Harcovníka strieda novic. Prezidentom Čiernej Hory bude prozápadný Milatovič

Prezidentom Čiernej Hory sa stane prozápadný ekonóm Jakov Milatovič. Vyplýva to z povolebnej prognózy agentúry CEMI vykonanej po sčítaní 62,7 percenta hlasov. Milatovič podľa nej získa 60,1 percenta hlasov.

02.04.2023 21:32
Jakov Milatovič Foto: ,
Jakov Milatovič
debata (13)

Súčasnému prezidentovi Milovi Djukanovičovi agentúra predpovedá zisk 39,9 percenta hlasov. Aanalytici CEMI uviedli, že výsledky sa ešte môžu mierne zmeniť v priebehu sčítavania hlasov, ale rozdiel medzi nimi je príliš veľký na to, aby došlo k výrazným zmenám. Milatovičovi podľa analytikov hrá do kariet túžba po politickej zmene v krajine, ktorú Djukanović v rôznych funkciách viedol posledných 30 rokov.

Len 36-ročný Milatovič vstúpil do politiky v roku 2020 po tom, ako získal vzdelanie v Británii a Spojených štátoch.

V prvom kole druhý

Milatovič má podľa agentúry DPA blízko k srbskej pravoslávnej cirkvi a podporuje vstup Čiernej Hory do Európskej únie. V prvom kole prezidentskej voľby 19. marca skončil druhý za Djukanovičom; hneď po ňom mu ale vyjadrili podporu tretí a štvrtý kandidát v poradí.

Djukanovičovi sa pripisujú zásluhy za to, že v roku 2006 doviedol svoju krajinu k nezávislosti od Srbska a v roku 2017 vzdoroval Rusku a nasmeroval Čiernu Horu do NATO.

Kritici však tvrdia, že Djukanovič a jeho Demokratická strana socialistov (DPS) dopustili, aby sa v Čiernej Hore rozmohli zločinnosť a korupcia.

Po júni môže dominovať

AFP vo svojej správe predpokladá, že výsledok nedeľňajších volieb sa pravdepodobne odrazí na predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa v Čiernej Hore uskutočnia 11. júna.

Toto hlasovanie bolo naplánované z dôvodu niekoľko mesiacov trvajúcej patovej situácie pri formovaní vlády, ktorá zastavila pripravované členstvo Čiernej Hory v Európskej únii a znepokojila Západ, a to v čase, keď na Ukrajine zúri vojna rozpútaná Ruskom.

Po Milatovičovom triumfe by sa jeho Hnutie Európa teraz! (PES!) mohlo ocitnúť v pozícii, že po júnových parlamentných voľbách bude dominovať aj v budúcej vláde.

Hnutie PES! vzniklo po tom, ako sa rozpadla prvá vláda, ktorá vzišla z parlamentných volieb v roku 2020. Milatovič si ako minister hospodárstva v tejto vláde získal popularitu zvýšením platov, ale kritici tvrdia, že sa tak stalo na úkor už aj tak vyčerpaného zdravotného systému, a nie ako výsledok reforiem.

Montenegro Election Čítajte viac Bilčík: Čierna Hora musí udržať proeurópsky kurz
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čierna Hora #prezidentské voľby #Jakov Milatovič