Kyjev nevylúčil rokovania o Kryme. Aká je jeho podmienka?

Z Ukrajiny po roku prišiel signál pripúšťajúci dialóg s Ruskom.

06.04.2023 10:37
krym Foto:
Ruská akcia v Jalte na Kryme v piatok 17. marca 2023 pri príležitosti deviateho výročia anexie Krymu. Mládež nesie transparent s nápisom: „Rusko nezačína vojny, ale ich ukončuje“ vedľa obrazu ruského prezidenta Vladimira Putina.
debata (57)

Zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Andrij Sybiha nevylúčil možnosť vyjednávania Kyjeva s Moskvou o Kryme. Ukrajinský polostrov Rusko anektovalo pred deviatimi rokmi.

Sybiha, ktorý má v tíme hlavy štátu Volodymyra Zelenského na starosti zahraničnopolitické otázky, vo vyjadrení pre Financial Times podmienil diplomatické urovnanie sporu o okupovaný Krym úspechom pripravovanej ukrajinskej jarnej protiofenzívy.

VIDEO: Na ruské zlo nezabudnú. Nad Bučou veje ukrajinská vlajka

Video

„Ak sa nám podarí dosiahnuť naše strategické ciele na bojisku a keď budeme na administratívnej hranici s Krymom, sme pripravení otvoriť diplomatickú stránku diskusie o tejto otázke," cituje ukrajinského predstaviteľa britský denník. Sybiha však upozornil, že to neznamená, že by Kyjev vylúčil možnosť oslobodenia Krymu vojenskými prostriedkami.

zelenskyj, duda Čítajte viac Zelenskyj vo Varšave sonduje podporu pre mierové rokovania, tvrdí poľský generál

„Jeho slová sa stali najjasnejším prejavom záujmu o rokovania s Ruskou federáciou od apríla 2022,“ poznamenal k výroku Sybihu denník Ukrajinská pravda. "Sybihove slová môžu navyše upokojiť západných predstaviteľov, ktorí sú skeptickí k schopnosti Ukrajiny vrátiť polostrov a obávajú sa, že akýkoľvek pokus o to vojenskými prostriedkami by mohol prinútiť ruského prezidenta Vladimira Putina k eskalácii vojny, možno aj s použitím jadrových zbraní,“ dodáva ukrajinský denník.

V izraelskom exile pôsobiaci ruský politológ Stanislav Belkovskij chápe Sybihove vyjadrenie ako odkaz Moskve, aby sa pripravila na stratu juhoukrajinských oblastí, ktoré anektovala vlani v septembri. „Predstaviteľ Zelenského kancelárie de facto hovorí nasledovné: Ukrajina je pripravená nebojovať o Krym, ak Ruská federácia počas jarnej ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny nebude klásť príliš veľký odpor v Záporožskej a Chersonskej oblasti,“ napísal Belkovskij na Telegrame.

VIDEO: Putin kontroluje Krymský most. Osobne za volantom mercedesu

Video

Politické rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom stroskotali pred rokom po odhalení zverstiev, ktoré ruské okupačné jednotky spáchali v Buči a ďalších mestách v okolí Kyjeva, ktoré dočasne ovládli v úvodnej fáze invázie. Odvtedy sa znepriatelené strany dokázali dohodnúť len v obmedzených témach, ako sú výmeny vojnových zajatcov a udržiavanie koridorov pre vývoz obilia. Kyjev pritom vytrvalo opakoval, že akékoľvek rokovania s Ruskom, kým je Putinom pri moci, sú zbytočné.

Prezident Zelenskyj viackrát vyhlásil, že vojna sa skončí až potom, čo Ukrajina získa späť všetky okupované územia vrátane Krymu.

Na Západe však mnohí pochybujú o schopnosti Ukrajiny získať späť Krym. Na okupovanom polostrove sídli ruská Čiernomorská flotila a nedávne satelitné snímky ukazujú, že Rusko na Kryme pred plánovanou protiofenzívou Ukrajiny buduje mohutný systém vojenských opevnení.

zelenskyj, duda Čítajte viac Zelenskyj vo Varšave sonduje podporu pre mierové rokovania, tvrdí poľský generál

Britský vojenský atašé vo Washingtone kontraadmirál Tim Woods podľa Financial Times v stredu pripustil, že na Kryme „možno bude potrebné politické riešenie, jednoducho kvôli koncentrácii [ruských] vojsk“.

„Nemyslím si, že bude existovať veľmi rýchle vojenské riešenie… takže sa musíme pozrieť na to, ako vytvoriť priaznivé prostredie, kde Ukrajina môže navrhnúť rokovania a myslím si, že Ukrajina proti tomu nebude namietať,“ povedal britský kontraadmirál.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #mierové rokovania #dialóg #Krym #vojna na Ukrajine