Vláda USA označila zadržanie novinára Gershkovicha v Rusku za nezákonné

Vláda Spojených štátov v pondelok oficiálne označila zatknutie novinára denníka Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha v Rusku za nezákonné a vyzvala na jeho okamžité prepustenie. Informovali o tom v pondelok večer agentúry AFP a AP.

11.04.2023 07:08
Evan Gershkovich Foto:
Americký novinár z Wall Street Journal Evan Gershkovich na nedatovanom zábere.
debata (14)

„Minister (zahraničných vecí Antony) Blinken dnes rozhodol, že Evan Gershkovich je neoprávnene zadržiavaný Ruskom,“ uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie USA.

"Žurnalistika nie je zločin. Odsudzujeme pokračujúce potláčanie nezávislých hlasov v Rusku zo strany Kremľa a jeho pokračujúcu vojnu proti pravde,“ dodalo ministerstvo.

Toto rozhodnutie znamená, že prípadom sa teraz bude zaoberať osobitný vyslanec USA pre rukojemníkov Roger Carstens a k dispozícii bude mať dodatočné zdroje.

Gershkovicha zadržali 29. marca v Jekaterinburgu pre údajnú špionáž. Federálna bezpečnostná služba (FSB) ho v piatok obvinila zo snahy získať utajované informácie o ruskom zbrojárskom podniku. Redakcia WSJ toto obvinenie poprela.

Ministerstvo zahraničných vecí USA ďalej uviedlo, že americká vláda USA poskytne Gershkovichovi a jeho rodine všetku potrebnú podporu a vyzvalo Rusko, aby prepustilo aj ďalšieho zadržaného amerického občana Paula Whelana.

V prípade, že Gershkovicha uznajú za vinného, hrozí mu 20 rokov väzenia.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Evan Gershkovich