Čínska armáda nacvičovala simulované útoky na ciele na Taiwane

Čínska armáda nacvičovala simulované útoky proti "kľúčovým cieľom na ostrove Taiwan a jeho priľahlom morskom okolí", informovala v nedeľu čínska štátna televízia CCTV. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

09.04.2023 12:55
debata (27)

Nácvik simulovaných útokov je súčasťou vojenských manévrov, ktoré začali v sobotu a potrvajú do pondelka. Cvičenia sú reakciou na stredajšie stretnutie taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen s predsedom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Kevinom McCarthym, ktoré sa uskutočnilo počas jej cestovnej zastávky v USA.

Taiwanské ministerstvo obrany v nedeľu okolo obeda uviedlo, že spozorovalo už 58 čínskych lietadiel, z ktorých 31 vstúpilo taiwanskej zóny protivzdušnej obrany (ADIZ). Ide o nárazníkovú zónu medzi vzdušným priestorom Číny a Taiwanu.

Ministerstvo okrem toho uviedlo, že pozorne sleduje aj čínske raketové sily, ktoré ovládajú čínsky pozemný raketový systém, uvádza agentúra Reuters.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia i napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu prisľúbila, že jedného dňa získa nad Taiwanom kontrolu, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčila ani použitie sily.

Návšteva predchodkyne McCarthyho Nancy Pelosiovej vlani v auguste na Taiwane zvýšila napätie a Peking v reakcii na ňu taktiež usporiadal rozsiahle vojenské cvičenia v blízkosti Taiwanu.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan