Francúzsko odmietlo informácie z uniknutých dokumentov, že má na Ukrajine vojakov

Francúzske ministerstvo obrany dementovalo informáciu obsiahnutú v jednom z uniknutých dokumentov o vojenských operáciách na Ukrajine, že má v napadnutej krajine svojich vojakov. Informoval o tom dnes server Politico. Dokumenty, ktoré sa prisudzujú Pentagonu, kolujú už niekoľko dní po sociálnych sieťach. Podľa Kyjeva obsahujú vymyslené údaje a podľa vojenských analytikov mohli byť upravené na dezinformačné účely.

09.04.2023 20:13
debata (148)

„Do operácií na Ukrajine nie sú zapojené francúzske sily,“ cituje odpoveď spolupracovníkov francúzskeho ministra obrany Sébastiena Lecornua denník Le Monde. „Nekomentujeme dokumenty, ktorých pôvod je neistý,“ dodal ministrov tím.

Podľa denníka The Guardian jeden z dokumentov uvádza, že sa na Ukrajine pohybujú malé kontingenty špeciálnych síl zo štátov NATO. Popri Francúzsku ide podľa týchto tvrdení o USA, Britániu či Lotyšsko.

Nie je jasné, ako sa dokumenty dostali na sociálne siete, hojne ich však šírili proruské vládne kanály. Podľa ukrajinských predstaviteľov dokumenty obsahujú „obrovské množstvo vymyslených informácií“. Vojenskí analytici sa domnievajú, že časť dokumentov bola upravená, niektoré súbory sa ale zdajú byť autentické.

Dokumenty a príspevky na internete môžu byť selektívne upravené tak, aby prezentovali dezinformácie Kremľa, domnievajú sa odborníci. V jednom z príspevkov je napríklad uvedené, že pri invázii zomrelo 16-tisíc až 17 500 ruských vojakov. Pentagon a ďalší analytici ale v skutočnosti odhadujú, že Rusko prišlo až o 200-tisíc vojakov.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #vojna na Ukrajine