Britská rozviedka: Rusko sa chystá na dlhú vojnu

Zavedenie elektronického doručovania predvolaní na vojenskú správu v Rusku nemusí ešte znamenať prípravy na novú vlnu mobilizácie do vojny proti Ukrajine. Ide skôr o súčasť dlhodobejšej stratégie na dopĺňanie armády v očakávaní vleklého konfliktu, uviedla v sobotu v pravidelnom prehľade situácie britská vojenská rozviedka.

15.04.2023 10:30
krym Foto:
Ruská akcia v Jalte na Kryme v piatok 17. marca 2023 pri príležitosti deviateho výročia anexie Krymu. Mládež nesie transparent s nápisom: „Rusko nezačína vojny, ale ich ukončuje“ vedľa obrazu ruského prezidenta Vladimira Putina.
debata (66)

"Samotné (tieto opatrenia) konkrétne nenaznačujú novú veľkú vlnu nútenej mobilizácie. Rusko zatiaľ dáva prednosť náboru do ďalších dobrovoľníckych jednotiek. Opatrenie je však veľmi pravdepodobne súčasťou dlhodobejšieho prístupu k zabezpečeniu personálu, pretože Rusko očakáva, že konflikt na Ukrajine bude dlhý, "myslí si analytici.

VIDEO: Rusko vo veľkom zbrojí. Takto to vyzerá v ruskej továrni na výrobu munície.

Video

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal zákon o elektronickom doručovaní predvolaní na vojenskú správu a o postihoch pre odopieračov služby v armáde vrátane zákazu ciest do zahraničia. Návrh zákona v utorok schválila Štátna duma, čo je dolná komora ruského parlamentu, v stredu potom aj Rada federácie, teda horná komora. Zákon bol ešte v piatok zverejnený na oficiálnom portáli s platnými ruskými zákonmi, čím nadobudol účinnosť.

Russia Daily Life Čítajte viac Pasca sklapla. Brancov i záložníkov má Putin v hrsti

Nová norma predpokladá vytvorenie digitálneho evidenčného systému, v ktorom budú osobné údaje odvedenca vrátane jeho miesta pobytu, miesta výkonu zamestnania a ďalšie údaje. Vojenské správy budú mať po novom právo rozposielať predvolanie elektronicky. Po doručení dokumentu bude predvolanému znemožnené vycestovať do zahraničia, a to až dovtedy, kým sa dostaví na vojenskú správu. Odopieračom vojenskej služby bude hroziť zákaz registrovať auto, predávať alebo kupovať nehnuteľnosti a brať si úvery.

Návrh zákona bol schválený mimoriadne rýchlo, a vyvolal tak špekulácie o chystanej novej vlne mobilizácie. Duma návrh schválila v druhom a treťom čítaní v utorok. Keď sa potom o návrhu nasledujúci deň rozhodovalo v Rade federácie, ako jediná proti hlasovala senátorka Ljudmila Narusovová.

Od vlaňajšieho septembra, keď Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu na podporu špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, ako Moskva nazýva svoju inváziu, bolo povolaných do zbrane zo zálohy viac ako 300 000 mužov.

Vyhlásenie mobilizácie vlani prinútilo tisícky mužov v brannom veku k úteku do zahraničia. Protesty vo viacerých ruských mestách boli rýchlo potlačené.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine