Cestujúci bránia českého lekára, ktorého obviňujú v J. Kórei z obchytkávania: Bola tam úzka ulička

Údajné obchytkávanie juhokórejskej hygieničky, ktorého sa mal dopustiť český lekár - podplukovník armády - počas návštevy Južnej Kórey priamo v lietadle pri meraní teploty, považujú piati cestujúci za omyl a neúmyselné konanie. Hovoria, že dôvodom bola úzka ulička v lietadle.

15.04.2023 18:58
debata (18)

Incident vzbudil veľkú pozornosť v oboch krajinách, v Južnej Kórei aj v Česku. Lekár nebol zadržaný, ale nemôže z Južnej Kórey odcestovať, kým sa situácia nevyjasní. Zaoberajú sa ňou tak juhokórejské úrady, ako aj české.

pavel, česko, praha Čítajte viac Alkohol na palube vládneho špeciálu a oplzlé správanie člena delegácie. Česko rieši medzinárodný škandál

„Som žena a incident som priamo videla. Podplukovník sa nechtiac dotkol tela pracovníčky, ktorá merala teplotu v úzkej uličke,“ povedala podľa portálu idnes.cz pre Českú televíziu Klára Sovová, podnikateľka a členka ODS, ktorá sa misie zúčastnila. Podobne majú hovoriť aj ďalší svedkovia. Sovová hovorí, že chce len „spravodlivosť pre pána podplukovníka“.

Lekár bol v lietadle, kde cestovali zástupcovia českej vlády a podnikateľskej sféry do Soulu, ale nebol priamo členom delegácie, uviedol český minister dopravy Martin Kupka, ktorý ju viedol.

České ministerstvo obrany chystá pre lekára trest. „Aj keď ide samozrejme o poľutovaniahodné zlyhanie jednotlivca, po dôkladnom prešetrení incidentu bude lekár Ústavu leteckého zdravotníctva Praha disciplinárne potrestaný. Prijmeme opatrenia, aby sa podobná situácia nemohla opakovať,“ povedal podľa idnes.cz hovorca ministerstva obrany David Jareš.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Južná Kórea