Sýria sa vymaňuje z diplomatickej izolácie. Rokuje so Saudskou Arábiou, normalizuje vzťahy s Tuniskom

Saudská Arábia a Sýria v stredu rokovali o krokoch potrebných na ukončenie diplomatickej izolácie Sýrie, ktorá sa začala po vypuknutí občianskej vojny v roku 2011. Oznámilo to saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí, informovala agentúra AFP.

13.04.2023 06:11
Sýria / Asad / Foto: ,
Stúpenci sýrskeho prezidenta Bašára Asada
debata (3)

Saudskoarabský rezort diplomacie vo vyhlásení uviedol, že ministri zahraničných vecí oboch krajín rokovali o krokoch potrebných na úplné vyriešenie sýrskej krízy. Cieľom je dosiahnuť zmierenie a umožniť Sýrii znovu zaujať svoju rolu v „arabskom svete“.

Obaja ministri tiež potvrdili, že budú podniknuté kroky na obnovenie služieb na úrovni konzulátov a oznámili plány na obnovenie letov medzi Saudskou Arábiou a Sýriou.

Predstavitelia deviatich arabských štátov budú v piatok v saudskoarabskej Džidde rokovať o tom, či Sýrii umožnia účasť na májovom summite Ligy arabských štátov (LAŠ) v Rijáde, píše AFP.

Do Saudskej Arábie v stredu pricestovala aj delegácia Iránu s cieľom pripraviť cestu na opätovné otvorenie diplomatických misií týchto krajín po sedemročnej pauze. „Iránska delegácia podnikne potrebné kroky na opätovné otvorenie veľvyslanectva v Rijáde a generálneho konzulátu v Džedde,“ uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Rijád a Teherán sa marci dohodli na obnovení vzájomných diplomatických vzťahov, ktoré boli prerušené v roku 2016. Iránski demonštranti vtedy zaútočili proti saudskoarabskej diplomatickej misii. Demonštrácie vyvolala poprava šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii.

Saudská Arábia takisto vedie rokovania o prímerí so šiitskými povstalcami v Jemene, známymi ako húsíovia, pripomína AFP.

Sýria a Tunisko obnovujú diplomatické vzťahy

Sýria opäť otvorí svoje veľvyslanectvo v Tunisko po tom, ako táto severoafrická krajina vymenovala nového veľvyslanca v Damasku, informovali v stredu sýrske štátne médiá podľa agentúry AP.

Sýrska vláda okamžite schválila a opätovala krok tuniského prezidenta Kajsa Saída, ktorým vymenoval nového veľvyslanca. Uviedli to ministerstvá zahraničných vecí týchto dvoch krajín v spoločnom, píše sýrska štátna tlačová agentúr SANA. Tunisko svoje veľvyslanectvo v Damasku zatvorilo v roku 2012.

Tunisko sa tak stane ďalšou krajinou, ktorá obnovuje diplomatické vzťahy so Sýriou. Takéto kroky v poslednom období oznámilo viacero krajín, píše AP. Toto úsilie sa ešte zvýšilo po februárovom ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo Turecko a Sýriu.

Obnovovaniu vzťahov Sýrie s inými krajiny pomohlo tiež Čínou sprostredkované opätovné nadviazanie vzťahov Saudskej Arábie s Iránom.

Vlády arabských krajín sa od Sýrie odklonili po tom, čo tamojší prezident Bašár Asad v roku 2011 brutálnym spôsobom zasiahol proti demonštrantom a neskôr aj civilistom počas povstania, ktoré viedlo k občianskej vojne. Rozpad vzťahov vyvrcholil vylúčením Sýrie z Ligy arabských štátov (LAŠ).

Sýrska delegácia na čele s ministrom zahraničných vecí podľa štátnych médií dorazila v stredu aj do Saudskej Arábie na rokovania o obnovení vzťahov. Saudská Arábia v máji hostí summit Ligy arabských štátov. Väčšina členských krajín vyjadrila presvedčenie, že sa na ňom rozhodne o obnovení členstva Sýrie, uviedol generálny tajomník Ligy arabský štátov Ahmad Abúl Ghajt.

Asad už tento rok navštívil Omán a Spojené arabské emiráty, teda krajiny, ktoré podporujú bojovníkov snažiacich sa zvrhnúť jeho vládu, píše AP.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irán #Tunisko #Saudská Arábia #arabské štáty