Výbuch v Prigožinovej kaviarni zabil známeho prokremeľského blogera

Pri výbuchu v kaviarni v Petrohrade zahynul vplyvný ruský vojnový bloger Vladlen Tatarskij. Informovala o tom ruská štátna agentúra TASS.

02.04.2023 19:38 , aktualizované: 21:46
tatarskij Foto:
Kaviareň v Petrohrade po explózii, ktorá zabila prokremeľského blogera Vladlena Tatarského.
debata (873)

Bieloruská spravodajská agentúra Nexta s odvolaním sa na ruské zdroje uviedla, že pro explózii bolo zranených 23 osôb, z toho jedno dieťa. 18 ľudí muselo byť prevezených do nemocníc, z toho štyria sú vo vážnom stave.

Podľa agentúry RIA Novosti nevznikol po explózii požiar. Tatarskij mal na svojom profile na sieti Telegram viac ako pol milióna sledujúcich a bol podporovateľom ruskej invázie na Ukrajinu.

Kaviareň v Petrohrade po explózii, ktorá zabila...
Ruský bloger Vladlen Tatarskij hovorí počas...
+10Vladlen Tatarskij

Štyridsaťročný Tatarskij (vlastným menom Maxim Fomin) zahynul podľa ruských médií v kaviarni Strit-bar (Street-bar) na Univerzitnom nábreží v centre druhého najväčšieho ruského mesta. Podľa petrohradského spravodajského webu Fontanka patrila kaviareň šéfovi žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenijovi Prigožinovi, podľa iných zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA, mu stále patrí. Tatarskij do kaviarne zavítal kvôli „vlasteneckému večeru“.

Záchranné zložky, ktoré cituje agentúra TASS a portál Meduza, uviedli, že na mieste explodovala výbušnina o sile ekvivalentu 200 gramov TNT. Výbušnina bola podľa agentúry RIA Novosti ukrytá v soške, ktorú blogerovi dala do ruky istá žena. Spravodajský web Mash zverejnil na telegrame zábery, ktoré podľa neho zobrazujú Tatarskéhoho krátko pred výbuchom, ako pozlátenú bustu obdivuje. Žena, ktorá mu ju dala, sa podľa ruských médií potom postavila na druhú stranu miestnosti, ale bezprostredne ju neopustila.

Na záberoch incidentu, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach, je zrejmé, že výbuch vytĺkol sklo z okien kaviarne a zdemoloval vonkajšiu krytú terasu.

Vyšetrovatelia neskôr potvrdili, že explóziu spôsobilo „výbušné zariadenie“, a oznámili, že začali vyšetrovanie kvôli podozreniu z vraždy. Úmrtie Tatárskeho potvrdilo aj ruské ministerstvo vnútra. Podľa agentúry RIA Novosti nevznikol na mieste požiar.

Tatarský bol jedným z najznámejších ruských vojenských blogerov, ktorý denne natáčal videá. Okrem iného bol podľa agentúry TASS prítomný v Kremli, keď ruský prezident Vladimír Putin vlani oznámil anexiu štyroch oblastí na juhu a východe Ukrajiny. Podľa Meduzy je pôvodom z Donbasu na východe Ukrajiny, kde bojoval na strane samozvaných ľudových republík Doneckej (DNR) a Luhanskej (LNR). Predtým si odpykával trest vo väzení za ozbrojenú lúpež.

Podľa agentúry Reuters Tatarskij síce ruskú inváziu na Ukrajinu podporoval, nezriedka ale kritizoval postup ruského armádneho velenia.

Podoľak: Pavúky sa začali požierať

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak na twitteri incident označil za akt domáceho terorizmu a „vnútropolitického boja, ktorý bol otázkou času“. „Pavúky sa začali požierať v pohári. Rusko čakajú nezvratné procesy a problémy. My sa budeme prizerať,“ napísal.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko na Twitteri zase pripomenul jedno z vyjadrení Tatarského, ktoré nahral priamo v Kremli v deň anexie štyroch ukrajinských území. „Všetkých porazíme. Všetkých zabijeme. Ak to bude potrebné, všetkých okradneme. Tak ako sa to nám páči!,“ uviedol Tatarskij.

Vodca proruských separatistov vo východoukrajinskej Doneckej oblasti Denis Pušilin obvinil z Tatárskeho vraždy Kyjev. „Teroristi to inak nevedia. Kyjevský režim je teroristický režim. Musí byť zničený,“ uviedol. Pre svoje tvrdenie ale neposkytol žiadne dôkazy.

Pozadie výbuchu zatiaľ nie je jasné. Pokiaľ sa ale Tatarskij stal terčom atentátu, išlo by už o druhý podobný útok v Rusku na významnú osobu spojenú s vojnou na Ukrajine. Vlani v auguste zahynula pri explózii vozidla Darja Duginová, dcéra ultranacionalis­tického ruského ideológa Alexandra Dugina, ktorý mal byť zrejme pôvodne terčom atentátu. Ruská tajná služba FSB útok prisúdila ukrajinským tajným službám. Kyjev to poprel.

duginová Čítajte viac NYT: Americké tajné služby si myslia, že za atentátom na Duginovú je Ukrajina
873 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Petrohrad #explózia #vojna na Ukrajine #Vladlen Tatarskij