Berlín má problém. Armáda chýbajúcu výzbroj do roku 2030 nenahradí

Nemecká armáda nie je schopná do roku 2030 kompletne doplniť vojenské vybavenie, ktoré jej teraz chýba. V rozhovore s denníkom Welt am Sonntag to uviedol nemecký minister obrany Boris Pistorius. Nemecko dodalo časť svojho vybavenia Ukrajine, aby mohla vzdorovať ruskej agresii, a ďalšia technika už chýbať nemôže, dodal Pistorius. K jeho prioritám patrí obrana východného krídla Severoatlantickej aliancie, dodal minister.

01.04.2023 12:30
Pistorius Foto:
Boris Pistorius, nemecký minister obrany, hovorí so zástupcami médií pred bojovými vozidlami pechoty Puma počas svojej inauguračnej návštevy Bundeswehru vo výcvikovom priestore Altengrabow v nemeckom Moeckerne, štvrtok 26. januára 2023.
debata (52)

„Všetci vieme, že existujúce medzery nemožno do roku 2030 úplne zaplniť… Bude to trvať roky. Toho sú si všetci vedomí,“ uviedol Pistorius.

Poslali Ukrajine, nenahradili

Bundeswehr od konca studenej vojny trpí nedostatočnými investíciami, poznamenáva Reuters. Podľa odborníkov sa navyše doposiaľ nepodarilo nahradiť veľkú časť techniky, ktorú Nemecko poslalo na Ukrajinu. Pistorius už koncom januára oznámil, že kvôli doplneniu armádneho arzenálu bude rokovať s predstaviteľmi zbrojného priemyslu, píše DPA.

VIDEO: Príprava na Rusov. Ukrajinci krotia v Nemecku Leopardy
Video

„Rovnako ako ostatné krajiny máme obmedzené zásoby. Ako spolkový minister obrany nemôžem všetko rozdať,“ povedal Pistorius. Minister tiež odmietol dodávky zbraní na Ukrajinu nad rámec už skôr oznámených záväzkov.

Kvôli obmedzenému rozpočtu je potrebné si stanoviť priority, pre Pistoriusa je to ochrana východného krídla NATO. Do roku 2025 chce vybudovať plne vybavenú divíziu a adekvátne prispievať do aliančných síl rýchlej reakcie, píše DPA.

VIDEO: Páľ! České Vampíry posiali nebo nad Ukrajinou raketami
Video

Sociálne demokratický minister obrany, ktorý sa funkcie ujal v polovici januára, chce navýšiť nemecké výdavky na obranu zo súčasných približne 1,5 percenta HDP na dve percentá v súlade s požiadavkami NATO. Pokiaľ sa posun týmto smerom podarí do konca volebného obdobia, bude Pistorius spokojný, cituje z rozhovoru Reuters.

Nedostatočné tempo investícií do nemeckej armády v polovici marca kritizovala parlamentná splnomocnenkyňa pre obranu Eva Höglová. Za existujúcich podmienok by podľa nej trvala modernizácia pol storočia. Vadí jej ťažkopádne a pomalé verejné obstarávanie, nedostatočná výška zbrojného fondu alebo žalostný stav časti kasární.

Patriot, Nemecko Čítajte viac Smetisko pre staré šroty? Ukrajina musela vrátiť systém protivzdušnej obrany. Nefungoval
52 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vojna na Ukrajine #nemecká armáda