Sýria myslí na návrat do Ligy arabských štátov. Hľadá spojencov

Sýrsky minister zahraničných vecí Fajsala Mikdáda sa v Káhire stretol so svojím egyptským kolegom Sámihom Šukrím.

01.04.2023 18:22
asad, putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a sýrsky prezident Bašár Asad si podávajú ruky počas stretnutia v Kremli v Moskve v stredu 15. marca 2023.
debata (5)

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá dodala, že šlo o prvú takúto návštevu za viac ako desať rokov i o najnovší náznak urovnávania vzťahov arabských štátov so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Reuters objasnil, že prezidentovi Asadovi sa vyhýbali mnohé západné a arabské štáty kvôli občianskej vojne v Sýrii, ktorá vypukla v roku 2011, rozdelila krajinu a vyžiadala si tisíce obetí.

Egyptský bezpečnostný zdroj, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, uviedol, že cieľom návštevy bolo vytvoriť podmienky pre návrat Sýrie do Ligy arabských štátov (LAŠ), a to za pomoci sprostredkovania Egyptom a Saudskou Arábiou.

Putin Asad Čítajte viac Ruské vojská v Sýrii by tam nemali byť dočasne, povedal Asad

LAŠ so sídlom v Káhire pozastavila členstvo Sýrie v roku 2011 a mnohé arabské štáty v tom období aj stiahli svojich vyslancov z Damasku.

USA a Katar sú proti

Niektoré krajiny vrátane Spojených štátov a Kataru sa postavili proti obnoveniu vzťahov s Asadom, pričom sa odvolávajú na brutalitu jeho vládnej armády počas konfliktu a potrebu dosiahnuť pokrok pri hľadaní politického riešenie pre krízu v Sýrii.

Kľúčové regionálne mocnosti vrátane Spojených arabských emirátov a Saudskej Arábie však v poslednom čase signalizujú čoraz väčšiu otvorenosť voči Damasku, objasnil Reuters.

Kazachstan, vojna na Ukrajine Čítajte viac Amnesty: Konflikt na Ukrajine odhalil dvojité štandardy Západu

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA uviedla, že cieľom rozhovorov šéfov diplomacií Sýrie a Egypta bolo posilniť vzťahy medzi oboma štátmi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad #Liga arabských štátov #vojna v Sýrii