WHO: Čína má viac informácií, ktoré by mohli objasniť pôvod koronavírusu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) si je istá, že Čína má oveľa viac informácií, ktoré by mohli pomôcť určiť pôvod nového koronavírusu, spôsobujúceho ochorenie COVID-19. Vo štvrtok to uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorý zároveň vyzval Peking, aby sa okamžite podelil so všetkými relevantnými informáciami.

06.04.2023 22:45
Čina WHO Európa koronavírus pandémia covid Foto:
Na archívnej snímke zo 4. januára 2023 zdravotná sestra podáva lieky starším pacientom s príznakmi ochorenia COVID-19 v nemocnici v meste Fu-jang v stredočínskej provincii An-chuej.
debata (11)

„Bez úplného prístupu k informáciám, ktoré má Čína, sú na stole všetky možné hypotézy,“ vyhlásil Ghebreyesus na tlačovej konferencii v v Ženeve. Práve preto žiada Peking, aby v tejto oblasti spolupracoval. Zároveň zdôraznil, že zistiť príčinu či pôvod vírusu SARS-CoV-2 sa podarí len vtedy, keď Čína poskytne chýbajúce dáta.

Koronavírus / Covid / Čína / Čítajte viac Čína schválila svoju prvú mRNA vakcínu proti covidu

Ghebreyesus na začiatku marca vyzval všetky krajiny, aby sa podelili o informácie, ktoré majú o pôvode ochorenia COVID-19. Urobil tak po tom, ako americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) naznačil, že koronavírus unikol z laboratória v čínskom Wu-chane.

Koncom marca sa však podľa AFP objavili nové dôkazy, ktoré odhalili, že niektoré vzorky pozitívne na covid odobraté na trhu vo Wu-chane obsahovali aj gény psíka medvedíkovitého. Tieto zvieratá sú schopné prenášať vírusy podobné SARS-CoV-2. Vedci však zatiaľ nedokážu s určitosťou potvrdiť, že ochorenie je zvieracieho pôvodu.

covid7 Čítajte viac Genetický materiál z Wu-chanu preukázal prepojenie covidu so zvieraťom

Agentúra AFP pripomína, že riaditeľ FBI Christopher Wray pre americkú televíziu Fox News povedal, že „FBI už nejaký čas usudzuje, že za vznikom pandémie je s najväčšou pravdepodobnosťou možný incident v laboratóriu vo Wu-chane“. Práve v tomto čínskom meste sa v roku 2019 koronavírus prvýkrát vyskytol.

Peking tieto tvrdenia poprel, pričom hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning uviedla, že pátranie po pôvode koronavírusu by malo byť vedeckou záležitosťou a nemalo by sa „politizovať“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #koronavírus