Počet obetí tornád v USA naďalej stúpa, Biden vyhlásil stav významnej katastrofy

Počet obetí po sérii tornád na juhu a stredozápade Spojených štátov stúpol na najmenej 29. Desiatky ďalších ľudí utrpeli zranenia, uviedla dnes agentúra AP. Búrlivé počasie spôsobilo aj značné škody na majetku.

02.04.2023 08:55 , aktualizované: 22:18
tornádo Foto: ,
Masúd Šahíd-Ghaznaví stojí pred svojím domom v Little Rock v americkom Arkansase, ktorý zničilo tornádo v sobotu 1. apríla 2023. Neutíchajúce tornáda, ktoré sa prehnali časťami juhu a stredozápadu USA zničili celé obce a mestá.
debata (2)

Najmenej 11 ľudí zahynulo v Tennessee, deväť v okrese McNairy pri hraniciach s Mississippi a dvaja v dome, na ktorý spadol strom v Memphise. Päť ľudí zomrelo v Arkansase, štyri v Illinois a traja v Indiane. Ďalšie obete registrujú úrady štátov Mississippi, Alabama a Delaware.

Server ABC News napísal, že škody spôsobené tornádami, ktoré značnú časť USA zasiahli v piatok a v sobotu, hlási celkom 60 miest v ôsmich amerických štátoch.

Prezident Joe Biden vyhlásil stav „významnej katastrofy“ pre štát Arkansas, čím pre obnovu a opravy v štáte uvoľnil federálnu finančnú aj inú pomoc. „Kým správy o škodách ešte len prichádzajú, vieme, že rodiny naprieč Amerikou smútia nad stratou svojich blízkych a s napätím čakajú na správy o iných, ktorí bojujú o svoje životy, a preberajú sa troskami svojich domovov a obchodov,“ uviedol Biden.

40 zranených v divadle

Americké médiá tiež hojne informovali o zrútení strechy divadla pri metalovom koncerte v meste Belvidere na severe Illinois. V troskách zomrel jeden muž a ďalších 40 ľudí utrpelo zranenia, päť z nich vážne. Na koncerte bolo podľa agentúry Reuters celkom 260 ľudí.

Kvôli búrkam sa ocitli po celých Spojených štátoch aj desiatky tisíc ľudí bez elektriny. Meteorológovia očakávajú, že sa búrky budú presúvať smerom do východnej tretiny USA, kam môžu priniesť vetry až o rýchlosti 100 kilometrov za hodinu.

Varovanie Národnej meteorologickej služby (NWS) a jej miestnych pobočiek dnes platí v častiach Texasu a Oklahomy na juhu USA. Krupobitie, silný vietor aj tornáda sa však môžu podľa meteorológov vyskytnúť aj v oblastiach údolia riek Tennessee a Ohio, ktoré už tornádom čelili v uplynulých dňoch.

Už minulý týždeň zasiahlo juh USA ničivé tornádo. V štáte Mississippi kvôli tomu zahynuli viac ako dve desiatky ľudí. Aktuálne podmienky sú podľa meteorológov podobné tým z minulého týždňa. Miesta zasiahnuté tornádom v Mississippi v piatok navštívil Biden s manželkou Jill.

Tornádo v meste Little Rock v americkom Arkansase Čítajte viac Tornáda v USA zabili 18 ľudí. V Illinois strhli strechu divadla, v ktorom bolo 260 osôb
2 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #USA #tornáda