadrové zbrane. Podľa správy britskej televízie Sky News o tom informovali severokórejské štátne médiá.

Kimova sestra Kim Jo-džong neposkytla žiadne dôkazy pre toto svoje tvrdenie, ktoré sa zrejme zakladá len na verejnej petícii zverejnenej vo štvrtok na internetovej stránke ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

V petícii adresovanej prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému jej signatári vyzývajú, aby USA na území Ukrajiny rozmiestnili svoje jadrové zbrane, alebo na premenu Ukrajiny na štát s vlastnými jadrovými zbraňami. Petícia s týmto znením získala len 620 podpisov. Zverejnená bola po vyhlásení ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko plánuje rozmiestniť v Bielorusku taktické jadrové zbrane.

Iskander, Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte viac Expertka: Putin jadrovo vydiera. Na atómový útok by nepotreboval Bielorusko

Ukrajinskí predstavitelia zatiaľ petíciu nekomentovali, dodala Sky News.

Kim Jo-džong je oficiálne zástupkyňou riaditeľa odboru Ústredného výboru vládnucej Strany pracujúcich, no juhokórejské tajné služby uvádzajú, že má na starosti aj vzťahy s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi.

Severná Kórea sa snaží o tesné vzťahy s Kremľom a po invázii ruskej armády na Ukrajinu podporila Moskvou proklamovanú anexiu časti ukrajinského územia.

zväčšiť Sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una Kim... Foto: SITA/AP
Kim Jo-džong Sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una Kim Jo-džong na zábere z augusta 2022.

Stanica Sky News pripomenula, že Ukrajina sa v 90. rokoch vzdala svojich jadrových zbraní, ktoré „zdedila“ po rozpade Sovietskeho zväzu. Výmenou za to sa svetové mocnosti vrátane Ruska zaviazali, že nebudú ohrozovať bezpečnosť a územnú integritu Ukrajiny.

20:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu telefonoval s jeho francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom. Ako informoval na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, zhovárali sa o „obrannej interakcii“, situácii na fronte či krokom k zavedeniu ukrajinského mierového plánu.

Spomenutý desaťbodový mierový plán predstavil Zelenskyj v novembri 2022 na samite G20 na Bali. Kroky zahŕňajú cestu k jadrovej bezpečnosti, potravinovú bezpečnosť, špeciálny tribunál pre údajné ruské vojnové zločiny a konečnú mierovú zmluvu s Moskvou. Zároveň vtedy ukrajinský prezident vyzval lídrov G20, aby využili ich silu a primali Rusko, aby upustilo od jadrových hrozieb, a zaviedli cenové stropy na ruské energie.

17:56 Spojené štáty americké súhlasia s predajom 24 stíhačiek F-22 Raptor Poľsku za symbolický dolár. Pôjde o kompenzáciu za poľské stíhačky MiG-29 postupne dodávané Ukrajine na boj s ruským agresorom, informovala ukrajinská agentúra Unian.

"Do konca roku 2025 sa Poľsko môže stať po Spojených štátoch druhou krajinou na svete, ktorá bude využívať dva typy lietadiel piatej generácie. Okrem už zakúpených lietadiel F-35 ponúkli Američania Poľsku 24 lietadiel F-22 A Block 20 Raptor,“ uvádza poľský portál Defence24. Dovedna má poľská armáda dostať z USA až 32 Raptorov.

VIDEO: Stíhačky F-35 a MiG-29 spolupracujú. Poľské nebo je v bezpečí
Video

Varšava ale bude musieť zaplatiť za technickú kontrolu strojov, pretože pôjde o Raptory vyradené zo služieb amerického letectva slúžiace len na výcvik pilotov. Poľsko by malo pokryť aj prostriedky na výzbroj, výcvik pilotov a technického personálu a aj prípravu pozemnej infraštruktúry.

Američania odhadli, že dodávka všetkých 32 Raptorov vrátane výcviku pilotov bude trvať približne tri roky a všetky stroje by tak Poľsko malo mať v priebehu roku 2025.

Raptor je považovaný za prvé americké vojenské lietadlo piatej generácie.

An AH-1Z Viper with Marine Light Attack Helicopter Squadron (HMLA) 267, 3rd Marine Aircraft Wing, fires an AGM-114 Hellfire missile at Range 176, Okinawa, Japan, Feb. 14, 2017. HMLA 267 conducted a Čítajte viac Naď: USA ponúkajú za migy pre Ukrajinu 12 vrtuľníkov Viper

16:55 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil ruské predsedníctvo v Bezpečnostnej rade OSN, ktorého sa Moskva ujala v sobotu, „za facku do tváre medzinárodného spoločenstva“.

„Vyzývam súčasných členov BR OSN, aby zmarili akýkoľvek pokus Ruska o zneužitie svojej predsedníckej funkcie,“ napísal Kuleba v príspevku na Twitteri. Šéf ukrajinského rezortu diplomacie už predtým označil ruské predsedníctvo v BR OSN za „zlý vtip“.

„Krajina, ktorá takto donebavolajúco porušuje Chartu OSN a napadla svojho suseda, nemá v BR OSN čo hľadať,“ uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Dodala však, že Spojené štáty nemajú žiadne prostriedky na to, aby ruské predsedníctvo v BR OSN zablokovali.

16:15 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) začala trestné konanie voči vikárovi kláštora Kyjevsko-pečerská lavra, metropolitovi ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) Pavlovi.

Metropolita je podozrivý z podnecovania medzináboženskej nenávisti a ospravedlňovania a popierania ozbrojenej agresie Ruska proti Ukrajine, píše sa vo vyhlásení zverejnenom SBU.

Podľa britskej stanice BBC súd v Kyjeve v sobotu okolo poludnia začal rozhodovať o metropolitovom prípadnom vzatí do väzby. Pojednávanie však odročil na pondelok pre nevoľnosť duchovného. Prokuratúra preňho žiada domáce väzenie.

Pavlom vedená vetva pravoslávnej cirkvi pôsobiacej na Ukrajine – UPC – bola donedávna formálne napojená na ruskú pravoslávnu cirkev a jej moskovský patriarchát, pripomenula BBC.

SBU dodala, že metropolita Pavlo (občianskym menom Lebeď) vo svojich verejných vystúpeniach opakovane urážal náboženské cítenie Ukrajincov, znevažoval názory veriacich iných konfesií a snažil sa voči nim iniciovať nepriateľské postoje. Opakovane vystúpil s vyhláseniami ospravedlňujúcimi alebo popierajúcimi nelegitímne konanie Ruska voči Ukrajine.

Podľa vyhlásenia SBU k týmto záverom sa dospelo aj kriminalistickou a jazykovou expertízou, ktorú iniciovali vyšetrovatelia SBU.

SBU zverejnila aj nahrávky odpočutých a nahraných rozhovorov, v ktorých sa metropolita Pavlo napr. pozitívne vyjadruje o okupácii Chersonu ruskou armádou a žiada o modlitbu za patriarchu moskovského a celej Rusi Kirilla.

15:18 Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že v Rusku prijímajú nevyhnutné opatrenia na zvýšenie zásob munície. Ruské ministerstvo obrany na komunikačnej platforme Telegram uviedlo, že Šojgu povedal, že „objem najžiadanejšej munície bol stanovený“. Výrobné kapacity Ruska sa niekoľkonásobne zvýšili napriek západným sankciám zameraným na jeho obranný sektor, vyjadril sa tiež minister a dodal, že sa to týka „konvenčných aj vysoko presných typov zbraní“. Šojgu hovoril o munícii a jej výrobe počas stretnutia v sídle spoločnej skupiny ruských jednotiek. Informuje o tom spravodajský portál The Kyjiv Independent.

Ukrajinskí a medzinárodní pozorovatelia poukazujú na to, že ruskej armáde pomaly dochádzajú zásoby munície, na ktoré sa spolieha pri taktike vo vojne na Ukrajine.

14:59 Slovensko je jednou z iba troch krajín na svete spomedzi tých, ktoré podporujú Ukrajinu, ktorá vyrába práve 152-milimetrovú muníciu.

naď Čítajte viac Slovensko rokuje s Ukrajinou o spoločnej výrobe munície

14:24 Ruské predsedníctvo v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN) je symbolickou ranou pre medzinárodný poriadok. V sobotu to vyhlásil šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, informuje spravodajský portál Sky News.

