Fínsky prezident: Členstvo v NATO nevyrieši všetky problémy

Fínsky prezident Sauli Niinistö vo štvrtok upozornil, že členstvo v Severoatlantickej aliancii "nevyrieši každý problém". Zdôraznil, že Helsinki by mali byť naďalej ostražité v bezpečnostných otázkach. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13.04.2023 17:19
debata (8)

„Naďalej nesieme hlavnú zodpovednosť za našu vlastnú bezpečnosť,“ povedal Niinistö v prejave na ustanovujúcej schôdzi parlamentu po voľbách 2. apríla. V prípade, že sa v otázkach bezpečnosti krajiny objavia medzery či nedostatky, je nutné ich napraviť, dodal prezident.

VIDEO: Toto dokáže fínske delostrelectvo. NATO sa o hranicu s Ruskom nemusí báť

Video

Fínsko s Ruskom zdieľa 1340-kilometrovú hranicu a na regionálnu bezpečnosť sa zameriavalo najmä po ruskej invázii na Ukrajinu. Helsinki nesmú poľaviť z tejto miery ostražitosti ani v budúcnosti, konštatoval prezident. „Mali by sme lepšie pochopiť, ako organicky sú prepojené tunajšie nebezpečenstvá a napätie s rastúcimi geopolitickými tlakmi,“ povedal.

korčok Čítajte viac Fínsko je oddnes ďalším štátom NATO. Moskva, gratulujeme, toto sa skutočne podarilo!

Fínsko sa 4. apríla oficiálne stalo 31. členskou krajinou NATO. Ako posledná členská krajina s jeho vstupom súhlasilo Turecko.

V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu v máji podalo žiadosť o členstvo v NATO spolu s Fínskom aj Švédsko. O jeho vstupe doteraz nerozhodli Turecko a Maďarsko.

VIDEO: Do NATO! Fínsko už stráži nebo nad Pobaltím

Video

Fínska premiérka Sanna Marinová podala demisiu minulý štvrtok, keď jej Sociálnodemokra­tická strana Fínska (SDP) skončila vo voľbách až na treťom mieste. Prvá bola stredopravá Národná koaličná strana (KOK) a druhá krajne pravicová Strana Fínov (PS). Nová vláda zatiaľ nebola sformovaná.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Fínsko #vojna na Ukrajine