Biden pricestoval „domov“. Pripomenie si 25 rokov od Veľkopiatkovej dohody

Americký prezident Joe Biden dnes večer priletel do Severného Írska, kam pricestoval v súvislosti s 25. výročím podpisu takzvanej Veľkopiatkovej dohody, ktorú sprostredkovali práve Spojené štáty. Dohoda ukončila tri desiatky rokov trvajúce sektárske násilie medzi probritskými protestantmi a katolíckymi republikánmi v Severnom Írsku. Informovali o tom agentúry a televízie Sky News.

11.04.2023 22:48 , aktualizované: 23:23
Biden Foto:
Prezident USA Joe Biden gestikuluje počas nástupu do Air Force One na leteckej základni Andrews v utorok 11. apríla 2023 pred odletom do Írska a Severného Írska.
debata (10)

Lietadlo so šéfom Bieleho domu, ktorý sám má írske korene, pristálo podľa agentúry Reuters neďaleko severoírskeho Belfastu asi štvrť hodiny po 22.00 hodine SELČ. Na pristávacej ploche ho privítal okrem iného aj britský premiér Rishi Sunak.

„Pred 25 rokmi si predstavitelia Severného Írska zvolili mier,“ napísal Biden ešte pred pristátím na twitteri. „Teším sa na pripomenutie výročia v Belfaste,“ dodal s poznámkou, v ktorej tiež spomenul záväzok Spojených štátov na zachovanie mieru.

Americký prezident pobudne v Severnom Írsku a Írsku štyri dni. Stredu strávi v Severnom Írsku a zúčastní sa na viacerých podujatiach spoločne so Sunakom, vrátane prejavu v novootvorenom vysokoškolskom kampuse Ulsterskej univerzity. V Belfaste úrady zaviedli rozsiahle bezpečnostné opatrenia.

Biden sa následne stretne s predstaviteľmi najväčších politických strán v Severnom Írsku. Regionálny parlament je však v súčasnosti paralyzovaný v dôsledku protestov Demokratickej unionistickej strany, ktorá nesúhlasí s najnovšou dohodou medzi Britániou a Európskou úniou o toku tovarov medzi Severným Írskom a Írskom a Severným Írskom a Britániou.

Ako štvrtý prezident USA

Potom Biden odcestuje na tri dni do vlasti svojich predkov – za svojimi príbuznými v Írsku (Írskej republike). Navštívi hlavné mesto Dublin, ako aj grófstva Mayo a Louth.

Vo štvrtok má v Dubline na programe stretnutie s írskym prezidentom Michaelom Higginsom a premiérom Leom Varadkarom, ktorého na sviatok svätého Patrika pred necelým mesiacom hostil v Bielom dome. Vystúpi aj v dolnej komore írskeho parlamentu ako štvrtý americký prezident v histórii – po Johnovi F. Kennedym (1963), Ronaldovi Reaganovi (1984) a Billovi Clintonovi (1995).

Pochody aj v Londonderry

Na cintoríne v obci Creggan v Severnom Írsku našli v utorok podozrivé zariadenie. Polícia miesto ohradila a obmedzilo prístup na cintorín. „Verejná bezpečnosť je naša priorita a nikdy nenecháme nič na náhodu, keď ide o ochranu ľudí a komunít,“ povedal Nigel Goddard z miestnej polície a pokúsil sa upokojiť miestnych obyvateľov.

V Creggane sa v pondelok konal nezákonný pochod disidentských republikánov a jeho účastníci hádzali na policajné vozidlá zápalné fľaše. Polícia ich počínanie odsúdila a označila ako nezmyselné a bezohľadné.

Pochod sa konal v pondelok aj v meste Londonderry, kde tiež na policajné autá hádzali rôzne predmety vrátane zápalných fliaš.

Disidentskí republikáni nepodporujú Veľkopiatkovú mierovú dohodu medzi probritskými unionistami a proírskymi nacionalistami z 10. apríla 1998.

Veľkopiatková dohoda za sprostredkovania Washingtonu ukončila etnicko-náboženský konflikt v Severnom Írsku. Za zhruba tri desaťročia si vyžiadal viac ako 3500 životov.

Severné Írsko Sprievod Veľkopiatočná mierová dohoda Protes Čítajte viac Severné Írsko si pripomína 25. výročie mieru, protestujúci útočili na políciu
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Severné Írsko