„Nie je to len hanba. Je to ďalšia symbolická rana pre systém medzinárodných vzťahov založený na pravidlách,“ napísal Jermak na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Rusko sa dnes ujíma mesačného rotujúceho predsedníctva bezpečnostného orgánu OSN, ktorého kompetencie zahŕňajú medzinárodný mier a riešenie konfliktov. Naposledy tento post zastávalo vo februári 2022, keď spustilo inváziu na Ukrajinu. Rusko je stály člen BR OSN.

Jermak v príspevku na Twitteri tiež nazval Irán teroristickým štátom. Kyjiv a jeho spojenci obviňujú krajinu z toho, že dodáva Rusku stovky útočných dronov. Teherán tieto tvrdenia popiera.

13:57 Ukrajina si od Varšavy objednala 100 bojových vozidiel pechoty (BVP) Rosomak, ktoré sú vyrábané v Poľsku na základe licencie fínskej spoločnosti Patria. V sobotu to oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki, píšu agentúry PAP a AFP.

Predseda poľskej vlády o tejto piatkovej objednávke zo strany ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa informoval počas návštevy závodu v juhopoľskom meste Siemianowice Slaskie v Sliezskom vojvodstve, kde sa uvedené BVP vyrábajú.

Objednávka bude podľa AFP financovaná zo zdrojov, ktoré Poľsko získalo z Európskej únie a z fondov, ktoré Ukrajina dostala od Spojených štátov. Detaily ani celková cena uvedené neboli.

Morawiecki po rozhovoroch s vedením spoločnosti Rosomak S.A. poznamenal, že Poľsko môže očakávať zrejme aj ďalšie objednávky týchto strojov, a to s veľkou pravdepodobnosťou od Slovinska či Saudskej Arábie. „Rokovania stále pokračujú, ale je možné, že budú úspešné,“ dodal.

Šéf vlády vo Varšave tiež naznačil, že výroba BVP Rosomak by sa mohla zvýšiť zo 100 na 200 kusov ročne.

12:45 Ruské úsilie o získanie silnejšej vojenskej kontroly nad východoukrajinským regiónom Donbas zlyhalo, uvádza vo svojej sobotnej správe zverejnenej na Twitteri britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie spravodajských služieb.

Odkedy post veliteľa ruských síl na Ukrajine 11. januára prevzal Valerij Gerasimov, bola jeho cieľom všeobecná zimná ofenzíva zameraná na rozšírenie kontroly nad celým Donbasom, uvádza rezort obrany v Londýne. „Po 80 dňoch je čoraz jasnejšie, že tento plán zlyhal,“ konštatuje Londýn.

Ruské sily dosiahli na fronte v Donbase len minimálne úspechy, a to za cenu desiatok tisíc obetí. Moskva tak podľa Británie z veľkej časti premárnila svoju dočasnú personálnu prevahu, ktorú získala počas jesennej „čiastočnej mobilizácie“ záložníkov do bojov na Ukrajine.

„Po desiatich rokoch vo funkcii náčelníka ruského generálneho štábu existuje pravdepodobnosť, že Gerasimov posúva hranice toho, do akej miery bude ruské politické vedenie tolerovať neúspech,“ dodalo britské ministerstvo.

12:30 Nemecko dodalo časť svojho vybavenia Ukrajine, aby mohla vzdorovať ruskej agresii, a ďalšia technika už chýbať nemôže, uviedol minister obrany Pistorius.

Pistorius Čítajte viac Berlín má problém. Armáda chýbajúcu výzbroj do roku 2030 nenahradí

11:40 Ruský vodca Vladimir Putin podpísal novú stratégiu o ruskej zahraničnej politike. Tá sa zameriava na obmedzenie „nadvlády“ Západu.

Putin Čítajte viac Spriaznená Čína a India, Západ nepriateľ. Putin podpísal smerovanie politiky

10:52 Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď si v rámci cesty na Ukrajine pozrel aj húfnice Zuzana 2, ktoré sme poskytli ukrajinským ozbrojeným silám. Ako uviedol na sociálnej sieti, od vojakov, vojenského velenia a za účasti ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova slovenská delegácia získala poznatky o slovenskom produkte z priameho nasadenia, ktoré vie zapracovať do ďalšej výroby. „Potrebujeme spätnú väzbu o technike, ktorú vyrábame, aby sme všetky poznatky z reálneho nasadenia pretavili do ďalších kusov," vysvetlil Naď. Zároveň dodal, že doteraz bola zničená jedna húfnica z ôsmich.

