KĽDR tvrdí, že vyskúšala raketu s pevným palivom miesto kvapalného

Severná Kórea v piatok uviedla, že pri poslednej zbraňovej skúške otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM) na pevné palivo.

14.04.2023 06:44
KĽDR, rakety
Medzikontinentálna balistická raketa počas vojenskej prehliadky 10. októbra 2020 v Pchjongjangu.
debata (5)

Severokórejský vodca Kim Čong-un pritom uviedol, že ide o veľký krok v rámci schopnosti jeho krajiny podniknúť jadrový protiútok. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na severokórejské štátne médiá.

Nová ICBM raketa Hwasong-18 bola skúšobne odpálená vo štvrtok ako dôležitý prostriedok strategickej vojenskej sily, uviedla severokórejská agentúra KCNA.

Podľa Kima pritom vývoj tejto rakety do značnej miery zreorganizuje strategické odstrašovanie Severnej Kórey a posilní účinnosť jej jadrového protiútoku, cituje severokórejského vodcu KCNA.

Južná Kórea vo štvrtok oznámila, že zaznamenala, že z okolia Pchjongjangu bola odpálená balistická raketa so stredným alebo dlhým dosahom, ktorá preletela 1000 kilometrov.

Všetky známe severokórejské ICBM sú poháňané tekutým palivom. Výroba takýchto rakiet na pevné palivo však bola jedným s cieľom severokórejského lídra. Takúto raketu pritom severokórejská armáda podľa analytikov mohla ukázať už na februárovej vojenskej prehliadke v Pchjongjangu.

Medzikontinentálne balistické rakety na pevné palivo možno odpaľovať zo zeme alebo z ponoriek, jednoduchšie sa skladujú a prevážajú. Sú stabilnejšie a rýchlejšie sa dajú pripraviť na odpálenie, preto je zložitejšie ich zaznamenať a preventívne zničiť.

Pchjongjang úspešný test tejto rakety oznámil krátko pred tým, ako si Severná Kórea 15. apríla pripomenie jedno z najdôležitejších politických výročí – Deň slnka, teda narodeniny zakladateľa štátu Kim Ir Sena. V tento deň sa v Severnej Kórei tradične konajú skúšky zbraní a vojenské prehliadky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea