Požiar kliniky v Berlíne, pri ktorom sa vážne zranili štyria ľudia, bol podľa zistení založený úmyselne

Pri požiari kliniky v Berlíne utrpeli v noci na dnes vážne zranenia štyria ľudia, traja pacienti a ošetrovateľka. Niekoľko ďalších ľudí malo ľahké poranenia. Podľa prvých zistení polície požiar založil 48-ročný muž, ktorý bol tiež zadržaný. Požiar už bol zlikvidovaný.

03.04.2023 13:04
Nemecko Berlín nemocnica požiar zranenia podozrivý Foto: ,
Požiar na treťom poschodí berlínskej nemocnice Klinikum am Urban. Hasiči zasahujúci počas požiaru pred nemocnicou v Berlíne v noci na pondelok 3. apríla 2023.
debata

Medzi ťažko zranenými je aj žena, ktorá počas požiaru uviazla vo výťahu a utrpela zranenia, ktoré ju ohrozujú na živote, uviedli hasiči v nemeckom hlavnom meste. Ošetrených podľa nich bolo celkovo 40 ľudí, pričom zranenia viacerých z nich boli označené ako ľahké. V niekoľkých prípadoch bolo podozrenie na otravu dymom. Okrem toho boli pri zásahu ľahko zranení dvaja hasiči.

Podozrivý muž podľa polície okolo 0:10 SELČ pravdepodobne zapálil dve nemocničné lôžka na chodbe v druhom podlaží veľkej nemocničnej budovy. Hasiči dostali hlásenie o požiari o 0:33. Muž sa okrem toho údajne pokúsil zapáliť odpadkový kôš vo vstupnej hale. Tomu už zabránili hasiči, ktorí práve dorazili. Polícia muža ešte v noci zadržala a vyšetruje ho kvôli závažnému podpaľačstvu.

Lôžka boli zapálené pred výťahmi, povedal hovorca spoločnosti Vivantes, ktorej klinika Am Urban v berlínskej štvrti Kreuzberg patrí. Dym potom prenikol do výťahovej šachty, v ktorej žena utrpela otravu dymom. Prevezená bola na jednotku intenzívnej starostlivosti inej nemocnice. Podozrivý podľa hovorcu nebol pacient, ale chcel byť ako pacient prijatý.

Na mieste požiaru bola v noci zhruba stovka príslušníkov zásahových jednotiek. Dym z požiaru sa rozšíril do ôsmich podlaží kliniky, ktorých záchranná služba bola evakuovaná.

Klinika má podľa vlastných údajov 12 oddelení, centrálny príjem a disponuje 614 lôžkami. Každý rok tade prejde na 65.000 pacientov. O ne sa stará približne 300 lekárov a 605 ošetrovateľských síl.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Berlín