Katargate: Kailiovú prepustili do domáceho väzenia. Naďalej má nárok na europoslanecký plat

Bývalú podpredsedníčku Európskeho parlamentu (EP) Evu Kailiovú, ktorá je jednou z hlavných podozrivých v rámci vyšetrovania korupčného škandálu, v piatok prepustili do domáceho väzenia.

14.04.2023 15:25
eva kailiová katargate Foto:
Podpredsedníčka Európskeho parlamentu Eva Kailiová má na krku veľkú úplatkársku aféru.
debata (2)

Ako referuje web euronews.com, bude sa musieť zdržiavať v byte v Bruseli, nosiť elektronický náramok, byť neustále k dispozícii úradom a podstupovať pravidelné vypočúvania.

Grécka politička bola v decembri medzi prvými zadržanými, keď úrady zverejnili rozsiahle vyšetrovanie možného podplácania európskych zákonodarcov zo strany Kataru a Maroka.

V takzvanom prípade Katargate je namočený aj Kailiovej partner Francesco Giorgi a niekoľko ďalších súčasných a bývalých členov europarlamentu, vrátane bývalého talianskeho europoslanca Piera Antonia Panzeriho. Práve posledný menovaný bol údajne lídrom úplatkárskej siete a v januári uzavrel dohodu s belgickými vyšetrovateľmi. Medzičasom už všetkých zadržaných podozrivých prepustili s monitorovacími zariadeniami.

Prokurátori vinia Kailiovú z korupcie, členstva v zločineckej organizácii a prania špinavých peňazí. Vo väzbe bola od 9. decembra. Európsky parlament jej po zatknutí odobral poslaneckú imunitu. Odvolali ju taktiež z funkcie jednej z podpredsedníčok europarlamentu. Naďalej však zostáva nezaradenou europoslankyňou a má nárok na mesačný plat po zdanení vo výške 7 146 eur a polovicu odmien zo sumy 4 778 mesačne.

Europsky parlament, pr, nepouzivat Čítajte aj Do kauzy Katargate je zapletených čoraz viac europoslancov
2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Európsky parlament #eva kailiová #Katargate