Západné špeciálne jednotky sú vraj na Ukrajine. Využije to Rusko?

Uniknuté americké tajné dokumenty naznačujú, že Západ Kyjev v boji s ruskou agresiou podporuje aj vojakmi. Televízia BBC informovala, že na Ukrajine sa v istom momente mohlo nachádzať 50 britských príslušníkov špeciálnych jednotiek, 17 vyslalo Lotyšsko, 15 Francúzsko, 14 USA a jedného Holandsko.

12.04.2023 07:34 , aktualizované: 15:19
NATO, špeciálne jednotky Foto:
Americké špeciálne jednotky počas vlaňajšieho cvičenia Cold Response 22.
debata (161)

Zatiaľ nebolo možné overiť z iných zdrojov pravdivosť tejto informácie. Pentagón vo všeobecnosti tvrdí, že dokumenty sú pravé, ich únik predstavuje bezpečnostné riziko, a že robí všetko pre to, aby našiel vinníka. No Londýn v utorok (10. 04.) reagoval iným spôsobom.

VIDEO: Dovolenka v Chorvátsku? Rusko ani tam NATO nezaskočí

Video
V Chorvátsku ožno stretnete príslušníkov amerických špeciálnych jednotiek Navy SEALs. Bojové operácie s nimi pod vlajkou Severoatlantickej aliancie nacvičovali ich chorvátski kolegovia. Je to aj reakcia na ruskú vojnu. Video: NATO

Nepresné informácie?

"Výrazne medializovaný únik údajných tajných amerických informácií vykazuje závažný stupeň nepresností. Čitatelia by mali byť obozretní, kým budú považovať za bernú mincu tvrdenia, ktoré majú potenciál šíriť dezinformácie,“ uviedlo vo vyhlásení britské ministerstvo obrany. Nešpecifikovalo však, čo presne tým myslí. Rezort obrany nekomentoval ani údajné nasadenie špeciálnych jednotiek na Ukrajine.

Minimálne v jednom prípade sa zdá, že uniknuté dokumenty niekto upravoval. Týka sa to počtu zabitých ukrajinských a ruských vojakov.

Informácie o západných špeciálnych jednotkách by mali pochádzať z februára a marca. "Počty vojakov môžu byť malé a nepochybne sa budú meniť. Ale špeciálne jednotky sú vo svojej podstate vysoko efektívne. Ich prítomnosť pravdepodobne využije Moskva, ktorá v posledných mesiacoch tvrdila, že nečelí len Ukrajine, ale aj NATO,“ uviedla BBC.

"Dokumenty naznačujú, že špeciálne jednotky by mohli byť súčasťou velenia špeciálnych síl NATO koordinovaného veliteľstvom špeciálnych operácií aliancie, ale presné podrobnosti o organizácii jednotiek nie sú špecifikované,“ informoval denník Guardian.

VIDEO: USA odštartovali jadrové cvičenie Global Thunder

Video
Strategické veliteľstvo USA oznámilo, že začalo cvičenie jadrového velenia a riadenia Global Thunder 23 (Globálny hrom 23). Zistite o ňom viac vo videu US Air Force a pozrite si zábery bombardérov B-52 Stratofortress z predchádzajúcich cvičení.

Vie sa, že Briti mali na Ukrajine „špeciálov“ pred veľkou ruskou inváziou, ktorá sa začala 24. februára 2022. Pomáhali pri výcviku miestnych ozbrojených síl. Takúto podpornú funkciu možno na Ukrajine stále majú. Pre Pravdu to uviedol expert na Rusko a bezpečnostný analytik Mark Galeotti. Podľa neho je nepravdepodobné, že by špeciálne jednotky pôsobili priamo na bojisku.

