Čakalo sa aj 14 hodín. Londýn odmieta, že by za kolóny v Doveri mohol brexit

Britská ministerka vnútra Suella Bravermanová dnes odmietla, že by za niekoľkohodinové kolóny áut a autobusov, ktoré sa tvoria pred prístavom v Doveri mohol brexit, teda odchod Británie z Európskej únie. Čakanie na kontrolu pred cestou do Francúzska, ktorým motoristi cez víkend strávili až 14 hodín, má podľa nej iné príčiny. Ministerka to dnes uviedla vo vysielaní stanice Sky News.

02.04.2023 15:41
dover Foto: ,
Premávka v prístave Dover v sobotu 1. apríla 2023. Prístav vyhlásil kritickú situáciu, pretože vysoká úroveň premávky spôsobila cestujúcim v autobusoch dlhé meškania.
debata (2)

Podľa správy prístavu sa situácia od soboty zlepšila. Čaká sa zhruba šesť až osem hodín, doba závisí od jednotlivých lodných spoločností. V sobotu z Doveru vyplávalo na palube trajektov cez 300 autobusov, dnes bola premávka miernejšia, uviedla správa prístavu podľa BBC News.

Autá sa počas noci na dnešok podarilo odbaviť prakticky všetky, dnes ráno kontroly zabrali vodičom asi hodinu. Situácia je výrazne horšia v prípade autobusov, v ktorých sú mnohokrát školáci, ktorým v sobotu začali dvojtýždňové veľkonočné prázdniny. BBC News priniesla zábery ľudí, ktorí čakanie vzdali a utáborili sa na podlahe vo verejne prístupných budovách.

„Nepovažujem za spravodlivé tvrdiť, že ide o nepriaznivý vplyv brexitu. Od odchodu z Európskej únie uplynulo už mnoho rokov a na hraniciach všetko prebiehalo veľmi dobre,“ povedala Bravermanová. „Je to veľmi rušné obdobie roka, bude to vyžadovať trochu trpezlivosti,“ dodala ministerka vnútra.

Vo vysielaní BBC potom Bravermanová uviedla, že na vine je „zlé počasie“. Rovnaký dôvod už v sobotu uvádzala správa prístavu, ďalšími argumentmi bola hustá doprava a pomalé francúzske hraničné kontroly.

Brexit / Británia / klobúk / vešiak / Čítajte viac Nostalgia za EÚ? Dva roky po brexite podporujú dve tretiny Britov referendum o pripojení k únii
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #dopravné zápchy