Pád prežil, čakanie na záchranu nie. Kellnerová žiada nové vyšetrovanie smrti manžela

Podnikateľka Renáta Kellnerová s rodinou požiadala súd na Aljaške o prešetrenie nehody, pri ktorej v roku 2021 tragicky zahynul jej manžel, miliardár Petr Kellner, a ďalší štyria ľudia.

02.04.2023 10:43 , aktualizované: 11:56
Petr Kellner Foto:
Petr Kellner
debata (9)

ČTK o tom v tlačovom vyhlásení informovala investičná skupina PPF. Vrtuľník s Kellnerom, dvoma ďalšími klientmi a dvoma horskými vodcami predvlani v marci havaroval blízko ľadovca Knik krátko po tom, čo manévroval nad hrebeňom. Stroj sa následne zviezol asi 150 metrov po svahu, kde zostal ležať.

Už zo skoršej civilnej žaloby, o ktorej podaní informoval web Anchorage Daily News vlani v apríli, vyplynulo, že Kellner zrejme prežil haváriu vrtuľníka v horách na Aljaške, zomrel však pri čakaní na prílet záchranárov, ktorý podľa žaloby trval príliš dlho kvôli zlyhaniam firmy, ktoré stroj prevádzkovala.

zväčšiť Na fotografii zo správy National Transportation... Foto: National Transportation Safety Board
Petr Kellner, havária, vrtuľník Na fotografii zo správy National Transportation Safety Board je miesto nárazu aj miesto nálezu trosiek po páde vrtuľníka s Petrom Kellnerom.

Kellnerová chce prostredníctvom svojej žaloby, ktorú na aljašskom súde podala 24. marca, dosiahnuť vyšetrenie prípadných pochybení leteckej spoločnosti, ktorá vrtuľník prevádzkovala, aj možných zlyhaní ďalších subjektov, ktoré sa podieľali na záchranných operáciách, uviedla vo vyhlásení PPF.

Hrozilo premlčanie

„Podľa dostupných svedectiev boli záchranné jednotky na miesto nešťastia povolané až niekoľko hodín po havárii, a je teda evidentné, že niektoré osoby museli pochybiť,“ uviedol vo vyhlásení zaslanom ČTK hovorca PPF Leoš Rousek.

Rodina Kellnerovej podľa neho pôvodne chcela s právnymi krokmi počkať až do vydania záverečnej správy amerických úradov k okolnostiam tragédie. „Vyšetrovanie však ani po viac ako dvoch rokoch nie je ukončené. Vzhľadom na to, že 27. marca 2023 uplynula podľa amerického práva dvojročná premlčacia lehota na podanie občianskoprávnych žalôb, nezostalo rodine ako urýchlene konať,“ stojí vo vyhlásení.

Aljaška / Vrtuľník / Havária / Čítajte viac Haváriu vrtuľníka s Kellnerom nezavinila technická porucha, tvrdí preživší nehody

Okrem Kellnera prišli pri havárii z 27. marca o život aj český tréner snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dvaja horskí vodcovia: Gregory Harms a Sean McManamy. Nehodu prežil len Čech David Horváth, ktorého z vraku dostali záchranári až asi šesť hodín po nehode, v oblasti pritom panovali teploty hlboko pod nulou. Horváth vlani zažaloval firmu Soloy Helicopters, ktorá vrtuľník prevádzkovala. Tvrdí, že spoločnosť reagovala na haváriu príliš neskoro.

Na spoločnosť Soloy Helicopters mierila aj žaloba podaná v mene partnerky horského vodcu Harmsa a jeho dieťaťa, ktorá tvrdila, že pilot helikoptéry nemal na podobné lety dostatočné skúsenosti a prevádzková firma nemala patričný dohľad nad svojím strojom a príliš neskoro upozornila na jeho zmiznutie. Harms podľa žaloby tiež zostal po havárii ešte určitý čas nažive.

VIDEO: Miesto, kde zahynul český miliardár Petr Kellner
Video

Podnikateľ a finančník Petr Kellner mal povesť jedného z najvplyvnejších Čechov, podľa rebríčka časopisu Forbes z roku 2021 bol rok pred smrťou 110. najbohatším človekom na svete s majetkom v hodnote 17,5 miliardy dolárov. Kellnerová s rodinou je teraz na 102. mieste rebríčka časopisu Forbes s imaním v hodnote 16,8 miliardy dolárov.

Andrej Babiš Čítajte viac Zverejnili rebríček desiatich najbohatších Slovákov a Čechov. Kraľuje im však žena
9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #USA #Petr Kellner #Aljaška