"Ak sú zverejnené informácie pravdivé, a určite je možné, že to tak je, potom predpokladám, že akékoľvek britské špeciálne jednotky na Ukrajine by pravdepodobne mali tri hlavné úlohy. Výcvik ukrajinských kolegov a podporu plánovania ich operácií, vykonávanie špeciálnych prieskumných misií a zaistenie špičkovej bezpečnosti britským diplomatom, styčným dôstojníkom a podobne. Pochybujem, že by boli v boji v prvej línii,“ povedal Galeotti.

leopard, Fínsko Čítajte viac Moskva dotlačila Helsinki do NATO. Aliancia musí brániť dlhú hranicu s Ruskom, ale Fíni sú pripravení

"Takzvané výcvikové tímy britských špeciálnych síl boli v minulosti rozmiestnené v rôznych vojnových zónach po celom svete, aby poskytovali podporu a poradenstvo miestnym kolegom. Je veľmi nepravdepodobné, že by ich na Ukrajine bolo naraz 50, na čo sa asi vzťahuje tvrdenie ministerstva obrany o nepresných informáciách,“ vysvetlil pre Pravdu britský novinár a publicista Michael Smith, ktorý o histórii špeciálnych jednotiek napísal viacero kníh. "Tieto sily hrajú úlohu pri predbežnom prieskume pri zhromažďovaní spravodajských informácií, aby bolo možné plánovať vojenské operácie. Neexistujú však žiadne dôkazy o tom, že by sa britské špeciálne jednotky aktívne zapojili do akýchkoľvek misií v prvej línii. A vzhľadom na riziká zatiahnutia NATO do konfliktu by to politici ani nedovolili,“ zdôraznil Smith.

Prítomnosť amerických špeciálnych jednotiek môže súvisieť aj s návštevou prezidenta USA Joea Bidena v Kyjeve. V ukrajinskom hlavnom meste bol vo februári a Washington tam takmer určite na zaistenie jeho bezpečnosti vyslal svojich ľudí.

Podľa Guardianu sa zdá, že uniknuté správy ponúkajú čiastočný prehľad amerického hodnotenia vojny a podpory spojencov pre Ukrajinu. Nie sú v nich žiadne informácie o účele nasadenia britských alebo iných špeciálnych síl. V dokumentoch je táto sekcia označená ako US/NATO SOF in UKR, teda USA/NATO sily pre špeciálne operácie na Ukrajine.

zväčšiť Ukrajinský vojak v bojoch pri Bachmute. Foto: SITA/AP, LIBKOS
vojna na Ukrajine, Bachmut Ukrajinský vojak v bojoch pri Bachmute.

Obozretný prístup

Expert na tajné služby a zahraničnú politiku Scott Lucas radí obozretne pristupovať k všetkým zverejneným informáciám, ktoré sa týkajú úniku tajných správ.

"Sám ešte čakám na ďalšie potvrdenie ich pravosti. Ak však diskutujeme o tom, či USA a ďalšie západné krajiny radia Kyjevu, dá sa povedať, že to vieme aj z otvorených zdrojov. Čo sa týka nasadenia špeciálnych jednotiek, tak pripomínam, že dokumenty mohol niekto upraviť v tom zmysle, aby to vyzeralo, že pôsobia na Ukrajine. Hoci to môže byť tak, že podporujú ukrajinské ozbrojené sily mimo ich krajiny,“ reagoval pre Pravdu Lucas, ktorý pôsobí na Birminghamskej univerzite a na University College v Dubline.

Buča, Ukrajina Čítajte viac Vasyľ z Buče: Rašistom želám smrť, slovami sa to nedá opísať

Odborník povedal, že od začiatku ruskej invázie poskytujú Američania Kyjevu spravodajské informácie a podporu logistiky. "Toto všetko sa však dá robiť mimo územia Ukrajiny. Opäť to zdôrazňujem preto, lebo pre Rusko je to dôležitá téma pri šírení dezinformácií. Moskva už vlani napríklad v prípade okupácia mesta Mariupol tvrdila, že tam zajala západných príslušníkov špeciálnych síl. Nikdy sa to však nepotvrdilo. Išlo len o jednotlivcov, ktorí sa súkromne rozhodli bojovať na strane Ukrajiny,“ vysvetlil Lucas.

Analytik v súvislosti s dokumentmi pripomenul, že správy síce hovoria o rozmiestnení vojakov, ktoré sa majú týkať pripravovaného ukrajinského útoku, ale predsa len pochádzajú spred niekoľkých týždňov. "Vyzerá to tak, že Kyjev ešte nemá naplánovanú celú ofenzívu. Ak sú aj uniknuté dokumenty skutočné, je možné, že už neodrážajú realitu na bojisku,“ dodal Lucas.

© Autorské práva vyhradené

161 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina #Putinova vojna #tajné dokumenty