Prvý krok do Bruselu? Marinová odstúpi z postu líderky SDP

Odchádzajúca fínska premiérka Sanna Marinová po prehre v parlamentných voľbách oznámila, že v septembri odstúpi z postu líderky Sociálnodemokratickej strany Fínska (SDP), informuje AFP.

05.04.2023 13:05
Fínsko voľby parlamentné SDP Marinová brífing Foto: ,
Fínska premiérka Sanna Marinová počas brífingu v parlamente v Helsinkách 5. apríla 2023. Marinová oznámila, že sa už nebude uchádzať o predsednícku stoličku v SDP.
debata (8)

„Dospela som k záveru, že sa nebudem znovu uchádzať o post líderky SDP na najbližšom straníckom zjazde v septembri,“ povedala 37-ročná Marinová novinárom v Helsinkách.

V politickej práci bude pokračovať ako poslankyňa, hoci sa šírili špekulácie o jej pôsobení na vrcholnom medzinárodnom pos­te.

„Neponúkli mi žiadne medzinárodné funkcie. Budem pokračovať ako členka parlamentu,“ vysvetlila.

Sanna Marinová, Fínsko Čítajte viac Doma nevyhrala. Povedie fínska premiérka Marinová EÚ?

Oznámila, že vo štvrtok podá demisiu svojej vlády, a priznala, že štvorročné obdobie v úrade premiérky si na nej vzalo svoju daň. „Moja odolnosť dostala počas týchto rokov niekedy poriadne zabrať,“ povedala.

Počas nadchádzajúcich rokovaní o vytvorení novej vlády má v úmysle viesť rozhovory SDP so stredopravou Národnou koaličnou stranou (KOK), ktorá zvíťazila v nedeľných parlamentných voľbách. Ak bude nová vláda zahŕňať aj sociálnych demokratov, neočakáva, že bude ministerkou.

Fínska premiérka Sanna Marinová na dúhovom...
Fínska premiérka Sanna Marinová s francúzskym...
+8Sanna Marinová na návšteve Severného Macedónska...

Marinová bola na výslní európskej politiky, ale ani jej mimoriadna medzinárodná popularita sociálnym demokratom nepomohla získať dostatočné zastúpenie v parlamente, aby zostali pri moci.

SDP ako tretia v poradí získala 43 kresiel. Zaostala za konzervatívnou Národnou koaličnou stranou (KOK) so 48 kreslami a krajne pravicovou Stranou Fínov (PS) so 46 kreslami.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #Sanna Marinová