Švédsko sa pridalo ku kritike Maďarska, za zákon namierený proti LGBTI+ ľuďom

Švédska vláda v nedeľu oznámila, že sa pripojí k žalobe Európskej únie voči maďarskému zákonu namierenému proti LGBTI+. Na príslušný status na Twitteri upozornil v pondelok server hvg.hu.

03.04.2023 14:00
Hungary Gay Pride Foto: ,
Účastníci dúhového pochodu v Budapešti na archívnej snímke.
debata (14)

„Švédska vláda oznámila, že sa pripojí k žalobe EÚ proti maďarskému zákonu proti LGBTIQ+ inšpirovanému Kremľom,“ píše sa na Twitteri. Zo statusu vyplýva, že žalobu podporuje desať členov EÚ.

Hvg.hu pripomína, že Európska komisia 15. júla 2021 iniciovala právne konanie proti Maďarsku kvôli zákonu na ochranu detí, pretože obsahuje homofóbne prvky. Ku konaniu sa pridal Európsky parlament a Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Írsko, Portugalsko, Rakúsko, Dánsko, Malta a Španielsko.

Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+ komunity Čítajte aj Poslanci kritizovali uznesenie europarlamentu v súvislosti s LGBTI+ osobami

Išlo o podozrenie, že maďarský zákon zmiešava gayov a pedofilov, a že maďarská vláda tak zavádza diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity. EK sa preto obrátila na súd. Podľa žaloby maďarský zákon porušuje niektoré pravidlá vnútorného trhu, základné práva jednotlivcov (najmä ľudí z komunity LGBTQI+) a hodnoty EÚ.

Maďarský zákon o „posilnení opatrení proti pedofilným páchateľom a o zmene a doplnení niektorých zákonov na ochranu detí“ stanovuje, že obsah, ktorý predstavuje alebo propaguje odlišnú rodovú identitu pri narodení, zmene pohlavia alebo homosexualitu, je zakázaný pre osoby mladšie ako 18 rokov.

NATO, Severoatlantická aliancia Čítajte aj Maďari majú tri dôvody, prečo zatiaľ Švédov nevpustili do NATO

V súvislosti s týmto krokom Švédska provládny novinár Zsolt Bayer na svojom blogu vyjadril názor, že ratifikáciu vstupu tejto škandinávskej krajiny do NATO by bolo potrebné zo strany Maďarska ďalej zdržiavať, uviedol server 444.hu.

edwin chiloba Čítajte aj V Keni zavraždili módneho návrhára a LGBTI+ aktivistu. Telo našli v kovovom kontajneri

Poslanci maďarského parlamentu pred týždňom ratifikovali vstup Fínska, o vstupe Švédska do NATO zákonodarný zbor zatiaľ nerozhodol.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Švédsko #LGBTI+