Pasca sklapla. Brancov i záložníkov má Putin v hrsti

Situácie z jesene, keď pred mobilizáciou ušli z Ruska státisíce mladých mužov, sa už nemá opakovať. Systém elektronických povolávacích rozkazov, ktorý sa v Rusku spúšťa v súlade s plánmi rozšíriť armádu na pol druha milióna príslušníkov, obsahuje automatický zákaz opustiť krajinu pre tých, čo by sa vojenskej službe chceli vyhnúť.

12.04.2023 17:25
Russia Daily Life Foto: ,
Muži v Petrohrade sa pozerajú do svojich mobilov chrbtom k náborovej reklame, ktorá propaguje zmluvnú vojenskú službu v ruských ozbrojených silách.
debata (66)

„Je to fakticky zavedenie vojnového stavu bez formálneho zavedenia vojnového stavu,“ napísal na Telegrame veterán ruskej politickej žurnalistiky Alexej Venediktov.

Nový mechanizmus odvodov, ktorý v stredu definitívne schválil ruský parlament, už čaká len na podpis šéfa Kremľa. A Vladimir Putin, ako naznačil jeho hovorca Dmitrij Peskov, s tým nebude otáľať.

Dvere sa zatvárajú

„Občanom, ktorí podliehajú brannej povinnosti a ktorí dostali predvolanie na vojenskú správu, sa ako dočasné opatrenie odo dňa, keď sa také predvolanie považuje za doručené, zakazuje opustiť Ruskú federáciu,“ cituje z nového zákona denník Moscow Times.

Povolávací rozkaz si doteraz branci a vojaci v zálohe preberali osobne na miestnej vojenskej správe. Tam ich predvolávali doporučenou zásielkou, ktorej prevzatiu sa však mnohí úspešne vyhýbali.

Odteraz už takú možnosť nebudú mať. Predvolanie bude totiž považované za doručené od chvíle, keď sa objaví na osobnom účte občana v elektronickom systéme Gosuslugi.

Ak by aj adresát nemal smartfón ani prístup na internet, prípadne si zruší osobný účet v systéme Gosuslugi, a neprevezme ani doporučenú zásielku, nič mu to nepomôže. Jeho predvolanie totiž úrady budú automaticky považovať za doručené sedem dní po tom, čo sa objaví v novozriadenom elektronickom registri osôb podliehajúcich brannej povinnosti. V ňom bude ministerstvo obrany zhromažďovať údaje z iných štátnych inštitúcií, ako sú súdy, vysoké školy, ministerstvo školstva, daňová služba či fond dôchodkového a sociálneho poistenia.

Branci alebo rezervisti, na ktorých sa nový mechanizmus tiež vzťahuje, budú povinní sa do dvadsiatich dní dostaviť do vojenskej evidenčnej a odvodovej kancelárie. Ak sa nedostavia, potom prídu na rad ďalšie reštrikcie. Podľa novej právnej úpravy stratia právo predávať alebo kupovať nehnuteľnosti, riadiť auto, vziať si pôžičku, vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť alebo podnikať. Úrady im budú môcť tiež pozastaviť vyplácanie sociálnych dávok či akejkoľvek inej štátnej podpory. „Jedným slovom, človeku dajú na výber – buď padnúť za Putina, alebo zomrieť od hladu,“ poznamenal ruský opozičný portál SOTA.

„Dvere sa zatvárajú,“ upozorňuje SOTA. „Podstatu dokumentu možno sformulovať stručne: Utečte!“ radí najviac ohrozeným mladším ročníkom z vyše 25 miliónov osôb, ktoré ministerstvo obrany považuje za svoju „mobilizačnú rezervu“.

Video
Mobilizácia! Takto prebieha výcvik ruských odvedencov

Potrava pre kanóny

Prvá vlna mobilizácie, v rámci ktorej Moskva povolala do zbrane 300-tisíc záložníkov, vyvolala masovú emigráciu z Ruska v meradle, aké štatistiky nezaznamenali od rozpadu Sovietskeho zväzu. „Demograf Alexej Rakša odhaduje počet ľudí, ktorí odišli, na 500– až 800-tisíc, analytici Alfa-Banky uvádzajú až milión,“ pripomína Moscow Times.

Kremeľský hovorca Peskov sa v stredu pokúšal upokojiť verejnosť, že nový systém elektronických povolávacích rozkazov sa zavádza nie preto, že by sa chystala ďalšia vlna mobilizácie, ale pre „bordel, aký vládol na vojenských správach“, ako ho cituje agentúra TASS.

Niekdajší pisateľ Putinových prejavov Abbas Galliamov nepochybuje o tom, že Kremeľ by sa pred budúcoročnými prezidentskými voľbami rád vyhol mimoriadne nepopulárnej mobilizácii. Plán, že invázne jednotky doplní o 400-tisíc nových regrútov, ktorí by slúžili na základe kontraktu, je však podľa neho nereálny. „Narýchlo prijatý zákon o povolávacích rozkazoch je napriek ubezpečeniam Kremľa prípravou na druhú vlnu mobilizácie na vojnu,“ napísal v izraelskom exile pôsobiaci politológ na Telegrame. „Naverbovať dobrovoľníkov sa očividne nedarí a keďže chýba potrava pre kanóny, rozhodli sa pre mobilizáciu,“ do­dal.

Rusko, mobilizácia Čítajte viac Moskva zháňa vojakov. Odvody hrozia aj starším ročníkom

Politologička Tatiana Stanovaja si myslí, že vyhliadky na masové povolávanie záloh budú závisieť od situácie na fronte a výsledkoch jarnej protiofenzívy, ktorú chystá Kyjev. „Ak Ukrajina prerazí obrannú líniu, potom tomu žiadne politické argumenty nezabránia,“ cituje vo Francúzsku žijúcu expertku Moscow Times.

Jediná proti

Nové právne normy prijala Štátna duma v utorok v zrýchlenom konaní, naraz v druhom aj treťom čítaní. V stredu sa s ich odobrením rovnako poponáhľala aj horná komora parlamentu.

V dume bolo rozhodovanie jednomyseľné, iba jeden poslanec sa zdržal hlasovania, aj to, ako tvrdí, omylom. Komunistický zákonodarca, ktorý pôvodne namietal, že zákon s mnohými doplňujúcimi návrhmi, dohromady 140 strán textu, sa za pol druha hodiny nedá zodpovedne posúdiť, ihneď zmĺkol, keď mu predseda dumy navrhol, aby sa namiesto sabotovania zákonodarného procesu radšej dobrovoľne prihlásil na front.

V hornej komore parlamentu zákon prešiel pomerom hlasov 163 : 1. Ako jediná bola proti Ľudmila Narusovová, vdova po niekdajšom petrohradskom starostovi a Putinovom mentorovi Anatolijovi Sobčakovi. „Neklamme si, všetci chápeme, o čo v tomto zákone ide,“ vyhlásila Narusovová, podľa ktorej evidenciu osôb podliehajúcich brannej povinnosti alebo mobilizácii nemožno robiť na úkor ich ústavných práv. "Tieto opatrenia nie sú v súlade s platnými zákonmi, napríklad o osobných údajoch, a to ani nehovorím o ústavnom práve na nedotknuteľnosť obydlia,“ citoval senátorku telegramový kanál televízie Dožď.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilizácia #povolávací rozkaz #vojna na Ukrajine