402. deň: Podľa Britov Rusi prišli už o 200-tisíc vojakov. Priveľa pijú a nevedia narábať so zbraňami

Konzumácia alkoholu je jednou z významných príčin ruských strát v bojoch na Ukrajine. Za viac ako rok vojny bolo podľa britského ministerstva obrany zranených alebo zabitých okolo 200-tisíc Rusov. Volodymyr Zelenskyj ohlásil ďalšie sankcie voči vyše 650 ľuďom a firmám.

02.04.2023 07:00 , aktualizované: 19:16
rusko Foto:
Pouličný umelec prechádza okolo obrazu ruského vojaka s nápisom „Vlasť, ktorú bránime“ na pouličnej výstave vojenských fotografií v Petrohrade v utorok 14. marca 2023. Ide o kampaň na doplnenie ruských jednotiek na Ukrajine.
debata (979)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 402. deň
  • Pri ruskom ostreľovaní Kosťantynivky zahynuli šiesti ľudia
  • Ukrajina uvalila sankcie na ďalších 650 ľudí a firiem
  • Výbuch v Petrohrade zabil známeho prokremeľského blogera
  • Rusi vo vojne prišli už o 174-tisíc vojakov, spočítal Kyjev
  • Briti tvrdia, že Moskva prišla dokonca už o 200-tisíc vojakov
  • Pri ruskej agresii zahynulo už 262 ukrajinských športovcov
  • EÚ bude dávať pozor na zneužitie ruského predsedníctva v BR OSN

VIDEO: Naď má ďalší metál z Kyjeva. Po Zelenskom ho vyznamenal Reznikov.

Video
Zľava poradkyňa predsedu vlády pre európske...
Na snímke zľava slovenský poremiír Eduard...
+9Premiér Eduard Heger počas cesty vlakom do...
buča Čítajte viac 401. deň: Rusko šéfuje BR OSN. Zelenskyj: Inštitúcia v úplnom rozklade, potrebuje reformu

19:15 V petrohradskej kaviarni, ktorá je spájaná s majiteľom Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom, došlo v nedeľu k výbuchu. O život prišiel jeden človek, ďalších 16 osôb utrpelo zranenia.

tatarskij Čítajte viac Výbuch v Prigožinovej kaviarni zabil známeho prokremeľského blogera

17:34 Americký minister zahraničia Antony Blinken a jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov spolu dnes telefonicky hovorili o zadržanom novinári amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evanovi Gershkovichovi. Blinken vyzval Rusko, aby reportéra okamžite prepustilo, rovnako tak podľa WSJ apeloval na prepustenie iného Američana Paula Whelana. Lavrov podľa agentúry Reuters uviedol, že je „neprijateľné“, aby Washington prípad „politizoval“. Podľa amerického ministerstva zahraničia ministri tiež hovorili o svojich diplomatických misiách a dôležitosti ich fungovania.

Ruské úrady 31-ročného novinára Gershkovicha zadržali tento týždeň v Jekaterinburgu na Urale. Uviedli, že ho podozrievajú zo špionáže. Redakcia WSJ obvinenia odmietla a vo svojom komentári vyzvala amerického prezidenta Joa Bidena, aby v reakcii na zatknutie vyhostil ruského veľvyslanca. Biely dom obvinenia novinárov označil za „smiešne“ a uviedol, že zatýkanie amerických občanov v Rusku je „taktika, ktorá nie je ničím novým“.

WSJ pripomína, že Gershkovich je prvým americkým novinárom zadržaným v Rusku od roku 1986. Americká diplomacia už dlhé mesiace s Ruskom tiež rokuje o prepustení Paula Whelana, bývalého vojaka, ktorý bol v Rusku odsúdený na 16-ročný trest odňatia slobody za údajné zapojenie. Jeho rodina a Washington obvinenia odmietajú.

14:37 Pri ruskom ostreľovaní Kosťantynivky na východe Ukrajiny zahynulo najmenej šesť ľudí, ďalších osem utrpelo zranenie. Informoval o tom na telegrame šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. V predchádzajúcej bilancii hovoril o troch mŕtvych.

„Rusi urobili masívne ostreľovanie mesta Kosťantynivka,“ uviedol Jermak na sociálnej sieti twitter. Fotografie zverejnené Jermakom ukazovali čiastočné zničenie budov a krátery po explóziách. „Bolo poškodených 16 bytových domov, osem súkromných domov, materská škola, budova Kosťantynivskej štátnej daňovej inšpekcie, plynové potrubie, tri automobily,“ dodal neskôr šéf prezidentskej kancelárie na telegrame.

14:04 Ukrajina bude pokračovať v boji za svoju nezávislosť, vyhlásil na výročie objavenia zmasakrovaných tiel civilistov v meste Buča vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

Buča sa stala synonymom ruskej brutality po tom, ako sa ruské invázne jednotky vlani v marci stiahli z oblasti Kyjeva po neúspešnom pokuse o obsadenie ukrajinskej metropoly. Na uliciach Buče sa vtedy našlo mnoho tiel civilných obetí.

Na snímke zničené domy po ostreľovaní v...
Na snímke ukrajinský vojak počas vyvesenia...
+13Na snímke ukrajinská vlajka veje na obnovenom...

Ukrajinské úrady oficiálne stanovili počet obetí v častiach Kyjevskej oblasti oslobodených od ruských síl na 1137, pričom len v Buči bolo podľa ich zistení zabitých 461 civilistov.

Dôkazy o zločinoch v Buči i na iných miestach, kde sa podľa ukrajinských predstaviteľov ruskí vojaci dopustili zverstiev na civilistoch, zhromažďujú medzinárodní vyšetrovatelia.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina „nikdy neodpustí“ masakru civilistov v Buči a apeloval tiež, aby sa toto mesto stalo „symbolom spravodlivosti“.

VIDEO: Naď o migoch a raketovom systéme pre Ukrajinu
Video

13:26 Európska únia si bude dávať pozor na akékoľvek potenciálne zneužitie predsedníctva v Bezpečnostnej rade OSN, ktorého sa v sobotu ujalo Rusko. V nedeľu to vyhlásil šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

„Rusko je stálym členom BR OSN, no i napriek tomu neustále porušuje podstatu právneho rámca Organizácie Spojených národov,“ vyhlásil Borrell. Dodal, že „Európska únia sa postaví proti akémukoľvek zneužitiu moci zo strany ruského predsedníctva“.

Predsedníctvo Ruska v BR OSN už kritizoval aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý ho nazval „zlým vtipom“ a „fackou do tváre medzinárodného spoločenstva“. Aj vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak vyhlásil, že predsedníctvo Ruska v BR OSN je „symbolickou ranou pre systém medzinárodných vzťahov založených na pravidlách“.

Spojené štáty však uviedli, že nemajú žiadne prostriedky na to, aby ruské predsedníctvo v BR OSN zablokovali.

**13:01 Konzumácia alkoholu je jednou z významných príčin ruských strát v bojoch na Ukrajine. Vo svojom dnešnom príspevku na twitteri to uviedlo britské ministerstvo obrany. Za viac ako rok vojny bolo podľa neho zranených alebo zabitých okolo 200-tisíc Rusov, dôvodom sú okrem priamych bojov aj neopatrné zaobchádzanie so zbraňami, dopravné nehody, nepriazeň počasia alebo práve alkohol.

„Je extrémne vysoký počet incidentov, zločinov a úmrtí spojených s konzumáciou alkoholu príslušníkmi ruských jednotiek nasadených (na Ukrajine),“ uvádza Londýn s odkazom na ruský spravodajský kanál na komunikačnej platforme telegram.

„Ruskí velitelia pravdepodobne považujú hojne rozšírenú konzumáciu alkoholu za obzvlášť škodlivú pre efektivitu bojových operácií,“ dodáva Londýn. Zároveň ale pripomína, že pitie je časté aj u väčšinovej ruskej spoločnosti a dlho bolo ticho trpené ako súčasť armádnej kultúry a to aj počas bojových operácií.

Od začiatku ruskej útočnej vojny proti Ukrajine zverejňuje britské ministerstvo obrany denne aktuálne informácie o priebehu vojny. S odvolaním sa na informácie spravodajských služieb chce britská vláda čeliť ruskému naratívu. Moskva naopak viní Londýn z cielenej dezinformačnej kampane, píše agentúra DPA.

12:25 Pri ruskom ostreľovaní Kosťantynivky na východe Ukrajiny dnes zahynuli najmenej traja ľudia, ďalších šesť utrpelo zranenie. Informoval o tom šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

„Rusi urobili masívne ostreľovanie mesta Kosťantynivka,“ uviedol Jermak na sociálnej sieti twitter. Fotografie zverejnené Jermakom ukazovali čiastočné zničenie budov a krátery po explóziách.

Podľa Jermaka ruské sily pri útoku použili kazetovú muníciu, ktorú mnoho štátov zakazuje. Reuters nemohol toto tvrdenie nezávisle overiť. Kazetové bomby vybuchujú ešte vo vzduchu a rozpadajú sa na menšie nálože, ktoré sa rozptýlia v širokom okolí, čo môže predstavovať značné nebezpečenstvo pre civilistov. Ukrajina ani Rusko dohovor o zákaze kazetovej munície nepodpísali.

Kosťantynivka, kde pred vojnou žilo asi 70 000 ľudí, sa nachádza iba 20 kilometrov západne od Bachmutu, epicentra tvrdých bojov trvajúcich už najmenej osem mesiacov.

11:28 Minister obrany Jaroslav Naď si počas cesty na Ukrajinu prevzal od tamojšieho ministra obrany Olexija Reznikova medailu za rozsiahlu podporu nášho východného suseda v boji proti ruskej agresii, konštruktívnu spoluprácu a budovanie a rozvoj vzťahov v oblasti obrany.

„Toto ocenenie patrí všetkým, ktorí majú zásluhy na množstve životov na Ukrajine, ktoré sa nám dobrými a včasnými rozhodnutiami podarilo zachrániť. Bez podpory kolegov vo vláde, a správneho zahranično-politického nastavenia, by boli škody na Ukrajine omnoho väčšie. Som vďačný za možnosť opäť navštíviť našich ukrajinských priateľov, vidieť ich tváre a odhodlanie vybojovať si slobodu. Je to neuveriteľné, no až keď človek navštívi tieto miesta, uvedomí si, ako blízko k našim hraniciam je ľudské utrpenie, deštrukcia a teror, ktoré za sebou zanecháva ruská armáda. Jedine s naším prispením dokážu Ukrajinci toto zlo konečne zastaviť a ochrániť tak aj nás a naše domovy,“ povedal minister Naď.

10:26 Straty na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku vojny prekročili 174-tisíc, informuje o tom generálny štáb ukrajinskej armády na facebooku.

Za uplynulý deň na Ukrajine podľa Kyjeva padlo ďalších 560 ruských vojakov. Straty na životoch v radoch ruských ozbrojených síl sa tak zvýšili na 174 550. Moskva podľa neho za uplynulých 24 hodín prišla aj o dva tanky, päť obrnených bojových vozidiel pechoty a štyri delostrelecké systémy.

Od začiatku invázie na Ukrajinu ruská armáda podľa Kyjeva stratila celkovo 3 618 tankov, 6 986 obrnených bojových vozidiel pechoty a 2 687 delostre­leckých systémov.

9:57 Rusko zmenilo svoj prístup v bojoch na Ukrajine, povedal bývalý náčelník Generálního štábu českej armády generál Jiří Šedivý.

vojna na ukrajine Čítajte viac Generál Šedivý pre CZDefence: Veľa západných politikov nepozná skutočný stav vecí na Ukrajine

9:34 Denník The Wall Street Journal (WSJ) požaduje okamžité prepustenie svojho novinára Evana Gershkovicha, ktorý bol zatknutý v Rusku kvôli podozreniu zo špionáže. Prípad by podľa denníka, ktorý obvinenia považuje za nezmyselné, mal vyvolať pobúrenie všetkých slobodných ľudí na svete.

„Evanov prípad je krutou urážkou slobodnej tlače a mal by vyvolať pobúrenie všetkých slobodných ľudí a vlád na celom svete,“ uviedol WSJ vo vyhlásení zverejnenom na twitteri.

Ruská tajná služba FSB Američana zadržala vo štvrtok v Jekaterinburgu na Urale. Vzápätí ho previezli do Moskvy, kde naňho súd uvalil väzbu do 29. mája. Podľa FSB novinár zhromažďoval pre americkú stranu informácie o vojensko-priemyselnom odvetví v Rusku, ktoré predstavovali štátne tajomstvo. Kvôli údajnej špionáži mu tak teraz hrozí až 20 rokov odňatia slobody, uviedli ruské agentúry.

WSJ v týždni vyjadril presvedčenie, že si ruský prezident Vladimír Putin berie rukojemníkov, ktorých chce vymieňať za Rusov, ktorí spáchali zločiny v USA. To podľa denníka Washington nesmie dopustiť a musí na to začať reagovať dôsledne.

zväčšiť Americký novinár z Wall Street Journal Evan... Foto: SITA/AP
Evan Gershkovich Americký novinár z Wall Street Journal Evan Gershkovich na nedatovanom zábere.

Washington zadržanie Gershkoviche odsúdil a vyzval Američanov, ktorí sa v Rusku zdržiavajú, aby okamžite odišli.

8:31 Kvôli Ruskom vyvolanej vojne zahynulo podľa Kyjeva už 262 ukrajinských športovcov a bolo zničených 363 športovísk v krajine. Pri sobotňajšom stretnutí so šéfom Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) Morinarim Watanabom to podľa dnešnej správy serveru The Kyiv Independent povedal ukrajinský minister športu Vadym Hutcajt.

Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...
Prvé úmrtia športovcov – prevažnej väčšiny...
+13Aj Jevhen Malyšev zomrel v prvých dňoch vojny....

Ukrajinská vláda v týždni zakázala svojim športovcom zúčastniť sa kvalifikačných súťaží pre olympijské hry v Paríži 2024, pokiaľ na nich budú štartovať Rusi a Bielorusi. Aj za pomoci mnohých spojencov sa Medzinárodný olympijský výbor (MOV) snaží prinútiť k tomu, aby štart športovcov z týchto dvoch krajín nepovolil ani pod neutrálnou vlajkou.

Thomas Bach Čítajte viac Ublížite iba sebe! MOV sa obul do Ukrajincov. Na svete je 70 ozbrojených konfliktov

Viac ako 13 mesiacov trvajúca ruská agresia na Ukrajine podľa odhadu Kyjevskej ekonomickej školy z konca marca spôsobila celkové škody vo výške 143,8 miliardy dolárov. Zničených či poškodených bolo vyše 150 000 obytných do­mov.

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil ďalšie sankcie proti viac ako 650 ľuďom a firmám, ktoré „pracujú pre ruskú agresiu“. Časť z nich je napojená na ruský vojenský priemysel, oznámil v sobotu vo svojom pravidelnom večernom videoprejave.

Sankcie sú podľa Zelenského zamerané voči predstaviteľom agresorského štátu, jeho vojenskému priemyslu i kolaborantom. „Nikto z tých, ktorí pomáhajú teroristom, pracujú pre nich, dodávajú alebo vyrábajú zbrane pre teror – nikto z nich neunikne zodpovednosti,“ poznamenal tiež.

Zatiaľ naposledy Kyjev sankcie uvalil v marci na celkovo 400 osôb a firiem vrátane tých, ktoré sú zodpovedné za dodávky iránskych bezpilotných lietadiel Šáhid Rusku.

979 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine