Nebezpečný módny výstrelok. Odborníci varujú pred zmenou farby očí laserom

Španielska oftalmologická spoločnosť (SEO) varovala pred využitím laserovej operácie, ktorou možno zmeniť farbu očí, na estetické účely. Takzvanú keratopigmentáciu propagujú v poslednej dobe niektorí influenci na sociálnych sieťach, informoval spravodajský server eldiario.es.

07.04.2023 09:28
debata (1)

Podľa SEO ale môže táto operácia zhoršiť zrak, na estetické účely ju neodporúča ani americká oftalmologická akadémia (AAO).

Metóda, pri ktorej sa laserom vytvorí v rohovke vrecko a do nej sa nanesie pigment na prekrytie prirodzenej farby oka, je známa už niekoľko desiatok rokov. Používa sa pri odstránení defektov rohovky, napríklad zákalu, či v niektorých prípadoch u nevidiacich.

žena, počítač, programovanie Čítajte viac Trávite pred displejom viac než 2 hodiny denne? Máte 90 % šancu na rozvoj CVS

Farba očí je daná dedične. Najčastejšia v populácii (až 80 percent) je farba hnedá, modré oči má asi sedem až desať percent ľudí a len zhruba dve percentá populácie sú zelenooká. Vzácna je potom farba šedá. Farba dúhovky sa počas života môže meniť, napríklad krátko po narodení či v neskoršom veku vplyvom starnutia, kedy dúhovka stráca pigment a stáva sa svetlejšou. Výrazná zmena u dospelého môže signalizovať závažné ochorenie, okrem iného zelený zákal, zápal či nádor.

Ak chce niekto z estetických dôvodov zmeniť farbu očí, bezpečnejšie ako chirurgický zákrok sú farebné kontaktné šošovky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #sociálne siete #oftalmológ #influenceri