Izrael zaútočil v Pásme Gazy a Libanone. Je to odveta za raketové útoky

Izraelská armáda oznámila, že začala nálety v Pásme Gazy v odvete za štvrtkové raketové útoky na Izrael z tejto palestínskej enklávy a z Libanonu, ktoré pripisuje islamistickému hnutiu Hamas.

07.04.2023 00:45 , aktualizované: 05:52
Benjamin Netanjahu Foto:
Benjamin Netanjahu
debata (28)

Informuje o tom spravodajský web The Times of Israel (TOI). Podľa palestínskych médií boli naprieč Pásmom Gazy počuť explózie. Izraelská armáda neskôr oznámila, že podnikla letecké údery v Libanone. Informujú o tom svetové agentúry a izraelské médiá, podľa ktorých sú hlásené explózie z mesta Súr na juhu krajiny.

V krátkom vyhlásení vydanom o 4:07 miestneho času (3:07 SELČ) izraelská armáda oznámila, že vykonáva údery v Libanone, píše agentúra AFP. Podľa agentúry Reuters izraelské ozbrojené sily tvrdia, že zaútočili na ciele Hamasu. Ten pôsobí v palestínskych utečeneckých táboroch v južnom Libanone, napísal web The Times of Israel (TOI). Ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú k dispozícii.

Zábery náletov vyhotovené z južného Izraela kolujú na sociálnych sieťach. Agentúra Reuters s odvolaním sa na svedka na mieste uviedla, že krátko po polnoci miestneho času (štvrtok 23.00 h SELČ) boli počuť izraelské bojové lietadlá. Agentúra AFP s odvolaním sa na palestínsky bezpečnostný zdroj píše, že cieľom náletov boli tri výcvikové tábory islamistického hnutia Hamas, ktoré v Pásme Gazy vládne.

Náletom predchádzalo zasadnutie izraelského bezpečnostného kabinetu, na ktorého začiatku premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že Izrael „vráti svojim nepriateľom úder“. Kabinet zasadal potom, sa Izrael čelil raketovej paľbe z Pásma Gazy a z Libanonu. Raketový útok izraelská armáda pripísala Hamasu.

Izrael, Libanon, rakety, Čítajte viac Z Libanonu bolo na Izrael odpálených vyše 30 rakiet, armáda viní Hamas

Izraelská armáda uviedla, že zasiahla v Pásme Gazy dva tunely islamistického hnutia Hamas a dve miesta, kde sa vyrábajú zbrane, píše web The Times of Israel (TOI).

Jeden tunel sa nachádzal pri meste Bejt Hanún a druhý pri meste Chán Júnís, píše TOI. Okrem toho sa izraelské údery zamerali na dve miesta, ktoré Hamas údajne používa na výrobu zbraní. „Údery boli vykonané v reakcii na porušovanie bezpečnosti zo strany Hamasu v posledných dňoch,“ uviedla izraelská armáda s odvolaním sa na štvrtkové raketové útoky z Pásma Gazy a z Libanonu.

V približne rovnakom čase ako Izrael vykonal letecké údery, sa v izraelských oblastiach nachádzajúcich sa blízko Pásma Gazy rozozneli sirény varujúce pred raketovými útokmi. Ozbrojenci z Gazy rýchlo odpálili novú salvu rakiet, napísala AP. Zatiaľ nie sú správy o zranených alebo škodách.

Z južného Libanonu bolo vo štvrtok na severný Izrael odpálených 34 rakiet, 25 z nich zostrelila izraelská protivzdušná obrana a najmenej päť ich dopadlo na izraelské územie, uviedla už skôr izraelská armáda. Podľa jej hovorcu Daniela Hagariho za útokom stojí islamistické hnutie Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy. Predtým Izrael oznámil, že palestínski radikáli z Gazy opäť odpálili rakety na juh Izraela. Podľa izraelskej armády ich bolo sedem a všetky explodovali ešte vo vzduchu.

Raketovej paľbe predchádzali izraelské policajné razie v jeruzalemskej mešite Al-Aksá, ktorá je tretím najposvätnejším miestom islamu. Stalo sa tak v citlivej dobe, keďže sa moslimský postný mesiac ramadán tento rok prekrýva s židovským sviatkom pesach.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy