Biden sa chystá čoskoro oficiálne oznámiť opätovnú kandidatúru na prezidenta

Americký prezident Joe Biden ráta s tým, že "pomerne skoro" oficiálne oznámi svoju opakovanú kandidatúru na úrad hlavy štátu. Uviedla to agentúra AFP, podľa ktorej to Biden povedal pred odletom z niekoľkodňovej návštevy Írska.

15.04.2023 07:38
Biden Foto: ,
Prezident USA Joe Biden
debata (14)

O tom, že sa rozhodol znovu kandidovať, 80-ročný politik informoval už v týždni v rozhovore pre americkú televíziu NBC.

„Už som si to spočítal. Oznámime to pomerne skoro,“ uviedol Biden. „Ale táto cesta len posilnila môj pocit optimizmu z toho, čo možno urobiť,“ citovala ho AFP. „Povedal som vám, že mám v pláne znovu kandidovať,“ povedal tiež na ďalšie otázky novinárov.

USA Trump obvinenie čin trestný exprezident Čítajte viac Obžaloba môže Trumpovi pomôcť pri získaní republikánskej nominácie na prezidenta

V primárkach Demokratickej strany by šéf Bieleho domu teraz čelil Robertovi Kennedymu, synovcovi bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho, a spisovateľky Marianne Williamsonovej. V samotnej prezidentskej voľbe by sa potom mohol opäť stretnúť s teraz trestne stíhaným exprezidentom Donaldom Trumpom, ktorý sa uchádza o nomináciu Republikánskej strany. Jeho súperom naopak nebude bývalý minister zahraničia v Trumpovej administratíve Mike Pompeo, ktorý svoju kandidatúru v noci na sobotu vylúčil.

Kandidáti na amerického prezidenta či prezidentku musia pred samotnou voľbou, ktorá je naplánovaná na začiatok novembra 2024, súperiť o priazeň svojich spolustraníkov v primárnych voľbách. Demokrati však v prieskumoch verejnej mienky dávajú najavo, že si neželajú, aby Biden kandidoval znova.

Vo februári povedalo výskumníkom agentúry AP a sociologického centra NORC len 37 percent demokratov, že si želajú, aby sa súčasný prezident znovu uchádzal o kreslo v Bielom dome. To je o 15 percentuálnych bodov menej ako vlani v októbri, a tento prepad je viditeľný u mladších aj starších členov Demokratickej strany.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA