Severná Kórea odpálila ďalšiu balistickú raketu

Severná Kórea vo štvrtok odpálila balistickú raketu stredného, alebo dlhšieho doletu smerom nad Japonské more. Informovali o tom agentúry Jonhap a Reuters. Podľa juhokórejskej armády išlo o nový typ strely, pravdepodobne využívajúcej pevné palivo.

13.04.2023 09:30
KĽDR Kórea strela balistická raketa Foto: ,
Na televíznej obrazovke je vidieť odpálenie severokórejskej rakety počas spravodajskej relácie na železničnej stanici v Soule v Južnej Kórei 13. apríla 2023.
debata

Japonská vláda krátko potom vydala varovanie, že raketa môže dopadnúť blízko ostrova Hokkaidó, a vyzvala tunajších obyvateľov, aby sa okamžite schovali. Neskôr varovanie odvolala a raketa skutočne dopadla mimo najsevernejších z hlavných japonských ostrovov.

Tokio viac ako piatim miliónom občanov na druhom najrozľahlejšom japonskom ostrove odporučilo, nech sa ukryjú v budovách alebo v podzemí. Asi 20 minút potom uviedlo, že systém núdzového varovania pred nebezpečenstvom spresnil predchádzajúce nesprávne informácie o dopade rakety a nebezpečenstvo už nehrozí.

Juhokórejská armáda oznámila, že raketa odpálená z blízkosti severokórejskej metropoly Pchjongjangu preletela asi 1 000 kilometrov, kým dopadla do Japonského mora. Soul to označil za „vážnu provokáciu“.

Podľa nemenovaného juhokórejského vojenského činiteľa bol pri teste zjavne použitý nový zbraňový systém, ktorý KĽDR nedávno predviedla na vojenskej prehliadke. Armáda analyzovala trajektóriu a dolet strely a domnieva sa, že by mohlo ísť o raketu na tuhé palivo. Severná Kórea sa snaží pracovať na výrobe väčšieho množstva rakiet na tuhé palivo, ktoré sa ľahšie skladujú aj prepravujú. Navyše ich možno odpáliť takmer bez varovania alebo času na prípravu, poznamenala agentúra Reuters.

Kórea KĽDR balistická strela raketa Čítajte viac Ticho v KĽDR. Už šesť dní nezdvíhajú Juhokórejčanom telefón na horúcej linke

„KĽDR síce už testovala rakety krátkeho doletu na tuhé palivo, netestovala ale rakety dlhého doletu tohto typu,“ uviedol k tomu Bruce Bennett, obranný analytik spoločnosti RAND Corporation.

Japonská pobrežná stráž nemá žiadne informácie o tom, že by vplyv strely spôsobil problémy lodiam blízko ostrova Hokkaidó. Tokio zvolalo zasadnutie národnej bezpečnostnej rady a vyjadrilo „silný protest“. Soul test označil za jasné porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a tiež zvolal zasadnutie svojej bezpečnostnej rady.

Odpálenie rakety prichádza niekoľko dní po tom, ako severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval svoju krajinu, aby bola pripravená kedykoľvek vykonať jadrové útoky na odvrátenie vojny. KĽDR podľa neho musí čeliť tomu, čo nazvala „agresiou Spojených štátov“. USA poslednú zo série raketových testov odsúdili, zopakovali ale tiež ponuku na začatie rozhovorov.

„Pre diplomaciu sa dvere nezavreli, Pchjongjang ale musí okamžite ukončiť svoje destabilizačné akcie a namiesto toho si zvoliť diplomatickú cestu,“ uviedla Adrienne Watsonová z americkej Národnej bezpečnostnej rady. Severná Kórea kritizovala nedávne vojenské cvičenia amerických a juhokórejských jednotiek a označila ich za „eskaláciu napätia“.

Kórea KĽDR balistická strela raketa Čítajte aj Už siedmy marcový test: KĽDR odpálila ďalšie dve balistické rakety

Južná Kórea podľa agentúry Jonhap ďalej oznámila, že jej severný komunistický sused v posledných dňoch neodpovedá na bežné cezhraničné hovory zhotovené prostredníctvom medzikórejských styčných a vojenských komunikačných liniek.

KĽDR už tento rok podľa agentúry AP odpálila okolo 30 rakiet, vlani ich bolo rekordných viac ako 70, vrátane medzikontinen­tálnych balistických striel schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia aj preto varovali, že sa komunistická krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #KĽDR #Severná Kórea