Trump zažaloval svojho bývalého právnika. Žiada 500 miliónov dolárov

Bývalý americký prezident Donald Trump zažaloval svojho bývalého právnika Michaela Cohena o viac ako 500 miliónov dolárov. Vyplýva to podľa agentúry Reuters zo súdnych dokumentov podaných na súde na Floride. Trump teraz čelí 34 bodom obžaloby, ktorú voči nemu vzniesla prokuratúra v New Yorku. Pred veľkou porotou na súde na Manhattane svedčil práve aj Cohen.

12.04.2023 22:56
cohen, trump Foto: ,
Právnik Michael Cohen v septembri 2016 ešte stál za Donaldom Trumpom.
debata

Donald Trump sa stal pred pár dňami prvým exprezidentom USA obvineným v trestnej kauze. Bývalý prezident, ktorý sa chce budúci rok znovu uchádzať o najvyšší post v krajine, sa minulý týždeň na súde vyhlásil za nevinného.

Novo podaná žaloba Cohena viní z porušenia vzťahu medzi advokátom a klientom tým, že právnik o Trumpovi odhalil „dôverné informácie“ a „šíril nepravdy“ v knihách, podcastoch a ďalších mediálnych vystúpeniach. Ako poznamenala agentúra Reuters, Cohen zatiaľ na obvinenie nereagoval.

Trump Čítajte viac Súdna reality šou: čo najhoršie spáchal Trump? A je nad zákonom?

Od chvíle, keď Trump nastúpil v roku 2017 do úradu, pracoval Cohen ako jeho osobný právnik. Uviedol, že vtedy by „urobil všetko“, aby prezidenta ochránil. Jeho postoj sa ale do roku 2019, kedy svedčil pred výborom Kongresu, dramaticky zmenil. „Hanbím sa, pretože viem, čo je pán Trump zač,“ povedal vtedy. „Je to rasista. Je to podvodník,“ dodal.

Cohen sa pri svojom procese v roku 2018 priznal k porušeniu zákonov v ôsmich bodoch vrátane porušenia zákona o financovaní volebnej kampane. Jedným z previnení bolo zaplatenie úplatku za mlčanie dvom ženám, s ktorými mal ženatý Trump údajne sexuálny pomer. Právnik za to bol odsúdený na tri roky väzenia.

USA Trump obvinenie čin trestný exprezident Čítajte viac Obžaloba môže Trumpovi pomôcť pri získaní republikánskej nominácie na prezidenta

Donalda Trumpa prokuratúra v New Yorku viní zo sfalšovania desiatok finančných záznamov v súvislosti s platbou pre údajnú milenku na vrchole kampane roku 2016. Prezident z rokov 2017 až 2021 okrem toho čelí vyšetrovaniam kvôli pokusom zasiahnuť do schvaľovania výsledkov posledných volieb a kvôli neoprávnenému odchodu z Bieleho domu.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #michael cohen