Zostrelenému čínskemu balónu sa podarilo získať spravodajské informácie

Čínsky špionážny balón, ktorý vo februári pri pobreží Spojených štátov zostrelila americká stíhačka, dokázal získať spravodajské informácie z viacerých amerických vojenských areálov, aj keď sa tomu USA snažili zabrániť. Biely dom a Pentagon podľa agentúry Reuters uviedli, že túto správu nemôžu potvrdiť.

04.04.2023 10:27 , aktualizované: 10:52
čínsky špionážny balón Foto: ,
Na zábere zverejnenom americkým námorníctvom sú zvyšky zostreleného čínskeho balóna, ktoré vytiahli z Atlantického oceánu pri pobreží Myrtle Beach v Južnej Karolíne začiatkom februára 2023.
debata (36)

S odvolaním sa na dvoch vysokopostavených amerických činiteľov to uviedol spravodajský server NBC News. Incident prispel k ďalšiemu zvýšeniu napätia medzi dvojicou mocností.

Čína dokázala balón ovládať tak, že nad niektorými miestami mohol preletieť aj niekoľkokrát a získané údaje bol schopný okamžite odovzdávať Pekingu. Informácie zariadenie zhromažďovalo najmä zachytávaním elektronických signálov zo zbraňových systémov a z komunikácie personálu armádnych základní.

Peking by bol podľa zdrojov NBC News schopný získať ešte výrazne viac spravodajských informácií z citlivých miest, keby mu v tom Spojené štáty počas letu balóna nad touto krajinou nebránili napríklad blokovaním elektronických signálov.

Čína, balón, špionáž Čítajte viac Balóngate: rozhorí sa medzi USA a Čínou špionážna vojna?

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že trosky zostreleného balóna stále skúma. „Nemôžem potvrdiť, že dochádzalo k prenosu z balóna do Číny v reálnom čase,“ povedala hovorkyňa Pentagonu Sabrina Singhová. „To je vec, ktorú teraz analyzujeme,“ dodala.

Balón o veľkosti trojice amerických školských autobusov mohla Čína podľa serveru nechať zničiť na diaľku. Prečo sa tak nestalo, nie je jasné.

Čína opakovane tvrdila, že balón bol meteorologický. Washington podľa nej reagoval prehnane, keď ho zostrelil. „Čína odmieta skresľovanie a zveličovanie tohto incidentu,“ vyhlásila dnes hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning. Zopakovala tiež, že išlo o „nečakanú a ojedinelú záležitosť“.

Denník The Washington Post (WP) už vo februári uviedol, že balón bol súčasťou rozsiahleho sledovacieho programu Pekingu, s pomocou ktorého Čína už roky zbiera informácie o vojenských zariadeniach v zahraničí. Podľa denníka boli podobné špionážne balóny vyslané z Číny zahliadnuté nad piatimi kontinentmi. Obzvlášť často ich ale Peking využíva na špionáž v ázijských krajinách, ako je Japonsko, India, Vietnam, Filipíny a Taiwan.

VIDEO: Americká strela, aká zničila čínsky špionážny balón.
Video
36 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #špionáž #Balón