Biden vyzval na obnovenie vlády v Severnom Írsku: Vaša budúcnosť je budúcnosťou Ameriky

Americký prezident Joe Biden vyzval na obnovenie vlády v Severnom Írsku, kam zavítal pri príležitosti 25. výročia podpísania Veľkopiatkovej dohody, informujú agentúry AFP a AP.

12.04.2023 18:52 , aktualizované: 20:02
biden Foto:
Prezident USA Joe Biden hovorí na Ulsterskej univerzite v Belfaste v Severnom Írsku v stredu 12. apríla 2023.
debata (6)

Veľkopiatková dohoda, ktorú sprostredkovali Spojené štáty, priniesla po rokoch nepokojov do Severného Írska mier medzi proírskymi republikánmi a probritskými unionistami. Nedávna politická kríza ju však podobrila skúške.

„Je na nás, aby sme toto udržali… Vaše dejiny sú našimi dejinami, a čo je dôležitejšie, vaša budúcnosť je budúcnosťou Ameriky,“ uviedol Biden.

Mier musí byť stále garatovaný

Zároveň vyzval na politický kompromis v Severnom Írsku, ktorému v súčasnosti chýba funkčná vláda. Zo severoírskeho parlamentu (Stormont) totiž pred vyše rokom odišla pre nezhody týkajúce sa pobrexitových obchodných vzťahov probritská Demokratická unionistická strana (DUP), ktorá tvorí polovicu systému spoločnej vlády.

„Dúfam, že výkonná moc (v Severnom Írsku) a parlament budú čoskoro obnovené,“ povedal Biden. Dodal, že mier a stabilita musia byť stále garantované.

Každá generácia potrebuje bojovníkov

Poukázal pritom na vpád stúpencov niekdajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa do budovy amerického Kapitolu zo 6. januára 2021, ktorý podľa neho dokazuje, že každá generácia potrebuje „bojovníkov za demokraciu“.

Šéf Bieleho domu však čelil kritike zo strany niektorých členov DUP, ktorá je vystavená tlaku obnoviť vládu. Poslanec DUP Sammy Wilson o Bidenovi napríklad povedal, že je „protibritský“.

Biden Čítajte viac Biden pricestoval „domov“. Pripomenie si 25 rokov od Veľkopiatkovej dohody

Biden v utorok uviedol, že cieľom jeho trojdňovej návštevy je „udržanie mieru“ v Severnom Írsku. Bidenov stredajší program začal v Belfaste čajom s britským premiérom Rishim Sunakom a pred svojim príhovorom, ktorý predniesol na Ulsterskej univerzite, sa pozdravil s miestnymi politickými lídrami.

Vítal ho vietor a dážď

Biden po návšteve Severného Írska dorazil podvečer do Írska. Vystúpil zo svojho Air Force One na letisku v Dubline, kde pršalo a fúkal silný vietor. Na letisku ho privítal írsky premiér Leo Varadkar a húf čiernych dáždnikov.

Šéf Bieleho domu, ktorý pravidelne spomína svoje írske korene, označil Írsko za súčasť svojej duše. V rámci návštevy zavíta aj na miesta, odkiaľ pochádzajú jeho predkovia. Stretne sa tiež s írskym prezidentom Michaelom Higginsom a prihovorí sa v Dubline poslancom írskeho parlamentu. Späť do Spojených štátov odcestuje v piatok.

Podľa Centra írskej rodinnej histórie je Biden doposiaľ „najírskejším“ americkým prezidentom. Z Írska pochádzalo desať zo 16 jeho pra-prastarých rodičov, ktorí emigrovali v polovici 19. storočia počas Veľkého írskeho hladomoru, píše agentúra AP.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #USA #Severné Írsko