Šéf obrany pozitívne hodnotil spoluprácu medzi ukrajinským a slovenským delostrelectvom, vyzdvihol prínos techniky na bojisku a vyzdvihol rýchlosť a ochotu Slovenska v pomoci Ukrajine.

10:14 Premiér Eduard Heger sa pripojil k spoločnému listu premiérov Poľska, Bulharska, Rumunska a Maďarska, ktorý je adresovaný predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. V ňom vyzývajú na prijatie opatrení proti negatívnym dopadom zvýšeného importu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny na trh Európskej únie. V liste sa uvádza, že ruská agresia proti Ukrajine viedla nielen k obrovskému zvýšeniu výrobných nákladov v agrosektore a k zvýšeniu podnikateľského rizika, ale aj problémom na trhoch EÚ. Predsedovia vlád ďalej uviedli, že najväčšie problémy sa vyskytli u krajín susediacich s Ukrajinou, ktorým enormne vzrástol dovoz poľnohospodárskych produktov.

VIDEO: Naď: Ukrajinci nás informujú o extrémistoch i politických stranách
Video

Ako ďalej informoval Úrad vlády , EÚ po začiatku ruskej agresie na Ukrajine vytvorila tzv. koridory solidarity, ktoré mali zabezpečiť export ukrajinských produktov do tretích krajín, najmä do Afriky. „V rámci týchto koridorov mali členské krajiny vytvoriť prepravné kanály na vývoz ukrajinskej poľnohospodárskej produkcie do tretích krajín. Obilie, ktorého cena je významne nižšia ako produkcia našich farmárov, často ostalo aj na Slovensku. Toto spôsobuje problémy nielen slovenským farmárom, ktorí tak nevedia svoje obilie predať," vysvetlil Heger. Zároveň v liste vyzýva na zvýšenie financovania podpory z európskych zdrojov pre slovenských farmárov. „Jednou z možností je odkúpenie nadbytočnej pšenice z krajín susediacich s Ukrajinou pre humanitárne účely. Vyzývame Európsku komisiu, aby spolu so Svetovým potravinovým programom našli také riešenie, ktoré zabezpečí, aby ukrajinské obilie neskončilo na európskych trhoch, ale dostalo sa tam, kde je to najviac potrebné," vyzvali predsedovia vlád podpísaní v liste.

6:00 Prinútiť ruské vojská, aby odišli z ruského územia v tomto roku, je podľa najvyššieho vojenského predstaviteľa v USA, generála Marka Milleyho, nepravdepodobné. Vyjadril sa tak v rozhovore pre portál Defense One.

„Zelenskyj veľakrát verejne vyhlásil, že cieľom Ukrajiny je vykopnúť každého Rusa z každej časti okupovanej Ukrajiny. To je významná vojenská úloha. Veľmi, veľmi náročná vojenská úloha. Pozeráte sa na niekoľko stotisíc Rusov, ktorí stále zostávajú v okupovaných častiach Ukrajiny. Nehovorím, že sa to nedá. Len hovorím, že je to veľmi ťažká úloha,“ povedal predseda zboru náčelníkov štábov.

Uviedol tiež, že to je legitímny cieľ – „majú na to právo, je to ich krajina“ – a ich morálka je na vysokej úrovni.

V piatok Milley povedal, že Rusko „zlyhalo“ strategicky, operačne, „a teraz zlyháva aj takticky“. Je to v duchu jeho vystúpenia pred výborom Snemovne reprezentantov, že ruské sily sú nivočené ukrajinskými jednotkami, čiastočne kvôli slabému výcviku a taktike ľudských vĺn.

Vyjadril sa však skepticky o dodávke zbraní dlhého doletu pre Ukrajinu. V prvom rade podotkol, že súčasné politické rozhodnutie hovorí nie. Z vojenského hľadiska má USA „relatívne málo ATACMS (americké taktické balistické strely) zbraní“ a Spojené štáty potrebujú mať takúto muníciu pre seba. Navyše sú podľa neho prehnané očakávania, čo tieto strely dokážu. Ako príklad uvádza, že v prípade ATACMS ide o jednu strelu, kdežto systémy s presnou muníciou GMLRS ich v rovnakom čase odpália šesť. Uvádza tiež, že na dlhé vzdialenosti môžu strieľať aj iné zbrane, podľa neho Briti majú viacero takýchto systémov.

861 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine