Zelenskyj sa vo Varšave na zrne nepošmykol, poľský minister áno

Prvá oficiálna zahraničná návšteva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského aj s manželkou Olenou za vyše trinásť mesiacov vojny, na ktorú sa ako prejav vďaky vybral do Varšavy, potvrdila výnimočné spojenectvo susedných krajín. Nezatienila ju ani nespokojnosť poľských farmárov s masívnym prílevom lacného ukrajinského obilia. Svojou funkciou za ňu zaplatil poľský minister poľnohospodárstva.

05.04.2023 17:27
Poland Russia Ukraine War Foto: ,
Prezidenti Ukrajiny a Poľska Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a Andrzej Duda pri prehliadke čestnej stráže vo Varšave.
debata (41)

Poľsko je jedným najaktívnejších podporovateľov Ukrajiny v jej vzdore proti ruskej agresii. Jeho územím prúdi do bojujúcej krajiny zahraničná pomoc vrátane výzbroje a munície. Samotná Varšava už Kyjevu poskytla tristo tankov a štyri stíhačky, štyri ďalšie migy zo štrnástich sľúbených sú v procese odovzdávania.

VIDEO: Na ruské zlo nezabudnú. Nad Bučou veje ukrajinská vlajka

Video
Poverený premiér Eduard Heger navštívil Buču a Kyjev.

Väčšina Poliakov s touto pomocou, ako aj s prichýlením milióna ukrajinských utečencov súhlasí. Až 82 percent Poliakov si podľa prieskumu agentúry Ipsos myslí, že NATO a krajiny EÚ by mali pevne stáť za Kyjevom až do jeho víťazstva. V tomto smere príchod ukrajinského prezidenta i jeho účasť na večernom masovom mítingu pred varšavským Kráľovským zámkom vládnucej strane Právo a spravodlivosť pol roka pred parlamentnými voľbami dobre padli.

Zelenského návšteva však vzhľadom na volebné kalkulácie má aj odvrátenú stranu. Populárny hosť prišiel v čase rastúceho hnevu na poľskom vidieku, kde sa farmári búria proti nekontrolovanému dovozu ukrajinského obilia, ktorý stlačil ceny v Poľsku i okolitých krajinách.

„Počas rozhovorov s prezidentom Zelenským budeme určite diskutovať o ukrajinskom obilí a rôznych poľnohospodárskych produktoch, pretože nechceme, aby akýkoľvek obchod s Ukrajinou destabilizoval náš trh,“ sľúbil pred príchodom hosťa poľský premiér Mateusz Morawiecki.

VIDEO: Heger o obilí: Ukrajinci chcú vyvážať do Afriky, nie k nám

Video

Morawiecki, ktorý bol v Kyjeve od vypuknutia vojny už štyri razy a podobne ako prezident Andrzej Duda so Zelenským rokoval aj počas tranzitov ukrajinského prezidenta cez Poľsko na jeho pracovných cestách do USA a západnej Európy, robil všetko preto, aby protesty farmárov nepokazili výsledný dojem z terajšej návštevy. Snažil sa upriamiť pozornosť verejnosti predovšetkým na obete, ktoré Ukrajina prináša vo vojne s Ruskom. „Prvýkrát niekto iný zomiera za našu slobodu. Aj to stojí za to oceniť, všimnúť si a vziať do úvahy,“ citoval poľského premiéra portál TVN24.

zelenskyj, duda Čítajte viac Zelenskyj vo Varšave sonduje podporu pre mierové rokovania, tvrdí poľský generál

Farmárov však zaujímajú predovšetkým ich straty. Vopred varovali, že môžu pouličným protestmi Zelenského návštevu zmariť. „Varšava by si to mala premyslieť,“ citoval portál Interia Marcina Sobczuka, predáka združenia Oszukana wieś (Podvedená dedina).

Združenie vyčítalo ministerstvu pôdohospodárstva, že nesplnilo žiadny zo sľubov, ktoré mali obmedziť dovoz poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny. „Mysleli sme si, že minister nás berie vážne. Ukázalo sa, že je to inak. Na hraniciach dovoz ukrajinského obilia pokračuje rovnako ako doteraz, dokonca ešte rýchlejšie. A veľká časť sa vôbec nekontroluje,“ sťažoval sa Sobczuk.

Podstatná časť zrnovín, ktoré mali podľa pôvodných plánov smerovať ďalej do rozvojového sveta, v skutočnosti zostáva v prvej susednej krajine. Dovoz ukrajinského obilia v Poľsku vlani vzrástol takmer dvadsaťpäťnásobne, z necelých stotisíc ton v predchádzajúcich rokoch na 2,45 milióna ton. Minister poľnohospodárstva Henryk Kowalczyk s farmármi minulý týždeň rokoval, a hoci doňho najskôr hádzali vajcia, napokon s nimi uzavrel dohodu. Jej súčasťou bolo, že EÚ prehodnotí svoje vlaňajšie opatrenie, ktorým zrušila všetky clá a kvóty na ukrajinský vývoz obilia, čo malo uľahčila jeho tranzit do tretích krajín. Premiér Morawiecki o to Európsku komisiu požiadal listom, ktorý podpísali aj predsedovia vlád ďalších štyroch krajín susediacich s Ukrajinou vrátane Slovenska.

ukrajinské obilie Čítajte viac Prečo proti ukrajinskému obiliu protestujú slovenskí farmári a Vlčan ho chce kontrolovať?

Európska komisia však tesne pred Zelenského návštevou Poľska zverejnila návrh predĺženia bezcolného a bezkvótového dovozu obilnín z Ukrajiny na ďalší rok, až do júna 2024. Aby „tlakový hrniec“ farmárskeho hnevu nevybuchol, poľská vláda vypustila časť pary obetovaním ministra.

„Keďže je úplne jasné, že základnú požiadavku farmárov Európska komisia nesplní, odstúpil som z funkcie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka,“ oznámil Kowalczyk podľa TVN24. Spor s farmármi o ukrajinské obilie tak bude nový minister riešiť, až keď bude Zelenskyj z ostro sledovanej návštevy doma.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #obilie #Andrzej Duda #vojna na Ukrajine #Mateusz Morawiecki #Volodymyr Zelenskyj