Zajatcovi odrezali hlavu ruskí žoldnieri, tvrdí prebehlík

Brutálnu popravu zajatého ukrajinského vojaka majú na svedomí ruskí žoldnieri z Vagnerovej skupiny, tvrdí to ich niekdajší spolubojovník, ktorý prebehol do Nórska.

13.04.2023 13:29 , aktualizované: 15:11
vagnerovci srbsko Foto: ,
Grafity zobrazujúce logo ruskej spoločnosti Vagnerova skupina.
debata (10)

Internetovému kanálu Chodorkovskij Live to povedal Vladimir Osečkin, zakladateľ organizácie Gulagu.net, ktorá pomohla viacerým ruským vojakom, účastníkom invázie na Ukrajine, utiecť do cudziny.

Video zaznamenávajúce, ako ruskí vojaci odrezávajú ukrajinskému vojakovi hlavu, vyvolalo šok a pobúrenie.

ukrajina vojak rusko bombardovanie Čítajte viac Zaživa mu odrezali hlavu. Zabili Rusi ďalšieho ukrajinského zajatca?

"Spojili sme sa s Andrejom Medvedevom, bývalým veliteľom 1. družstva 4. čaty 7. útočnej roty Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti, ktorý je teraz v deportačnej väznici vo Švédsku, kde zadržiavaní majú povolené mobilné telefóny a sú tam počítače s prístupom na internet. Poslali sme mu toto video. Opakovane ho videl. A svojich kolegov z Vagnerovej skupiny jednoznačne spoznal podľa typických krycích mien, podľa toho, ako hovoria, ako sa vyjadrujú a podľa ďalších charakteristík,“ povedal Osečkin.

Vladimir Osečkin, zakladateľ organizácie Gulagu.net, hovorí s ruským prebehlíkom Andrejom Medvedevom.
Medvedev s Osečkinom hovoril zo švédskeho deportačného centra, kde čaká na prevoz do Nórska, kde v januári tohto roka požiadal o politický azyl a ochranu.

Osečkin ohlásil tiež odmenu 3000 eur za ďalšie informácie o páchateľoch.

Zakladateľ Gulagu.net pripomenul, že už v roku 2017 sa objavilo video zachytávajúceho žoldnierov Vagnerovej skupiny v Sýrii, ako obrím kladivom brutálne zabíjajú zajatca. Mŕtve telo rozštvrtili, poliali benzínom a spálili.

Perlik Čítajte viac Vagnerovci ukázali, ako rozbíjajú hlavu dezertérovi. Je to fingovaná poprava, priznali neskôr

Jevgenij Prigožin, zakladateľ súkromnej armády vagnerovcov popiera, že by ukrajinskému vojnovému zajatcovi odrezali hlavu jeho žoldnieri. „Už som povedal, že na videu nie je identifikovaná ani Vagnerova súkromná vojenská spoločnosť, ani miesto Bachmut. <…> Absolútny úplný nezmysel. Nezodpovedá to skutočnosti, “ povedal Prigožin na otázku petrohradského portálu Bumaga.

Podľa Prigožina Medvedev strávil u vagnerovcov „dva dni“ a nie je schopný nikoho identifikovať.

Terajšie mimoriadne násilné video, na ktorom muž v uniforme s bielou páskou na ruke – ktorú na Ukrajine používajú ruské invázne jednotky – zaživa odrezal hlavu človeku v uniforme s ukrajinskými znakmi, vyšetrujú ukrajinské úrady. Občanov tiež vyzvali, aby s ohľadom na blízkych obete video ďalej nešírili.

Nahrávka sa podľa serveru Meduza najprv rozšírila na ruských telegramových kanáloch podporujúcich vojenskú agresiu Moskvy na Ukrajine a potom sa začala šíriť aj na ukrajinských účtoch.

Ukrajinská rozviedka už zhruba vie, kto zločin spáchal, povedal Rádiu Svoboda ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec.

„Hovoril som s našimi spravodajskými službami. Zhruba vedia, kto to urobil, v akom mieste a kto sa na tom podieľal, vrátane toho, kto bol priamym vykonávateľom,“ povedal Lubinec.

Ombudsman neodpovedal na doplňujúcu otázku, či išlo o žoldniera z Vagnerovej skupiny. „To sú podrobnosti, o ktorých nemôžem verejne hovoriť. Môžem len povedať, že podľa môjho názoru naša rozviedka pracovala maximálne efektívne,“ dodal.

Ruská generálna prokuratúra tiež iniciovala preverenie videonahrávky s brutálnou popravou. Pravosť záznamu majú preskúmať vyšetrovacie orgány.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov už v stredu vyzval na preverenie pravosti záberov. lebo – ako poznamenal – „žijeme vo svete falzifikátov“.

„Najprv musíme preveriť pravosť tohto hrozného záznamu. Niet pochýb o tom, že ide o strašné zábery,“ konštatoval Peskov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na zábery vyzval svetových lídrov, aby reagovali. „Toto je video Ruska takého, aké je,“ povedal Zelenskyj.

Kyjev dlhodobo obviňuje Rusko z páchania vojnových zločinov, čo Moskva popiera. V marci sa na sociálnych sieťach rozšírilo video, ktoré údajne zachytáva zavraždenie ukrajinského vojnového zajatca ruskými vojakmi. Neozbrojený muž prednesie slová „Sláva Ukrajine“, načo ho ruskí vojaci s vulgárnymi výkríkmi zastrelia. Videozáznam vyvolal vo svete aj na Ukrajine, ktorá sa už štrnásty mesiac bráni ruskej agresii, značné pobúrenie.

Popraveny Timofij Timofij Sadura Čítajte viac OSN: Video popravy ukrajinského vojaka by mohlo byť vierohodné
10 debata chyba
Viac na túto tému: #hlava #poprava #video #vojna na Ukrajine #Vagnerova skupina