Ticho v KĽDR. Už šesť dní nezdvíhajú Juhokórejčanom telefón na horúcej linke

Severná Kórea v stredu - už šiesty deň po sebe - nereagovala na každodenné dohodnuté telefonáty s Južnou Kóreou, ktoré sa uskutočňujú prostredníctvom medzikórejského komunikačného kanála, uviedlo juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie.

12.04.2023 07:35
Kórea KĽDR balistická strela raketa Foto: ,
Ľudia sledujú na televíznej obrazovke archívne zábery severokórejskej streľby počas vysielania správ na železničnej stanici v Soule 14. marca 2023.
debata

Agentúra Jonhap objasnila, že Severná a Južná Kórea zvyčajne uskutočňujú dva telefonické rozhovory denne: o 09.00 h a 17.00 h. Cez týždeň sa na komunikáciu používa cezhraničný kanál, zatiaľ čo vojenský kanál sa používa počas víkendov.

Podľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie však Severná Kórea od rána minulého piatku nereagovala na obvyklý telefonický kontakt z Juhu.

Najnovšie pozastavenie komunikácie medzi Kóreami nastalo v čase zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove po nedávnych raketových testoch, ktoré Sever uskutočnil na protest proti spoločným vojenským cvičeniam Južnej Kórey a Spojených štátov.

Medzikórejská horúca linka bola obnovená v júli roku 2021 po tom, ako ju Sever približne rok ignoroval na protest proti letákovým kampaniam aktivistov zo Soulu kritizujúcich Pchjongjang.

Panarabská televízia al-Arabíja v utorok pripustila, že fakt, že Severná Kórea nereagovala na každodenné telefonáty, môže byť predzvesťou ďalších vojenských cvičení severokórejského režimu.

Televízia v tejto súvislosti pripomenula vývoj z augusta roku 2017, keď Severná Kórea nereagovala na žiadosť Južnej Kórey o rozhovor niekoľko dní pred tým, ako odpálila balistickú raketu, ktorá preletela ponad Japonsko.

Prerušovanie telefonického spojenia však nie vždy viedlo k zvýšenému napätiu: vlani v júni Severná Kórea nereagovala na pravidelné volanie na horúcu linku, zrejme kvôli technickým poruchám spôsobeným silnými dažďami.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea