Ruskí trolovia sa na Twitteri v dôsledku prepúšťania vymkli spod kontroly

Po tom, ako nový majiteľ Twitteru Elon Musk poprepúšťal ľudí z tímu, ktorý bojoval proti sieťam šíriacim propagandu, začalo sa na sociálnej a mikroblogovacej sieti dariť stovkám účtov šíriacich ruskú a čínsku štátnu propagandu. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

14.04.2023 14:57
debata (26)

Zlikvidované oddelenie sa venovalo boju proti „informačným operáciám“, koordinovaným kampaniam krajín ako Rusko, Čína alebo Irán, ktorých cieľom je ovplyvňovanie verejnej mienky a narúšanie demokracie. Podľa expertov a bývalých zamestnancov však to, že väčšinu týchto špecialistov prepustili alebo sami dali výpovede, spôsobilo, že je platforma zraniteľná voči zahraničným manipuláciám. BBC sa zhováralo s viacerými z nich, no požiadali o zachovanie anonymity v súvislosti s dohodami o mlčanlivosti a hrozbami, ktoré dostávajú online.

„Celú ľudskú vrstvu zlikvidovali. Všetko, čo Twitteru zostalo, sú automatizované detekčné systémy,“ povedal bývalý vedúci zamestnanec.

Musk pritom v utorkovom rozhovore s BBC tvrdil, že pod jeho vedením je na Twitteri „menej dezinformácií, nie viac“. Nevyjadril sa však k aktívnym štátnym farmám trolov na platforme, ani k tímu, ktorý proti nim bojoval.

VIDEO: Sneh, blato, smrť. Drsné podmienky v bojoch o Bachmut

Video

BBC uvádza, že požiadalo Twitter o vyjadrenie, no v reakcii dostalo len emodži hovienko, čo je štandardná automatická odpoveď spoločnosti na všetky otázky médií.

Ako trolie farmy sú označované organizované skupiny ľudí, ktorí zverejňujú koordinované správy. Prvý raz tento termín použili ruskí reportéri, ktorí odhalili jedného z približne 300 platených zamestnancov riadených šéfom ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom. Odvtedy sa podarilo odhaliť trolie farmy ovplyvňujúce voľby a verejnú mienku v mnohých ďalších krajinách, od Poľska a Turecka až po Brazíliu a Mexiko. Využívajú ich aj ako nástroj propagandy v etnických konfliktoch a vojnách.

V súčasnosti je na Twitteri aktívna nová skupina trolov, ktorá podporuje Putinovu vojnu na Ukrajine, zosmiešňuje Kyjev a Západ a útočí na nezávislé ruskojazyčné médiá. Mnohé takéto trolie účty suspendovali, no desiatky sú stále aktívne. Podľa Darrena Linvilla z Mediálneho forenzného centra Clemsonskej univerzity v Južnej Karolíne sa zdá, že sieť má pôvod v Prigožinovej továrni na trolov.

Linvill s kolegami pritom objavil aj dve podobné ruskojazyčné siete z opačnej strany, z ktorých jedna podporuje Ukrajinu a druhá ruskú opozíciu, vrátane uväzneného Putinovho kritika Alexeja Navaľného.

VIDEO: Dážď smrti. USA dodali Ukrajincom novú zbraň

Video

Napriek tomu, že tieto siete majú všetky známky trolích účtov, zdá sa, že na platforme ďalej zotrvávajú bez povšimnutia.

Tím z Clemsonskej univerzity sleduje aj aktivity pročínskych účtov, ktoré sa sústreďujú na otázky dôležité pre čínsku vládu.

Twitter, ktorému zostal už len minimálny počet zamestnancov, podľa jeho bývalých pracovníkov nemá zdroje na rýchle odhalenie a odstránenie tejto zahraničnej propagandy. Platforma síce v minulosti nadviazala aj partnerstvá s výskumnými inštitúciami, ktoré odhaľovali informačné operácie, no podľa vedcov sa im Twitter od novembra neozval.

Bez tímu, ktorý sa venuje boju proti koordinovaným kampaniam, sa Twitter „pomaly stane čoraz viac nebezpečný“, upozornil Linvill.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine